Studieschuld verzwijgen hypotheek: wat zijn de gevolgen?
Gepubliceerd
26 januari 2018
Laatst geüpdatet
31 oktober 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 26 januari 2018
- Laatst geüpdate: 31 oktober 2019
- Leestijd: 3 minuten
De foto’s op Funda spraken al tot de verbeelding, maar na de bezichtiging weet je zeker dat je het huis wilt kopen. Nu moet je alleen de hypotheek nog regelen. Of dat gaat lukken is nog maar de vraag: je zit namelijk met een studieschuld die nog niet helemaal is afbetaald. Je twijfelt daarom om deze schuld ‘gewoon’ te verzwijgen bij je hypotheekaanvraag. Of dat wel zo verstandig is, lees je in dit artikel over studieschuld verzwijgen hypotheek.
>
Waarom studieschuld verzwijgen hypotheek?
Sommige mensen verzwijgen hun studieschuld bij de aanvraag van hun hypotheek, omdat ze bang zijn dat deze schuld gevolgen heeft voor hun aanvraag. Deze schuld heb je bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Het gaat om geld dat je geleend hebt om je studie en een eventueel studentenreisproduct te betalen.
Het goede nieuws is dat zo’n studieschuld meestal geen dealbreaker is bij het afsluiten van een hypotheek. Wel zorgt het ervoor dat je minder mag lenen. Je hebt immers hogere maandlasten en daardoor minder financiële ruimte voor het betalen van je hypotheeklasten.
Niet BKR-geregistreerd, wel verplicht
De meeste schulden die je hebt, staan geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Maar je studieschuld niet. Dit betekent dat de geldverstrekker dit ook niet kan inzien. Het kan dus verleidelijk zijn om je studieschuld te verzwijgen bij je hypotheekaanvraag. Toch ben je verplicht om al je schulden en betalingsverplichtingen te melden als jij een hypotheek aanvraagt. Doe je dit niet, dan kan dat grote gevolgen hebben. Wij zetten ze hieronder voor je op een rij.
1. Geen hypotheek
Bij de aanvraag van je hypotheek moet je verschillende documenten aanleveren bij de geldverstrekker. Zo ook de meest recente bankafschriften van je betaalrekening. Hierop zijn al je inkomsten en uitgaven te zien, dus ook je studieschuld door de maandelijkse overboekingen aan DUO. Bovendien is de schuld soms opgenomen in de aangifte over je inkomstenbelasting.
De geldverstrekker of hypotheekadviseur zal er waarschijnlijk tijdens de hypotheekaanvraag alsnog achterkomen dat je een studieschuld hebt. En dan kun je die hypotheek misschien wel op je buik schrijven.
2. Betalingsproblemen in de toekomst
Misschien lijkt het voor jou op dit moment heel makkelijk om je hypotheek én studieschuld betalen. Maar dit kan in de toekomst anders zijn. Als jij bijvoorbeeld arbeidsongeschikt of werkloos raakt, kan het zijn dat jij je hypotheeklasten niet meer kunt ophoesten. Dit kan je een hoop financiële problemen opleveren.
Komt de bank er vervolgens achter dat jij je hypotheeklasten niet meer kunt opbrengen doordat je je studieschuld hebt verzwegen? Dan kan de lening direct worden opgeëist en moet je op stel en sprong het volledige bedrag aflossen. Zeg nou zelf: dat is het toch niet waard?
3. Geen uitkering NHG
Denk jij dat een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) uitkomst biedt wanneer je je hypotheeklasten niet meer kunt betalen, dan kom je er bedrogen uit. Een voorwaarde van NHG is namelijk dat je er zelf alles aan gedaan hebt om de restschuld zo klein mogelijk te maken. Als jij niet open bent geweest over jouw studieschuld, voldoe je niet aan deze voorwaarde. NHG zal in dit geval dan ook helemaal niets uitkeren.
Maximale hypotheek met studieschuld
Het verzwijgen van je studieschuld is strafbaar. Het is namelijk officieel fraude. In de praktijk kan het je vooral duur komen te staan. Eerlijkheid is daarom belangrijk. Wil jij weten wat je maximaal kunt lenen mét jouw studieschuld? Bereken dan gratis jouw maximale hypotheek. Heb je al een huis op het oog? Bereken dan of je voor dat huis een hypotheek kunt krijgen met je huidige studieschuld.
Heb jij nog maar een klein deel van je studieschuld openstaan? Dan is het slimmer om dit bedrag volledig af te lossen voordat je een huis koopt. Bij de berekening van je maximale hypotheek wordt namelijk gekeken naar je oorspronkelijke schuld. Niet naar het bedrag dat je al hebt afgelost.
Invloed van studieschuld op je hypotheek
Wist je trouwens dat naast je studieschuld er nog meer zaken invloed hebben op de hoogte van jouw hypotheek? Denk bijvoorbeeld aan rood staan op je betaalrekening en een creditcard. In onze gratis checklist ‘Schuld en Hypotheek’ vind je een handig overzicht. Daarin zie je precies voor hoeveel iedere afzonderlijke schuld meetelt!
Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.