Hoeveel kan je overbieden op een huis?

Ben je op huizenjacht en heb je je droomhuis gevonden? Dan moet je op deze oververhitte woningmarkt vaak flink overbieden om kans te maken. Maar hoeveel overbieden is dan verantwoord? Wij leggen uit waar je rekening mee moet houden als je een bod doet boven de vraagprijs van een woning.
Gepubliceerd
26 juli 2021
Laatst geüpdatet
13 maart 2024
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 26 juli 2021
- Laatst geüpdate: 13 maart 2024
- Leestijd: 4 minuten

Ben je op huizenjacht en heb je je droomhuis gevonden? Dan moet je op deze oververhitte woningmarkt vaak flink overbieden om kans te maken. Maar hoeveel overbieden is dan verantwoord? Wij leggen uit waar je rekening mee moet houden als je een bod doet boven de vraagprijs van een woning.

Hoeveel kan je eigenlijk overbieden op een huis?

Een huis kopen op inschrijving

Iedereen weet dat het in deze tijd niet makkelijk is om een huis te kopen. Nederland kampt namelijk met een groot woningtekort en als er dan een woning in de verkoop komt, zitten de bezichtigingsdagen binnen no-time volgeboekt. Het is daarom van groot belang dat je snel reageert als er een interessante woning voorbijkomt.

Om alle geïnteresseerde een gelijke kans te bieden, maken veel makelaars gebruik van kopen op inschrijving. Bij interesse kun je voor een gestelde deadline een eindbod uitbrengen welke bestaat uit een bedrag en de gewenste (ontbindende) voorwaarden, zoals de opleverdatum en de voorbehoud van financiering.

5 tips voor verantwoord overbieden

We hebben acht tips voor je op een rijtje gezet die jou kunnen helpen met hoeveel je verantwoord kan overbieden op een huis.

Tip 1: Houd rekening met de woningwaarde
Je kunt maximaal 100% van de woningwaarde lenen voor je hypotheek. Deze waarde wordt vastgesteld door een taxateur en is leidend voor de financiering. Het bedrag dat je boven de vraagprijs biedt, dien je meestal geheel uit eigen geld te betalen. Dit kan met spaargeld of met de overwaarde die vrijkomt als je je eigen huis verkoopt.

> Lees hoeveel eigen geld je minimaal nodig hebt voor het kopen van een huis

Tip 2: Zorg voor een buffer
Houd rekening met bijkomende kosten en tegenvallers. Een verbouwing valt vaak hoger uit en dan is het slim om wat spaargeld achter de hand te hebben. Voorkom dus dat je je maximale budget aan eigen geld inzet voor de overbieding.

Tip 3: Denk aan later
Heb je al nagedacht over je toekomstplannen? Misschien wil je in de toekomst minder gaan werken? Dan wijzigt je inkomen en daarmee ook het budget dat je te besteden hebt voor je maandlasten.

Tip 4: Schakel een aankoopmakelaar in
Als je meer kans wil maken op de woningmarkt kun je een aankoopmakelijke inschakelen. Aankoopmakelaars kennen de markt en beschikken over informatie die jij als koper niet hebt. Hierdoor kunnen zij je goed adviseren over een passend bod en verklein je de kans dat je teveel overbiedt.

Tip 5: Laat je niet gek maken!
Heb je al een paar keer een bod uitgebracht, maar is het nog steeds niet gelukt? Laat je dan niet gek maken en bewaak je grenzen. Voorkom dat je meer gaat overbieden dan verantwoord is.

 



Maura Oude Avenhuis
Maura Oude Avenhuis is Content Marketeer bij Finzie. Met haar passie voor content en de financiële dienstverlening schrijft zij nuttige blogs die jou verder op weg kunnen helpen.



Deel via:

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek