Private lease en je hypotheek: zo zit het vanaf 2022

Heb jij een private leaseauto en wil je in 2022 een hypotheek afsluiten? Houd dan rekening met een aantal veranderingen bij het berekenen van je maximale hypotheek. Wij hebben de veranderingen voor je op een rijtje gezet.
Gepubliceerd
14 januari 2022
Laatst geüpdatet
23 december 2022
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 14 januari 2022
- Laatst geüpdate: 23 december 2022
- Leestijd: 3 minuten

Heb jij een private leaseauto en wil je in 2022 een hypotheek afsluiten? Houd dan rekening met een aantal veranderingen bij het berekenen van je maximale hypotheek. Wij hebben de veranderingen voor je op een rijtje gezet.

Man checkt de invloed private lease op hypotheek

Het BKR en een maximale hypotheek

Heb je een krediet boven de € 250 en loopt deze langer dan een maand? Dan wordt deze 'schuld' geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Denk bij een krediet bijvoorbeeld aan een geldlening, telefoonabonnement of een private leasecontract.


Elke geldverstrekker controleert bij een hypotheekaanvraag of je vaste financiële verplichtingen hebt. Als dit het geval is, houden geldverstrekkers 2% van de geregistreerde bedragen in op je maximale woonlast en dat heeft weer invloed op je maximale hypotheek. Dus hoe meer financiële verplichtingen je hebt, hoe lager je maximale woonlast en des te minder je kan lenen voor een hypotheek. Ken jij deze acht zaken die je hypotheek verlagen bijvoorbeeld al? 

Zo hoog is je hypotheek met private lease 

Heb je een private leaseauto? Dan wordt je leasecontract dus bij het BKR geregistreerd. In 2021 werd nog 65% van de totale waarde (maandbedrag x de looptijd van het contract) van het leasecontract geregistreerd. Maar dit gaat veranderen. Vanaf 1 april 2022 wordt dit namelijk de volledige waarde van het leasecontract (100%). Bij een hypotheekberekening wordt er namelijk dus afgetrokken van je maximale woonlast en dat heeft grote impact op het bedrag dat je maximaal mag lenen.

In de periode van 1 januari 2022 tot 1 april 2022 is er ook al wat veranderd. Standaard houden de geldverstrekkers 2% van het geregistreerde krediet in op je woonlast, maar in de eerste drie maanden van het jaar rekenen zij tijdelijk met het bedrag dat je daadwerkelijk per maand betaalt aan je private leaseauto.

Rekenvoorbeeld
Het jonge stel Dennis en Anne willen samen een huis kopen. Dennis verdient € 42.500 per jaar en Anne € 25.000. Voor privégebruik heeft Dennis een private leaseauto en hiervoor betaalt hij maandelijks € 400.

Dennis en Anne kunnen op basis van hun inkomens samen maximaal € 353.000 lenen voor een hypotheek met een rente van 1,28% voor 20 jaar vast. Door de private leaseauto van Dennis wordt het maximaal te lenen bedrag echter een stuk minder.

Wij hebben de maximale hypotheek per situatie op een rij gezet:

- In de situatie met een bij het BKR geregistreerd krediet van 65% (2021) kunnen Dennis en Anne samen maximaal € 278.250 lenen.
- In de periode tussen 1 januari 2022 en 1 april 2022 kunnen Dennis en Anne op basis van de werkelijke lasten van het private leasecontract maximaal € 269.850 lenen.
- Vanaf 1 april 2022 staat 100% van de waarde van het leasecontract van Dennis bij het BKR geregistreerd. Vanaf dat moment kunnen Dennis en Anne samen een bedrag van maximaal € 225.000 lenen.


De maximale hypotheek van Dennis en Anne gaat komend jaar zoals je kan zien fors omlaag. Onze tip: Onderschat private lease niet en bedenk voordat je een contract afsluit goed wat de financiële consequenties zijn.

 


Lees ook deze artikelenMaura Oude Avenhuis
Maura Oude Avenhuis is Content Marketeer bij Finzie. Met haar passie voor content en de financiële dienstverlening schrijft zij nuttige blogs die jou verder op weg kunnen helpen.


Deel via:

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek