Obvion Hypotheken: niet de laagste rente, wél goede voorwaarden

Bezichtiging na bezichtiging heb je achter de rug. Sterker nog: je hebt al meerdere keren geboden, maar helaas viste je steeds achter het net. Tot nu! Je bod is geaccepteerd, dus je kunt op zoek naar de hypotheek die het beste bij jou en je nieuwe stulpje past. Welke dat is? Geen idee! Omdat er zoveel verschillende geldverstrekkers zijn, hebben wij de hypotheekrente en -voorwaarden op een rijtje gezet. Deze keer: Obvion Hypotheken.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
2 oktober 2019
Leestijd
7 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 2 oktober 2019
- Leestijd: 7 minuten

Bezichtiging na bezichtiging heb je achter de rug. Sterker nog: je hebt al meerdere keren geboden, maar helaas viste je steeds achter het net. Tot nu! Je bod is geaccepteerd, dus je kunt op zoek naar de hypotheek die het beste bij jou en je nieuwe stulpje past. Welke dat is? Geen idee! Omdat er zoveel verschillende geldverstrekkers zijn, hebben wij de hypotheekrente en -voorwaarden op een rijtje gezet. Deze keer: Obvion Hypotheken.

Obvion hypotheken

Over Obvion Hypotheken

Obvion Hypotheken bestaat sinds 2002 en is een dochteronderneming van Rabobank. Hun doel? Een betrouwbare hypotheekverstrekker zijn. Om dit waar te maken, werkt Obvion alleen met onafhankelijke hypotheekadviseurs, want “er bestaat maar één goed hypotheekadvies en dat is een onafhankelijk advies”.

Soorten hypotheek

Bij Obvion heb je keuze uit drie verschillende hypotheken: de Compact Hypotheek, Basis Hypotheek en Obvion Hypotheek. Iedere soort heeft zijn eigen rentepercentage en andere voorwaarden. Het is dus belangrijk dat je goed weet wat het onderscheid is voordat je een keuze maakt. Overigens is het mogelijk om over te stappen naar een andere Obvion-hypotheek als je rentevaste periode nog niet is afgelopen, maar hier zitten wel bepaalde voorwaarden en kosten aan. Overleg dit dus goed met je hypotheekadviseur. 

Bij Obvion kun je daarnaast terecht voor een aflossingsvrije, spaar- of levenhypotheek. Dit zijn eigenlijk alleen opties voor doorstromers die onder het overgangsrecht vallen. Had jij voor 31 december 2012 nog geen hypotheek? Dan kun je geen aanspraak maken op hypotheekrenteaftrek wanneer je een aflossingsvrije, spaar- of levenhypotheek afsluit.  

Een hypotheek met vrienden

Kies je voor één van die drie, dan heb je nog een extra optie, een wel heel bijzondere. De MetElkaarhypotheek lijkt op een familiehypotheek, maar er is één belangrijk verschil. Het is niet alleen een optie voor familie, maar ook voor vrienden. Stel: je hebt jouw volledige maximale hypotheek nodig voor die droomwoning, waardoor je maandlasten wel erg hoog worden. Om je te helpen wil een bekende van jou wel in je huis investeren.Dat kan natuurlijk met een schenking, maar de MetElkaarhypotheek dan misschien een betere optie.

Zo werkt de MetElkaarhypotheek
De MetElkaarhypotheek bestaat deels uit een lening bij Obvion en deels uit een lening van die bekende. Over dit laatste deel (maximaal 40% van de totale hypotheek) ontvang je een korting van 25% op de flexibele rente. Dat scheelt nogal!

En wat nou als die vriend of dat familielid ineens toch zelf dat bedrag nodig heeft en het gedeelte dat in jouw hypotheek zit terug wil? Geen probleem, Obvion neemt dan ook dit deel van de lening over. Dan vervalt natuurlijk wel de rentekorting.

Ouders die mede-aansprakelijk zijn

Een andere optie wanneer je meer wilt lenen dan eigenlijk mag, is het mede-aansprakelijk laten zijn van je ouders. Bij Obvion Hypotheken kan dit alleen bij een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Zelf moet je minstens 70% van de hypotheeklasten kunnen betalen en je ouders moeten zich méér dan het resterende bedrag kunnen veroorloven. Obvion doet hiervoor een inkomenstoets, bij jou én je ouders. Ook moet je aantonen dat je binnen 5 jaar zelf het volledige bedrag kunt betalen. 

Geldigheid hypotheekofferte

Goed, dat zijn dus de opties. En hoe zit het dan met de hypotheekofferte? Bij alle hypotheken van Obvion is de geldigheidsduur van de hypotheekofferte 4 maanden. Ben je er binnen die periode nog niet uit of die hypotheek wel echt past bij jouw situatie? Dan kun je de offerte in het geval van een Basis Hypotheek en Obvion Hypotheek verlengen met respectievelijk 4 en 8 maanden. Dit kost je helemaal niets.

Hypotheekrente

Drie hypotheeksoorten betekent natuurlijk drie verschillende rentepercentages. Vergelijk de hypotheekrente en -voorwaarden van de Obvion hypotheken maar eens met elkaar en met die van andere geldverstrekkers. Natuurlijk hebben wij dat ook vast even voor je gedaan. De conclusie? Met de Compact Hypotheek krijg je nog een redelijk gunstige hypotheekrente, maar de rentepercentages voor de Basis Hypotheek en Obvion Hypotheek zijn in vergelijking tot de meeste geldverstrekkers vrij hoog.

Maar voordat je Obvion definitief van je lijstje streept: het gaat natuurlijk niet alleen om de rente. Goede voorwaarden zijn minstens zo belangrijk. Zo is het verstandig om te kijken of een aanbieder de zogenoemde 'nazorg' biedt. Op dat onderwerp kom ik later in dit blog terug.

Hypotheek wijzigen en extra aflossen

Denk bijvoorbeeld aan het tussentijds wijzigen van je hypotheek, wel zo handig als er iets verandert aan jouw situatie. Bij Obvion kan dit voor € 150. Verder is het opvallend hoeveel je maximaal boetevrij mag aflossen per jaar. Dit is namelijk 20% en dat is meer dan de gemiddelde geldverstrekker toelaat. Er is geen minimumbedrag dat je extra moet aflossen. Dit geldt overigens voor alledrie de hypotheeksoorten.

Verhuizen

Inmiddels weet je waarschijnlijk wel dat de rentestand momenteel historisch laag is. Dat is mooi, maar niet als je over een paar jaar wilt verhuizen en je jouw huidige lage rente niet mee mag nemen. Gelukkig mag dat bij Obvion wel, onder bepaalde voorwaarden natuurlijk.

Zo mag je jouw oude rentepercentage en de resterende rentevaste periode meenemen, wanneer de soort en aflossingsvorm van je nieuwe hypotheek hetzelfde zijn als die van de oude. Ook moet je je in dezelfde risicoklasse bevinden. Het meenemen van je hypotheekrente mag alleen voor het bedrag ter hoogte van het bedrag dat je hebt afgelost. Koop je een duurder huis en heb je een hogere hypotheek nodig dan je huidige? Dan heb je voor dat nieuwe leningdeel een nieuwe hypotheek nodig, hierover betaal je dan wel de actuele hypotheekrente.

Overbruggingskrediet

Over verhuizen gesproken, wat nou als je jouw nieuwe huis al gekocht hebt, maar je huidige woning staat nog te koop? Dan zijn er verschillende opties, waaronder een overbruggingskrediet. Is je woning al wel verkocht, maar is de overdracht nog niet geweest en beschik je daarom nog niet over de overwaarde? Dan mag je bij Obvion gebruik maken van een overbruggingskrediet ter hoogte van de verkoopwaarde min de restschuld, zonder dat je daar extra afsluitkosten voor betaalt. 

Automatisch lagere renteopslag

Een bijzondere voorwaarde die lang niet iedere geldverstrekker hanteert: het automatisch verlagen van de renteopslag. Wacht, wat is dat precies? Renteopslag is het hogere rentepercentage dat je betaalt wanneer je een hypotheek afsluit zonder NHG. De geldverstrekker dekt zich op die manier in tegen het risico dat zij loopt door jou dat fikse hypotheekbedrag te lenen.

Tijdens de looptijd van je hypotheek los je meestal af, wat betekent dat ook het risico voor de bank afneemt en je renteopslag zou moeten dalen. Bij de meeste geldverstrekkers moet je zelf het initiatief nemen en dit aanvragen. Bij Obvion niet, zij houden dit zelf in de gaten en passen jouw renteopslag automatisch aan wanneer jij hiervoor in aanmerking komt. 

Bouwdepot

Is jouw droomhuis niet echt een droomhuis, maar een droomhuis-in-wording? Dan heb je misschien een bouwdepot nodig, voor die nieuwe keuken of een dakkapel in die kleine zolderkamer bijvoorbeeld. Dat kan. Sterker nog, Obvion leent je hiervoor op voorhand alvast € 1.000, zonder dat je van tevoren een declaratie in hoeft te dienen. Dat hoef je dus vast niet voor te schieten.

Let wel op: het bouwdepot van Obvion is maximaal 2 jaar geldig, zorg dus dat je binnen die periode echt dat droomhuis gerealiseerd hebt. De rentevergoeding die je krijgt over het bouwdepot is 1% lager dan de financieringsrente.

Hypotheek voor flexwerker of zzp’er

Ook als je in een bijzondere situatie zit, kun je vaak bij Obvion terecht. Zo mag je als flexwerker bij hen aankloppen met een perspectiefverklaring en is er een speciaal team dat zich verdiept in het aanvragen van jouw hypotheek wanneer je zzp’er bent. 

Hulp als het tegenzit

Daarnaast probeert Obvion je te helpen als het even allemaal tegenzit en het misschien zelfs wel lastig wordt om de hypotheeklasten te betalen. Je kunt beroep doen op een jobcoach of budgetplanner en je krijgt de mogelijkheid om je rente te parkeren. Dit betekent dat je maximaal 1 jaar geen of nauwelijks hypotheekrente betaalt om zo jouw financiën op orde te brengen. Uiteraard moet je de achterstand die je hierdoor opbouwt later wel weer inhalen.

Hypotheek oversluiten

Het kan natuurlijk zijn dat jij op dit moment al een hypotheek hebt en deze wilt oversluiten naar een hypotheek van Obvion vanwege de huidige lage rentestand. Als jij je hypotheek oversluit naar Obvion, dan kun je tot maximaal 100% van de taxatiewaarde van je woning lenen. Daarnaast mag je de volledige hypotheek boetevrij aflossen als jij je woning verkoopt. 

Let op
Je hypotheek oversluiten is niet zomaar iets. Je krijgt een lagere hypotheekrente, maar hier zijn wel kosten aan verbonden. Denk bijvoorbeeld aan het opnieuw laten taxeren van je huis. Ook betaal je een boeterente en loop je misschien hypotheekrenteaftrek mis. Met onze oversluitcheck bereken je eenvoudig of dit in jouw geval verstandig is. 

Hypotheek afsluiten

Is het nog te vroeg om knopen door te hakken en wil je liever eerst zelf wat meer op onderzoek uit? Lees je dan eerst verder in, zodat je überhaupt beter weet wat zo'n hypotheek nou is. Download ons gratis e-book 'Eerste hypotheek afsluiten', hierin vind je alle ins en outs!Xandra Boersma
Xandra schreef dit artikel voor Knab, de online bank waar je al je geldzaken regelt. Van de hypotheek voor je nieuwe woning tot aan je financiële planning.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Alles wat je moet weten over je eerste hypotheek  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek