Nieuwbouw kopen: ingeloot, en dan?

Na weken vol spanning krijg je dan eindelijk dat goede bericht: je bent ingeloot voor het nieuwbouwhuis van je dromen. Je geluk kan niet op. Maar het echte feest duurt nog even. Je moet immers nog wel zorgen dat die woning ook echt van jou gaat worden. Maar hoe pak je dat aan: nieuwbouw kopen zodra je bent ingeloot? Check hier hoe dit in z’n werk gaat en welke stappen je doorloopt. Nieuwbouw kopen of toch nog afzien van de koop? Als je bent ingeloot voor een nieuwbouwwoning, betekent dit overigens nog niet dat je deze ook echt moet kopen. Dus krijg je binnen een bepaald nieuwbouwproject een huis toegewezen dat niet jouw voorkeur heeft? Of ben je in de tussentijd een andere woning tegengekomen en heb je geen interesse meer? Dan kun je nog gerust afzeggen en gaat het huis naar iemand op de reservelijst.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
10 juni 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 10 juni 2020
- Leestijd: 3 minuten
Na weken vol spanning krijg je dan eindelijk dat goede bericht: je bent ingeloot voor het nieuwbouwhuis van je dromen. Je geluk kan niet op. Maar het echte feest duurt nog even. Je moet immers nog wel zorgen dat die woning ook echt van jou gaat worden. Maar hoe pak je dat aan: nieuwbouw kopen zodra je bent ingeloot? Check hier hoe dit in z’n werk gaat en welke stappen je doorloopt.

Nieuwbouw kopen of toch nog afzien van de koop?

Als je bent ingeloot voor een nieuwbouwwoning, betekent dit overigens nog niet dat je deze ook echt moet kopen. Dus krijg je binnen een bepaald nieuwbouwproject een huis toegewezen dat niet jouw voorkeur heeft? Of ben je in de tussentijd een andere woning tegengekomen en heb je geen interesse meer? Dan kun je nog gerust afzeggen en gaat het huis naar iemand op de reservelijst.

Nieuwbouw ingeloot

Als je de koop van nieuwbouw door laat gaat

Spring jij wel direct een gat in de lucht bij de uitslag van de loting? Dan is het zaak om te zorgen dat die nieuwbouwdroom werkelijkheid wordt. Daarbij doorloop je de volgende stappen.

1) Tekenen koop-/aanneemovereenkomst

Als eerste zet je je handtekening onder de koop-/aanneemovereenkomst. In dit document staan de rechten en verplichtingen van zowel jou als de aannemer. De overeenkomst is opgebouwd in twee delen: de koopovereenkomst voor de grond en de aanneemovereenkomst voor de bouw van de woning.

De koper en aannemer kunnen allebei extra bepalingen toevoegen aan de overeenkomst. Denk voor de koper aan een ontbindende voorwaarden zoals het rondkrijgen van de financiering. En de aannemer kan bepalen dat de bouw pas begint als een bepaald percentage van de woningen is verkocht. Vraag voor het tekenen ook alvast de meer- of werklijst op zodat het huis precies naar wens wordt gemaakt, binnen jouw financiële mogelijkheden. Als alle afspraken zijn vastgelegd, kun je de overeenkomst tekenen.

2) Hypotheek regelen

Na het tekenen van de papieren kun je aan de slag gaan met de financiering! Hierbij wil je natuurlijk wel de hypotheek die het beste bij jou past. Je nieuwbouwhypotheek regel je via een onafhankelijk hypotheekadviseur, die de verschillende aanbieders voor jou vergelijkt.

3) Keuzes maken voor de woning

Denk ook na over de inrichting van de woning. Kies je voor meerwerk, zoals een luxe keuken? Dan moet dit wel binnen je budget passen. Bespreek daarom met jouw hypotheekadviseur welke wensen jij hebt. Vervolgens kun jij je mogelijkheden op een rij zetten en bepalen welke werkzaamheden je wilt uitvoeren en hoeveel je daarvan kunt meefinancieren in de hypotheek. Als de financiering eenmaal is goedgekeurd, is het nieuwe huis van jou! Alleen nog even wachten tot ‘ie klaar is om te bewonen.

4) Naar de notaris als de bouw start

Vaak koop je nieuwbouw voordat de bouw is begonnen. Zodra de bouw van jouw toekomstige nieuwbouwhuis start, kun je naar de notaris gaan om je handtekening te zetten onder de hypotheekakte. Wacht hier niet te lang mee. Je betaalt namelijk bouwrente aan de aannemer over de periode dat de bouw nog niet is gestart. Hij maakt immers al wel kosten voor bijvoorbeeld de grond. Zodra je de hypotheekakte hebt getekend, kunnen de kosten die de aannemer vanaf dan maakt worden betaald uit de hypotheek.

5) Inspecteren opgeleverde woning

En dan is het eindelijk zover: de oplevering van je nieuwbouwhuis. Een feestelijke gebeurtenis, maar ook een moment voor formele zaken. Bij de oplevering check je namelijk of alles in orde is en alle afspraken zijn nagekomen. Voor zo’n inspectie kun je ook de hulp van een expert inschakelen. Alle gebreken die je eventueel tegenkomt, komen in een rapport te staan die wordt ondertekend door jou en de aannemer. Die heeft vervolgens drie maanden de tijd om alles op te knappen.

Bereid je goed voor

Ben jij ingeloot voor een nieuwbouwwoning en wil je aan de slag met je hypotheek? Begin ter voorbereiding met het verzamelen van je gegevens en zorg dat je alle benodigde documenten alvast bij de hand hebt. Des te sneller gaat je hypotheekaanvraag straks. Een lijst met alle benodigde documenten vind je in onze gratis checklist 'Documenten eerste woning'


Lees ook deze artikelenAnnika Bolhuis
Annika werkte tussen 2015 en 2017 bij Knab. In die tijd schreef ze verschillende artikelen over het regelen van je geldzaken.


Deel via:
Deze documenten heb je nodig voor advies over je eerste woning  Bekijk de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek