Maximale hypotheek wordt zó bepaald 

Ben jij je aan het oriënteren op de huizenmarkt en wil je weten hoe precies jouw maximale hypotheek wordt berekend? In dit artikel ontdek je dat je onder te maken hebt met je inkomen, je financiële verplichtingen en de waarde van de woning die je op het oog hebt. 
Gepubliceerd
8 september 2017
Laatst geüpdatet
31 december 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 31 december 2019
- Leestijd: 3 minuten

Ben jij je aan het oriënteren op de huizenmarkt en wil je weten hoe precies jouw maximale hypotheek wordt berekend? In dit artikel ontdek je dat je onder te maken hebt met je inkomen, je financiële verplichtingen en de waarde van de woning die je op het oog hebt. 

GettyImages-492314818 (1)-1-1

 De loan to value

Allereerst hangt de maximale hypotheek samen met 'loan to value'. Oftewel de hoogte van de hypotheek (de ‘loan’) ten opzichte van de waarde van de woning (de ‘value’). De maximale loan to value is de laatste jaren ieder jaar met 1% afgebouwd. Dit, omdat er veel huizen onder water stonden. Sinds 2018 kun je 100% van de waarde van de woning lenen. Dat betekent dat je alle bijkomende kosten zelf moet betalen. Je hebt dus steeds meer eigen geld nodig als je een hypotheek wilt afsluiten.

Loan to value: energiebesparende voorzieningen

Een uitzondering hierop vormen energiebesparende voorzieningen (EBV). Als jij EBV treft in de nieuwe woning, kun je deze financieren bovenop de waarde van de woning. Je kan dan dus iets meer hypotheek aanvragen. Sinds 2018 is dat 106% van de woningwaarde. Voorwaarde is wel dat de 6% extra volledig wordt gebruikt voor deze maatregelen.

Loan to income

De maximale hypotheek wordt ook bepaald door de loan to income. De naam zegt het al: de hoogte van de lening ten opzichte van je toetsinkomen. Deze wordt bepaald op basis van je inkomen, financiële verplichtingen en de hypotheekrente. En die combinatie leidt tot de woonquote.

Woonquote

De woonquote is een percentage van je bruto jaarinkomen dat je maximaal mag besteden aan je hypotheeklasten. Die hypotheeklasten bestaan uit de rente en aflossing die je betaalt over je hypotheek. Hoe hoog de woonquote is, hangt af van je inkomen, de hypotheekrente die je betaalt en of je met pensioen bent.

Financiële verplichtingen

Tot slot hebben je financiële verplichtingen invloed op de maximale hypotheek. Onder financiële verplichtingen verstaan we bijvoorbeeld een studieschuld, mogelijkheid tot roodstand, een doorlopend krediet of een private leaseauto. Hiervoor maak je daar lasten. Die lasten hebben invloed op jouw woonquote en drukken dus op jouw maximale hypotheek.

Een hypotheekadviseur kan jou vertellen hoe zwaar de verschillende schulden meetellen en wat voor invloed ze in jouw situatie nou precies hebben.

De invloed van hypotheekrente op je hypotheek

Ook de hoogte van de hypotheekrente heeft impact op je maximale hypotheek. Hoe dat zit, zie je in dit rekenvoorbeeld.

Stel, jouw (of jullie) toetsinkomen is € 40.000. Dan kun je in 2020 met een toetsrente van 2% maximaal €171.347 lenen. Maar stel dat de toetsrente 5% is - met die toetsrente krijg je te maken als je je hypotheek korter dan 5 jaar vastzet - dan is je maximale hypotheek nog maar € 161.444. Een verschil van € 10.000!

Bereken zelf jouw hypotheek!

Wil je nou vast zelf een berekening maken van jouw maximale hypotheek? Dat kan! Met onze online berekening weet je in 2 minuten wat je kunt lenen en wat de bijbehorende maandlasten zijn. Zonder dat je ergens aan vast zit, natuurlijk!


Jade Karthaus
Jade is de manager van het content marketing team bij Knab. Ze schrijft al jaren over financiële onderwerpen zoals hypotheken en belastingen én deelt ook graag haar kennis over content marketing en SEO.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Wat is jouw maximale hypotheek?   Bereken snel

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek