Maximale hypotheek 2019: hoeveel kun jij straks lenen?

Ben jij van plan om in 2019 een huis te kopen? Spannend! Je vraagt je vast af hoeveel jij straks kunt lenen om jouw droomhuis te financieren. In dit artikel lees je hoe het zit met jouw maximale hypotheek in 2019. Wil je meer weten over de regels van het huidige jaar? In dit artikel lees je wat er allemaal verandert aan je hypotheek in 2020.
Gepubliceerd
12 november 2018
Laatst geupdate
30 december 2019
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 12 november 2018
- Laatst geüpdate: 30 december 2019
- Leestijd: 4 minuten

Ben jij van plan om in 2019 een huis te kopen? Spannend! Je vraagt je vast af hoeveel jij straks kunt lenen om jouw droomhuis te financieren. In dit artikel lees je hoe het zit met jouw maximale hypotheek in 2019.

Wil je meer weten over de regels van het huidige jaar? In dit artikel lees je wat er allemaal verandert aan je hypotheek in 2020.

Wat is mijn maximale hypotheek in 2019?

Wat is jouw maximale hypotheek in 2019?

Laten we beginnen met goed nieuws: de kans is namelijk groot dat jouw maximale hypotheek in 2019 hoger is dan dit jaar. Dat komt niet door de nieuwe hypotheekregels, want in dat opzicht verandert er niet zoveel. Wat de reden wel is? De loonstijging van 2,9% die volgend jaar wordt verwacht.

Lenen op basis van je inkomen

De woonquote is het percentage van je inkomen dat je maximaal mag besteden aan je hypotheek. Dit wordt elk jaar opnieuw vastgesteld op advies van het Nibud. Daarbij wordt rekening gehouden met het gemiddelde van de inkomsten en uitgaven van Nederlandse huishoudens.


De woonquote blijft in 2019 gelijk. Alleen inkomens tot € 28.000 kunnen iets meer lenen. Heb jij een hoger inkomen? Dan blijft het bedrag dat je kunt lenen dus hetzelfde, mits jouw inkomen stijgt.

Samen een huis kopen

Koop je samen met je partner een huis, dan mag het tweede inkomen dit jaar voor 70% worden meegeteld in de maximale hypotheek. In 2019 is dat niet anders. De leencapaciteit voor tweeverdieners blijft dus min of meer hetzelfde.

Lenen op basis van de woningwaarde

Naast je inkomen speelt de waarde van de woning een rol bij het bepalen van jouw maximale hypotheek. Dit noem je ook wel de loan to value. De afgelopen jaren werd de loan to value in stapjes van 1% afgebouwd. Sinds 2018 kun je niet meer lenen dan de woningwaarde.

Ook in 2019 kun je 100% van de woningwaarde lenen. Dat betekent dus dat je alle bijkomende kosten met eigen geld moet betalen. In het regeerakkoord is afgesproken dat dit tot 2021 zo blijft.

Maximale hypotheek voor duurzaam wonen

Heb jij je zinnen gezet op een energiezuinige woning? Dan kun je dit jaar tot wel € 25.000 lenen bovenop jouw hypotheek. Waarschijnlijk wordt dit bedrag volgend jaar verlaagd naar € 20.000, maar het is niet zeker of dit ook daadwerkelijk doorgaat. Wat de reden voor de verlaging zou zijn, lees je in ons artikel over de extra hypotheek bij een energiezuinige woning.

NHG-grens omhoog door huizenprijs

Als je een hypotheek wilt afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) mag jouw woning maximaal € 265.000 kosten. Deze grens wordt elk jaar bepaald aan de hand van de gemiddelde verkoopprijs van woningen. Omdat de huizenprijzen nog steeds stijgen, wordt de grens in 2019 verhoogd naar € 290.000.

Als je je nieuwe woning energiezuiniger wilt maken, ligt de grens nog een tandje hoger. In dat geval kun je 106% van de woningwaarde lenen en ligt de kostengrens op € 307.400.

Borgtochtprovisie

De kostengrens is niet de enige wijziging rondom NHG. De borgtochtprovisie gaat namelijk met 0,1 procentpunt omlaag naar 0,9%. Dat betekent dat je ruim € 290 minder betaalt voor het afsluiten van een hypotheek met NHG.

Bereken jouw maximale hypotheek voor 2019!

Dat waren de veranderingen voor jouw maximale hypotheek. Ben jij benieuwd hoeveel jij straks kunt lenen op basis van je inkomen? Dat bereken je heel gemakkelijk met onze online rekentool. Kost je slechts 2 minuten van je tijd.


Arlette Cernëus
Arlette werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Wat is jouw maximale hypotheek?   Bereken snel

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek