Maximaal lenen hypotheek: is dat verstandig?

  • 2 minuten
  • 21 september 2018

De rentestanden staan historisch laag, dus je weet het zeker: het is tijd om te kopen. Gelukkig vind je al snel een leuk stulpje dat aan jouw wensen voldoet. De vraagprijs is wat aan de hoge kant, maar valt wel precies binnen jouw maximale hypotheek. Doen dus, zou je zeggen. Of toch niet? Maximaal lenen hypotheek, in dit artikel vertellen we je wanneer het wel of niet verstandig is.

Jong stel checkt of Maximaal lenen hypotheek wel verstandig is

Maximaal lenen hypotheek

Een maximale hypotheek nemen kan verleidelijk zijn. Zeker nu je nog slechts 100% van de waarde van een woning mag lenen, wil je liever niet nog meer eigen geld inleggen dan dat je al kwijt bent aan alle bijkomende kosten. Maar bij een hogere hypotheek betaal je ook meer rente en aflossing. En daar zitten de nodige risico’s aan verbonden.

Waarschuwing van de AFM

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt dat het lenen van je maximale hypotheek niet altijd veilig is. Geldverstrekkers en hypotheekadviseurs berekenen jouw hypotheek namelijk aan de hand van de standaard leennormen. Deze leennormen zijn gebaseerd op de financiële ruimte van gemiddelde huishoudens, oftewel: tweeverdieners zonder kinderen.

Heb jij hogere lasten dan gemiddeld? Dan heb je met het lenen van je maximale hypotheek misschien wel geen buffer meer om tegenvallers op te vangen. Als je eenverdiener bent met meerdere kinderen kan het zelfs zijn dat je niet genoeg overhoud voor de gewone uitgaven.

Leuk wonen vs leuk leven

Genieten van een mooi huis is belangrijk. Maar leuke dingen doen en lekker leven misschien nog wel belangrijker. Voordat je besluit om voor een maximale hypotheek te kiezen, is het dus goed om te kijken of dit wel samengaat. Hoe vaak kun je met hoge maandlasten bijvoorbeeld nog winkelen, uit eten of op vakantie? En nog belangrijker: blijft er geld over voor onverwachte grote uitgaven?

Rentevaste periode

Een ander risico verschuilt zich in de lage rente. Kies je voor een rentevaste periode die korter is dan 10 jaar, dan wordt er in de berekening van je hypotheek rekening gehouden met een stijgende rente. Er wordt namelijk uitgegaan van een toetsrente van 5%. Bij rentevaste periodes langer dan 10 jaar is dit niet het geval. Als de rentes tegen die tijd sterk zijn gestegen en jij maximaal hebt geleend, kun je geconfronteerd worden met fors hogere maandlasten. Niet ideaal.

Toekomstplannen

Verwacht je dat je in de toekomst meer gaat verdienen, dan zijn hogere maandlasten geen probleem. Maar het kan ook zijn dat je minder wilt gaan werken, omdat je bijvoorbeeld kinderen krijgt. In dat geval kun je daar beter nu al rekening mee houden en kiezen voor een lagere hypotheek.

belangrijk: onvoorziene omstandigheden

Je hebt de toekomst helaas niet altijd zelf in de hand. Misschien ben je nu van plan om in de toekomst meer te gaan werken, maar raak je onverwacht werkloos of arbeidsongeschikt. Het is geen leuk scenario, maar zeker als je maximaal leent, is het goed om na te gaan of jij je maximale hypotheek dan nog wel kunt betalen.  

Zou jij - ondanks deze risico's - maximaal lenen? Of doe je dit al? Reageer op ons topic over de maximale hypotheek in de community.

Bereken jouw maximale hypotheek

Of maximaal lenen verstandig is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Wil jij weten hoeveel jij maximaal kunt lenen? Met onze rekentool bereken je in 2 minuten jouw maximale hypotheek en bijbehorende maandlasten. Zo weet je direct of het voor jou haalbaar is om dit bedrag te lenen. Kost je helemaal niets! 


Arlette Cernëus
Arlette werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Hoe hoog is jouw maximale hypotheek?  Bereken snel

Ontdek binnen 10 minuten jouw voordeligste hypotheek