Hypotheek voor ondernemers nu ook na 1 jaar met nhg

  • Gepubliceerd: 15 augustus 2018
  • Laatst geüpdate: 24 oktober 2019
  • 4 minuten

Een koophuis staat al een tijdje op je verlanglijstje. Maar je bent nog niet zo lang ondernemer en weet niet of dat wel haalbaar is. Een hypotheek voor ondernemers lukte voorheen immers alleen als je de cijfers van de afgelopen drie jaar kon aanleveren. Gelukkig is daar inmiddels verandering in gekomen. Ondernemers die minimaal een jaar actief zijn, kunnen nu een stuk makkelijker een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Hypotheek voor ondernemers afsluiten met NHG

Hypotheek voor ondernemers na 1 jaar

De tijd dat zzp’ers per se drie jaar eigen baas moesten zijn om een hypotheek af te sluiten, is al even voorbij. Sinds 2016 kan deze groep namelijk al na minimaal één jaar een zzp hypotheek afsluiten met NHG. Nu is ook de ondernemer aan de beurt. NHG introduceert namelijk een Inkomensverklaring Ondernemer, die het voor ondernemers eenvoudiger maakt een hypotheek met NHG af te sluiten.

De werkwijze

Maak je gebruik van de Inkomensverklaring Ondernemers, dan moet je deze aanvragen bij een door NHG geselecteerd bedrijf. Op dit moment kun je terecht bij Raadhuys, Pentrax en Overviewz. Je bepaalt zelf welke partij je kiest. De voorwaarde is wel dat je de afgelopen 3 jaar geen zakelijke relatie hebt gehad met de gekozen partij.

De inkomensverklaring is niet gratis. De prijs van het aanvragen hangt af van de rechtsvorm die je hebt gekozen. Een eenmanszaak betaalt bijvoorbeeld € 225 en iemand met een vof € 405. Het toetsinkomen wordt binnen vijf dagen na aanvraag vastgesteld. Vanaf het moment dat je de inkomensverklaring binnen hebt, is het document zes maanden geldig. Zorg daarom dat je binnen deze periode een bindend aanbod ontvangt van de geldverstrekker, anders geldt de verklaring niet meer.

Bepalen van het toetsinkomen

Het inkomen wordt net zo vastgesteld als bij de inkomensverklaring voor zzp’ers. Er wordt gekeken naar je gemiddelde inkomen van de laatste drie kalenderjaren. Dit mag een combinatie zijn van inkomsten uit het ondernemerschap en een vast dienstverband. Als je in het laatste jaar minder hebt verdiend dan het gemiddelde inkomen, geldt het laatste jaar. Ook moet het actuele jaar in lijn zijn met het gemiddelde.

De voordelen van NHG

Als ondernemer heb jij nu meer kans op een hypotheek. Goed nieuws dus! Een hypotheek met NHG biedt veel voordelen. Het is bijvoorbeeld veilig, want het geeft aan de bank de garantie dat jouw hypotheek hoe dan ook wordt afbetaald. Ook als jij de kosten niet zelf meer kunt ophoesten. Daarnaast profiteer je ook vaak van een lagere hypotheekrente.

Hier kun je terecht voor een hypotheek met NHG

De inkomensverklaring wordt op dit moment door vijf geldverstrekkers geaccepteerd. Je kunt voor je hypotheek met NHG terecht bij NIBC Direct, Aegon, ASR, Lloyds Bank en Munt Hypotheken. De Inkomensverklaring voor zzp’ers wordt ondertussen door al wat meer hypotheekaanbieders geaccepteerd, maar NHG verwacht dat er ook bij de Inkomensverklaring voor ondernemers snel meerdere partijen aansluiten.

De voorwaarden van NHG

Er zitten veel voordelen aan een hypotheek met NHG. Maar om ervoor in aanmerking te komen, moet je als ondernemer wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Wil jij weten welke dat zijn en hoe je voor NHG in aanmerking komt? Blader dan ons e-book ‘Nationale Hypotheek Garantie in 2018’ eens door. Downloaden is gratis!


Arlette Cernëus
Arlette werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Snel zekerheid over jouw hypotheek?  Gratis oriëntatiegesprek

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek