NHG hypotheek in 2019: de wijzigingen op een rij

Wanneer je een huis koopt, kan je een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De NHG is een soort vangnet voor als jij je hypotheek niet meer kunt betalen. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen om hiervoor in aanmerking te komen. Ieder jaar veranderen de regels weer. In dit artikel lees je wat de voorwaarden zijn als je in 2019 een NHG hypotheek wilt afsluiten. Dit artikel gaat over de NHG-regels van 2019. Ben jij benieuwd naar de nieuwe regels voor NHG in 2020? Klik op de link!
Gepubliceerd
3 december 2018
Laatst geupdate
27 december 2019
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 3 december 2018
- Laatst geüpdate: 27 december 2019
- Leestijd: 4 minuten

Wanneer je een huis koopt, kan je een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De NHG is een soort vangnet voor als jij je hypotheek niet meer kunt betalen. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen om hiervoor in aanmerking te komen. Ieder jaar veranderen de regels weer. In dit artikel lees je wat de voorwaarden zijn als je in 2019 een NHG hypotheek wilt afsluiten.

Dit artikel gaat over de NHG-regels van 2019. Ben jij benieuwd naar de nieuwe regels voor NHG in 2020? Klik op de link!

Vrouw leest over de wijzigingen van de NHG hypotheek

Wat is een NHG hypotheek?

Een hypotheek met NHG biedt de bank, de garantie dat je hypotheek wordt afbetaald. Ook als je op een gegeven moment niet meer aan je financiële verplichtingen kan voldoen, omdat je bijvoorbeeld werkloos raakt of arbeidsongeschikt wordt, of in de schulden komt. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) staat namelijk borg voor de terugbetaling van je hypotheek. Wel zo veilig!

Veranderingen in voorwaarden

Volgend jaar verandert er het een en ander in de voorwaarden voor het verkrijgen van NHG. Wat dat precies inhoudt en voor jou betekent, lees je hier.

1. De Kostengrens 

Of je voor NHG in aanmerking komt, hangt onder andere af van wat jouw nieuwe stulpje kost. In 2018 mag dat bedrag niet hoger liggen dan € 265.000. Volgend jaar wordt de NHG-kostengrens verhoogd naar € 290.000. Dan kom je dus ook met een duurder huis in aanmerking voor de garantie.

Sinds een aantal jaar is de kostengrens gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs. Zolang de huizenprijzen stijgen, stijgt de kostengrens dus vrolijk mee. Zo blijft de NHG toegankelijk voor iedereen.

2. Energiebesparende maatregelen

Misschien wil je energiebesparende maatregelen treffen in je nieuwe woning, zoals zonnepanelen op je dak of een waterpomp onder je huis. Je mag dan tot 106% van de marktwaarde van de woning lenen, mits je de 6% extra daadwerkelijk gebruikt voor het verduurzamen van het huis.

Als je energiebesparende maatregelen neemt, bespaar je op je maandlasten. Daarom ligt de kostengrens hoger. Jouw huis mag dan in 2019 maximaal € 307.400 kosten. Dat is € 26.500 meer dan in 2018.

3. Borgtochtprovisie

De extra zekerheid van de NHG is niet gratis. Voor het afsluiten ervan betaal je eenmalig een bedrag: de borgtochtprovisie. De afgelopen jaren was dit 1% van de hypotheeksom, maar in 2019 verandert dit. Dan kost het afsluiten van NHG 0,9% van de hypotheeksom. Dat maakt het ruim € 290 goedkoper om een hypotheek met NHG af te sluiten.

4. Inkomensverklaring ondernemer

Ook voor ondernemers wordt het volgend jaar eenvoudiger om een hypotheek af te sluiten met NHG. De Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) introduceert namelijk de inkomensverklaring Ondernemers. Het toetsinkomen wordt bepaald aan de hand van je inkomen van de laatste drie jaar. Dit mag een combinatie zijn van je inkomsten uit ondernemerschap en je inkomsten uit loondienst.

Voor zzp’ers is het al langer mogelijk om een hypotheek met NHG af te sluiten na minimaal 1 jaar. De inkomensverklaring voor zelfstandigen is namelijk in 2016 ingevoerd.

Meer lezen over NHG?

Met de nieuwe regels is een hypotheek met NHG een stuk bereikbaarder. Maar met welke regels krijg je nog meer te maken als je een hypotheek afsluit met NHG? En wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van deze garantie? Dat en nog veel meer lees je in het e-book ‘Nationale Hypoteek Garantie (NHG)’.


Arlette Cernëus
Arlette werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Alles over Nationale Hypotheek Garantie  Bekijk het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek