BLG Wonen: de hypotheekverstrekker voor jou?

  • 2 minuten
  • 16 mei 2019

Al sinds de eerste bezichtiging weet je het zeker: dit is jouw droomwoning. Nu moet je er alleen nog voor zorgen dat je dit stulpje daadwerkelijk bemachtigt. Hoe doe je dat? Eén van de zaken die je moet regelen is de financiering. Maar bij welke geldverstrekker klop je aan? Er is zo veel keuze! Om jou op weg te helpen, beschrijven wij van al onze verstrekkers wat zij te bieden hebben. Deze keer is BLG Wonen aan de beurt. In dit blog lees je wat je kunt verwachten als je daar een hypotheek afsluit.

BLG Wonen hypotheek-632887-edited.jpg

BLG Wonen

BLG Wonen is ooit begonnen in Limburg. Tegenwoordig is het een dochteronderneming van de SNS Bank en zijn ze uitgegroeid tot een nationale speler. Wat is hun missie? BLG wil woonwensen helpen vervullen en mensen zorgeloos laten wonen. Daarvoor bieden ze meerdere producten en diensten aan. Zo kun je er niet alleen terecht voor een hypotheek, maar ook voor (spaar)rekeningen, beleggen of verzekeringen.

Hypotheekrente

Welk rentetarief je bij BLG betaalt, hangt van veel dingen af. Welk type hypotheek en rente kies je bijvoorbeeld? Ga je voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? En hoeveel procent van de marktwaarde wil je eigenlijk financieren?

Op Knab Hypotheken heb je keuze uit meer dan twintig hypotheekaanbieders. Benieuwd naar de hypotheekrente én voorwaarden van BLG en onze andere aanbieders? Deze vergelijk je heel eenvoudig zelf.

Soorten hypotheken

Je kunt bij BLG uit meerdere hypotheekvormen kiezen. Zo bieden ze de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Hoe werken die? Hierbij los je iedere maand een deel van de lening af. Ook betaal je iedere maand hypotheekrente over de resterende lening.

Andere opties zijn een bankspaarhypotheek of een aflossingsvrije hypotheek gaan. Een aflossingsvrije hypotheek kan alleen voor maximaal 50% van de marktwaarde van de woning. Combineren met andere vormen is mogelijk. Sluit je een hypotheek af voor meer dan de helft van de marktwaarde? Dan is combineren met een hypotheek waarbij je aflost zelfs verplicht. Je moet dan het bedrag boven die 50% aflossen.

Recreatiehypotheek

Staat een vakantiehuis in eigen land bovenaan jouw wishlist? Die droom maak je wellicht waar met de BLG Recreatiehypotheek. Bij deze vorm moet je de hypotheek volledig aflossen, maar je kunt wel meerdere vormen en rentes combineren. Je kunt maximaal 66% van de marktwaarde van een vakantiewoning financieren met deze hypotheek. De minimale marktwaarde is € 115.000.

Er zijn nog meer voorwaarden. Zo moet het bijvoorbeeld een huis van steen zijn en moet je er elk seizoen kunnen wonen. Houd bij deze hypotheekvorm ook rekening met een renteopslag van 0,30%. Belangrijk voordeel: je mag de woning verhuren. Dat scheelt weer in de lasten.

Hypotheekofferte

Zodra je de hypotheekofferte ontvangt, heb je bij BLG twee weken bedenktijd. Teken je niet binnen die twee weken? Dan is de offerte niet meer geldig en moet je een nieuwe aanvragen. De offerterente is het rentetarief dat telt. Daalt of stijgt deze voordat je tekent? Dan heeft een daling of stijging geen effect meer op het rentetarief dat in de offerte staat. Heb je getekend, maar voldoet de offerte toch niet aan je wensen? Dan kun je deze kosteloos annuleren.

Bedenk vooraf alvast bij welke notaris je later de hypotheekakte wilt ondertekenen. BLG zet de naam van jouw notaris dan alvast in de offerte. Zo kan alles snel geregeld worden.

Extra aflossen

Ieder jaar mag je bij BLG, net als bij veel andere hypotheekaanbieders, tot 10% van de oorspronkelijke lening boetevrij aflossen. Wil je een hoger bedrag aflossen? Dan krijg je misschien een boete. In sommige gevallen kun je boetevrij meer aflossen, bijvoorbeeld bij een variabele rente. Dit kan ook in de laatste maand van de rentevaste periode. Of als je rente lager is dan het actuele rentetarief. Is een extra aflossing voor jou gunstig? Dit kun je het beste met je hypotheekadviseur overleggen.

Verhuizen

Wat zijn de mogelijkheden bij BLG als je wilt verhuizen? Je kunt er dan voor kiezen dat je de hypotheek meeneemt. Dit houdt in dat je de rente en voorwaarden meeneemt naar een nieuwe hypotheek. Meenemen is met name interessant als bijvoorbeeld het rentetarief van de huidige hypotheek voordeliger is dan die van een nieuwe hypotheek.

De hypotheek meenemen is meestal mogelijk als je bijvoorbeeld van een hypotheek met NHG naar een nieuwe hypotheek gaat die ook NHG heeft. Vraag goed na hoe dit in jouw situatie zit.

Overbruggingskrediet

Koop je een nieuwe woning, maar is je huidige nog niet verkocht? Dan kun je een overbruggingskrediet afsluiten. Dit is een tijdelijke lening waarvan de hoogte gebaseerd is op de overwaarde van je huidige woning.

Overlijdensrisicoverzekering

Kies je een hypotheekvorm waarbij je volledig aflost? Dan is een overlijdensrisicoverzekering niet verplicht. In sommige situaties is dit wel verplicht. Bijvoorbeeld als je voor een hypotheek gaat waarbij een deel aflossingsvrij is. Je moet dan voor minstens het deel boven 80% van de marktwaarde van de woning een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Bij een hypotheek met NHG hoeft dit niet.

Zelfstandige ondernemers

Als zelfstandig ondernemer kun je bij BLG terecht voor een hypotheek. Leen je meer dan 66% van de marktwaarde? Let er dan wel op dat je een extra opslag van 0,30% betaalt bovenop de normale rentetarieven. Bij een hypotheek met NHG betaal je geen opslag.

Ben je flexwerker of heb je geen vast contract? Ook dan kun je hier terecht, omdat BLG de perspectiefverklaring accepteert.

Actuele hypotheekrente

Benieuwd naar de rentestanden van andere geldverstrekkers? Je vergelijkt hypotheekrentes en -voorwaarden gemakkelijk in onze rentevergelijkerAnnika Bolhuis
Dit artikel is geschreven door Annika en wordt je aangeboden door Knab, de plek waar jij ál jouw financiële zaken slim regelt.


Vergelijk hypotheken op rentes en voorwaarden  Vergelijk direct

Ontdek binnen 10 minuten jouw voordeligste hypotheek