BLG Wonen: de hypotheekverstrekker voor jou?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
28 februari 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 28 februari 2020
- Leestijd: 2 minuten
Als je een huis koopt, is de financiering een van de zaken die je moet regelen. Maar bij welke geldverstrekker klop je aan? Er is zo veel keuze! Om jou op weg te helpen, beschrijven wij van al onze verstrekkers wat zij te bieden hebben. Deze keer is BLG Wonen aan de beurt. In dit blog lees je wat je kunt verwachten als je daar een hypotheek afsluit.
BLG Wonen
BLG Wonen is ooit begonnen in Limburg. Tegenwoordig is het een dochteronderneming van de Volksbank en zijn ze uitgegroeid tot een nationale speler. Wat is hun missie? BLG wil woonwensen helpen vervullen en mensen zorgeloos laten wonen. Daarvoor bieden ze meerdere producten en diensten aan. Zo kun je er niet alleen terecht voor een hypotheek, maar ook voor (spaar)rekeningen, beleggen of verzekeringen.
Hypotheekrente
Welk rentetarief je bij BLG betaalt, hangt van veel dingen af. Welk type hypotheek en rente kies je bijvoorbeeld? Ga je voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? En hoeveel procent van de marktwaarde wil je eigenlijk financieren?
Soorten hypotheken
Je kunt bij BLG uit meerdere hypotheekvormen kiezen. Zo bieden ze de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Hoe werken die? Hierbij los je iedere maand een deel van de lening af. Ook betaal je iedere maand hypotheekrente over de resterende lening.
Recreatiehypotheek
Staat een vakantiehuis in eigen land bovenaan jouw wishlist? Die droom maak je wellicht waar met de BLG Recreatiehypotheek. Bij deze vorm moet je de hypotheek volledig aflossen, maar je kunt wel meerdere vormen en rentes combineren. Je kunt maximaal 70% van de marktwaarde van een vakantiewoning financieren met deze hypotheek.
Er zijn nog meer voorwaarden. Zo moet het bijvoorbeeld een huis van steen zijn en moet je er elk seizoen kunnen wonen. Houd bij deze hypotheekvorm ook rekening met een renteopslag van 0,6%. Belangrijk voordeel: je mag de woning verhuren. Dat scheelt weer in de lasten.
Renteaanbod
Zodra je het renteaanbod ontvangt, heb je bij BLG vier weken bedenktijd. Teken je niet binnen die vier weken? Dan is het aanbod niet meer geldig en moet je een nieuwe aanvragen. De offerterente is het rentetarief dat telt. Daalt of stijgt deze voordat je tekent? Dan heeft een daling of stijging geen effect meer op het rentetarief dat in de offerte staat. Heb je getekend, maar voldoet het aanbod toch niet aan je wensen? Dan kun je deze kosteloos annuleren.
Extra aflossen
Ieder jaar mag je bij BLG, net als bij veel andere hypotheekaanbieders, tot 10% van de oorspronkelijke lening boetevrij aflossen. Wil je een hoger bedrag aflossen? Dan krijg je misschien een boete. In sommige gevallen kun je boetevrij meer aflossen, bijvoorbeeld bij een variabele rente. Dit kan ook in de laatste maand van de rentevaste periode. Of als je rente lager is dan het actuele rentetarief. Is een extra aflossing voor jou gunstig? Dit kun je het beste met je hypotheekadviseur overleggen.
Verhuizen
Wat zijn de mogelijkheden bij BLG als je wilt verhuizen? Je kunt er dan voor kiezen dat je de hypotheek meeneemt. Dit houdt in dat je de rente en voorwaarden meeneemt naar een nieuwe hypotheek. Meenemen is met name interessant als bijvoorbeeld het rentetarief van de huidige hypotheek voordeliger is dan die van een nieuwe hypotheek.
De hypotheek meenemen is meestal mogelijk als je bijvoorbeeld van een hypotheek met NHG naar een nieuwe hypotheek gaat die ook NHG heeft. Vraag goed na hoe dit in jouw situatie zit.
Overbruggingskrediet
Koop je een nieuwe woning, maar is je huidige nog niet verkocht? Dan kun je een overbruggingskrediet afsluiten. Dit is een tijdelijke lening waarvan de hoogte gebaseerd is op de overwaarde van je huidige woning.
Overlijdensrisicoverzekering
Kies je een hypotheekvorm waarbij je volledig aflost? Dan is een overlijdensrisicoverzekering niet verplicht. In sommige situaties is dit wel verplicht. Bijvoorbeeld als je voor een hypotheek gaat waarbij een deel aflossingsvrij is. Je moet dan voor minstens het deel boven 80% van de marktwaarde van de woning een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Bij een hypotheek met NHG hoeft dit niet.
Zelfstandige ondernemers
Als zelfstandig ondernemer kun je bij BLG terecht voor een hypotheek. Leen je meer dan 66% van de marktwaarde? Let er dan wel op dat je een extra opslag van 0,30% betaalt bovenop de normale rentetarieven. Bij een hypotheek met NHG betaal je geen opslag.
Ben je flexwerker of heb je geen vast contract? Ook dan kun je hier terecht, omdat BLG de perspectiefverklaring accepteert.
Actuele hypotheekrente
Benieuwd naar de rentestanden van andere geldverstrekkers? Je vergelijkt hypotheekrentes en -voorwaarden gemakkelijk in onze rentevergelijker.
Annika Bolhuis
Annika werkte tussen 2015 en 2017 bij Knab. In die tijd schreef ze verschillende artikelen over het regelen van je geldzaken.