Bouwkundige keuring: wanneer laat je die uitvoeren?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
7 november 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 7 november 2019
- Leestijd: 2 minuten
Een woning kopen is vaak een emotionele gebeurtenis. Je speurt op internet, bezichtigt huizen van onder tot boven en dan ineens….daar is het! Jouw droomhuis. Je bent een beetje verliefd. En juist dat is het moment om de koop zakelijk aan te pakken. Wanneer je verliefd bent, zie je de eventuele mindere kanten niet zo goed. Zo ook bij een woning. Daarom is het goed om altijd een bouwkundige keuring te laten uitvoeren als je een huis op het oog hebt.
Bouwkundige keuring: waarom?
Je kunt misschien zelf nog zien dat de kozijnen een verfje nodig hebben. Maar hoe zit het verder met de staat van onderhoud? Een bouwkundige of bouwtechnische keuring geeft daarin voor een heel groot gedeelte antwoord op onzekerheden.
Twijfel jij nog of het een goed idee is om een bouwkundige keuring uit te laten voeren? In dit artikel lees je of en wanneer het slim is om het te laten doen.
Wie voert een bouwkundige keuring uit?
Een bouwkundige keuring wordt uitgevoerd door een bouwkundig ingenieur en kost vaak een paar honderd euro. Als koper betaal je deze kosten. Je kunt deze kosten aftrekken van de belasting.
Zo gaat de keuring
De bouwkundig ingenieur controleert de bouwkundige staat van de woning en berekent welke kosten er gemaakt moeten worden om gebreken te verhelpen of achterstallig onderhoud weg te werken. Let er goed op dat je een professioneel bureau inschakelt en vergelijk een aantal bureaus op kwaliteit en prijs.
Bouwkundig rapport
In een bouwkundig rapport komen alle zaken aan de orde die een bouwkundig ingenieur kan zien of vermoeden. Een bouwtechnische keuring sluit helaas niet uit dat er verborgen gebreken zijn, maar je krijgt wel een goede indicatie over de bouwkundige staat waarin de woning verkeert.
Wanneer laat je een bouwkundige keuring uitvoeren?
Je kunt een bouwkundige keuring laten uitvoeren voordat je een koopovereenkomst tekent. Maar meestal wordt een bouwkundige keuring gedaan op het moment dat er een voorlopig koopcontract is getekend.
Het is slim om voorwaarden over de uitslag van de bouwtechnische keuring op te nemen in de ontbindende voorwaarden van het koopcontract. Mocht blijken dat de kosten om mogelijke gebreken aan het huis te repareren het bedrag overstijgen dat je hebt afgesproken in de ontbindende voorwaarden, dan is dat een reden om de koop te ontbinden.
Goed, nu weet je dat het niet slim is om te wachten met een bouwkundige keuring totdat je het koopcontract hebt getekend, maar wanneer is dan wel het beste moment: voor je bod of tijdens de onderhandelingen? In ons artikel lees je over de voor- en nadelen van een bouwkundige keuring laten doen in deze verschillende situaties.
Alles weten over de bouwkundige keuring?
Bedenk dus welke renovatiekosten jij acceptabel vindt om te betalen bij aankoop van de woning en neem dit op in de ontbindende voorwaarden. Zorg dat je een professioneel bureau inschakelt en laat je goed voorlichten over wat de staat van de woning betekent voor eventuele kosten voor nu en in de toekomst. Meer tips & tricks lees je in dit e-book over de bouwkundige keuring. Gratis te downloaden!
Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.