6 onderhandeltips voor de verkoop van je huis

Wil je jouw huis verkopen en is het jou gelukt om de interesse te wekken van potentiële kopers? Dan begint het grote onderhandelen. De koper lijkt misschien in het voordeel, dankzij de enorme keuze die hij heeft, maar met deze tips om te onderhandelen over de verkoop van je huis sta jij als verkoper een stuk sterker.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
10 juni 2020
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 10 juni 2020
- Leestijd: 4 minuten

Wil je jouw huis verkopen en is het jou gelukt om de interesse te wekken van potentiële kopers? Dan begint het grote onderhandelen. De koper lijkt misschien in het voordeel, dankzij de enorme keuze die hij heeft, maar met deze tips om te onderhandelen over de verkoop van je huis sta jij als verkoper een stuk sterker.

Huis verkopen

1. Respecteer elkaar bij de verkoop van je huis 

Jij hebt de koper nodig en de koper jou. Behandel elkaar daarom met respect tijdens de onderhandeling. Want ook bij het verkopen van een huis is de gunfactor belangrijk. Als jij je vriendelijk, open en toegankelijk opstelt, zal de koper eerder geneigd zijn om jou het voordeel van zijn twijfel te geven in de onderhandelingen. Probeer dus niet zelf voor de winst te gaan, maar ga de onderhandeling in met het doel om er samen uit te komen.

2. Stel je onderhandelingsruimte vast

Voordat je gaat onderhandelen over je huis, is het belangrijk dat je voor jezelf duidelijk hebt waar die onderhandelingsruimte voor jou ligt. Wat is de minimale verkoopprijs voor de woning? Op welke punten wil en kun je water bij de wijn doen?

Het onderhandelen wordt een stuk eenvoudiger als je weet tot hoever jij wilt gaan en als je al een tegenbod in je hooft hebt. Ook kom je sterker over tegenover de koper. Want als die merkt dat jij twijfelt, zal hij proberen daar zijn voordeel uit te halen.

3. Ken de pluspunten van jouw woning

Wees je goed bewust van de voordelen van jouw woning. Wat maakt jouw huis aantrekkelijk? Die ruime tuin, de gunstige ligging, het goede onderhoud, de aantrekkelijke prijs, de mogelijkheden om het helemaal naar eigen smaak in te richten? Dat is nog belangrijker als er in jouw straat soortgelijke woningen te koop staan.

Want waarom zou de koper juist jouw huis moeten kopen en niet die van de buren drie huizen verderop? Zorg dat je die redenen paraat hebt en benadruk deze in de onderhandeling.

4. Over alles valt te onderhandelen

Het meest voor de hand liggende om over te onderhandelen is natuurlijk de prijs. Naast de vraagprijs kun je andere zaken meenemen in je onderhandeling. De overdrachtsdatum bijvoorbeeld. Stel de koper heeft haast en wil het liefst zo snel mogelijk de woning betrekken. Dan wil jij natuurlijk wel dat hij jou wat tegemoet komt in de prijs.

Ook over roerende zaken - zaken die niet per se bij je woning horen - valt te onderhandelen. Bijvoorbeeld vrijstaande apparatuur in de keuken, die handige kastenwand of de eettafel met hetzelfde marmeren blad als het keukenblad. Ook eigen diensten kan je meenemen in de onderhandeling bij verkoop van je woning. Biedt de koper bijvoorbeeld aan om bepaalde dingen op te knappen of te helpen met de verhuizing.

5. Verplaats je in de koper

Je huis verkopen brengt emoties met zich mee. Ook bij de aankoop van de woning komt emotie kijken. De koper is in zijn hoofd het huis al aan het inrichten en ziet zijn kinderen al in de tuin spelen. Wees je bewust van die emoties en speel daar op in. Stel vragen om te achterhalen waarom de koper juist in jouw woning geïnteresseerd is en vestig daar de aandacht op. Vooral als dit kenmerken zijn die uniek zijn voor je huis.

6. Doe alsof elk tegenbod je eindbod is

Laat nooit onnodig ruimte voor een tegenbod. Stel je hebt een bod gekregen en verwacht dat de verkoper niet direct met jouw tegenbod akkoord zal gaan. Laat dat niet merken en vermijd uitspraken als “Mijn eerste tegenbod .. “ of “Om te beginnen ..”. De koper zal het als een uitnodiging zien om een lager bod te doen. Als jij stellig een goed tegenbod doet, is de kans groter dat de koper jouw tegenbod serieus neemt.

7. Zet de koper niet teveel onder druk

Je mag de koper best wat onder druk zetten. Als je bijvoorbeeld meerdere geïnteresseerden hebt. Kijk er echter wel mee uit en forceer geen beslissingen. Als de koper gedwongen wordt een besluit te nemen terwijl hij daar nog niet helemaal klaar voor is, houdt hij hier vaak een naar gevoel aan over. En is hij eerder geneigd zich terug te trekken.

8. Overweeg een verkoopmakelaar

Zie jij het niet zitten direct om direct met de koper te onderhandelen? Schakel dan een verkoopmakelaar in. Dit is een objectieve partij en niet emotioneel betrokken. Daarnaast heeft een makelaar ruime ervaring met kennis van de markt. Als je zelf geen goede onderhandelaar bent, wegen de kosten van de verkoopmakelaar waarschijnlijk niet op tegen het voordeel dat je eruit haalt in de vorm van een hogere verkoopprijs.

Volgende woning kopen?

Ga jij je volgende woning kopen? Dit handige e-book 'Volgende woning' helpt je op weg. Je leest namelijk:

  • wat je kunt doen met restschuld en overwaarde;
  • wat de opties zijn voor de hypotheek van je volgende woning;
  • wat je kunt doen als je je huis maar niet verkocht krijgt.




Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.



Deel via:
Wat komt erbij kijken als je je volgend huis koopt?  Lees het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek