Huis verkopen zonder makelaar: zo pak je het aan
Gepubliceerd
5 maart 2019
Laatst geüpdatet
15 juli 2022
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 28 februari 2019
- Laatst geüpdate: 15 juli 2022
- Leestijd: 2 minuten
Waarom zou je zelf je huis verkopen zonder makelaar?
De voornaamste reden om zelf je huis te verkopen zonder makelaar is het besparen van geld. Een makelaar neemt veel werk uit handen, maar brengt daarom ook veel kosten met zich mee. Daarnaast ken jij je huis natuurlijk het beste, dus kan jij er waarschijnlijk ook het meest over vertellen.
1. Bepaal de waarde van je woning
Je begint met het bepalen van je verkoopprijs. Dit moet een realistische prijs zijn, die overeenkomt met de waarde van de woning. m te zien wat soortgelijke huizen in jouw omgeving kosten, kun je rondkijken op huizensites zoals Funda en Jumba. En in het Kadaster vind je de WOZ-waarde van je huis, deze stelt de gemeente één keer per jaar vast.
Een andere optie is een taxatierapport laten opstellen. Het kost wat, maar er komt wel een taxateur langs die de precieze waarde van je woning vaststelt. Zo weet je precies wat je voor je woning kan vragen.
2. Zet de voor- en nadelen op een rij
Om je huis goed te kunnen verkopen, is het slim om de voor- en nadelen van je huis op een rijtje te zetten. Want ja, het ligt dichtbij allerlei uitvalswegen en het station, de buurt is kindvriendelijk en het heeft een enorme zolder. Maar misschien heb je een tuin op het noorden, amper parkeerplek en geen ramen op zolder. Potentiële kopers vragen daar geheid naar.
Om de juiste koper voor je huis te vinden, is het belangrijk dat je beide kanten van het huis belicht. Schroom daarom ook niet om vrienden of familie om een lijstje te vragen.
3. Maak fatsoenlijke foto’s
Voordat je jouw huis daadwerkelijk te koop kan zetten via de verschillende soorten media, heb je foto’s nodig. Geïnteresseerden willen tenslotte eerst een impressie voordat ze überhaupt langskomen. Je kan iemand inhuren, maar je kan natuurlijk ook zelf de foto's maken.
Bij foto’s is het motto: less is more. Mensen willen aan de hand van de foto al kunnen bepalen of ze zichzelf er zien wonen. Dan werkt het niet als de hele ruimte volgebouwd staat of je hond op de achtergrond uitgebreid ligt te zonnen.
Zorg voor kwalitatief goede foto’s. Niet te veel schaduw of juist overbelicht. Maak ze horizontaal en probeer de ruimte zo volledig mogelijk op de foto te zetten. En heel belangrijk: zorg dat je zelf niet te zien bent, dat komt niet heel professioneel over. Voor inspiratie kun je kijken op bijvoorbeeld Pinterest of Tumblr.
4. Zorg voor de juiste promotie
De foto’s zijn gemaakt en de woningwaarde is bepaald. Tijd om je paleisje online te zetten! Bij Funda kun je helaas niet terecht als je geen erkende makelaar bent. Gelukkig zijn er allerlei andere manieren. Marktplaats en Jumba bijvoorbeeld, beide een gemakkelijke manier om je huis in de etalage te zetten.
Gebruik daarnaast ook de mogelijkheden van social media. Zet je advertentie op Facebook, Twitter en Instagram, zet je post op openbaar en vraag je netwerk om te delen. Desnoods loof je een kratje bier of een zelfgebakken taart uit voor degene die de uiteindelijke koper binnenbrengt.
5. Plan de bezichtigingen strategisch in
Oké, er zijn geïnteresseerden. En die willen je huis natuurlijk bezichtigen! Dit doe je als verkoper natuurlijk zelf, wat een voordeel is. Jij kent je huis van onder tot boven. Let op de volgende punten als je de bezichtigingen een succes wilt maken:
- Plan de bezichtigingen overdag. Bij daglicht krijgt een potentiële koper een betere indruk van je huis dan in het donker.
- Zorg dat je huis schoon, opgeruimd en licht is. Gooi dus alle gordijnen open en laat het lekker luchten.
- Je kinderen en/of huisdieren brengen onrust en waarschijnlijk ook afleiding (vooral voor jou) met zich mee. Breng die dus even naar een oppas.
- De kijkers bepalen het tempo van de rondleiding. Laat ze op hun gemak rondkijken, ook als ze even alleen door het huis willen dwalen. De vragen komen vanzelf.
- Bereid je voor op alle mogelijke vragen, vooral ook de kritische. Laat je niet overbluffen - ook niet door een meegebrachte aankoopmakelaar - en zorg dat je weet welk verhaal je wilt vertellen. Dat komt direct professioneler en betrouwbaarder over.
6. Wees eerlijk over je woning
Zorg dat je altijd de waarheid vertelt over je huis. Zowel in de uitingen op internet als tijdens het verkoop- en onderhandelingsproces. Je kan je woonkamer of slaapkamer groter laten overkomen dan dat deze is, maar hier komt een koper snel genoeg achter.
Hetzelfde geldt voor gebreken. Is er ergens iets kapot of heb je een kleine lekkage? Vermeld dit altijd bij de verkoop. Als verkoper heb je namelijk een meldingsplicht. Als je iets achterwege laat, kan de koper je hier achteraf alsnog aansprakelijk voor stellen.
7. Probeer altijd te onderhandelen
De bezichtigingen waren een succes en je hebt een bod ontvangen. Misschien ben je zo blij met een bod, dat je het meteen wilt accepteren. Onderhandelen hoort bij je huis verkopen en er wordt waarschijnlijk verwacht dat je een tegenbod doet.
Kijk of het bod aan je verwachtingen voldoet, misschien is het wel een onzinbieding. Dan kan je het bod gewoon afwijzen. Anders doe je een tegenbod en ben je officieel in onderhandeling. Ondertussen mogen de bezichtigingen in principe gewoon doorgaan - mocht je nog andere geïnteresseerden hebben - maar het is niet de bedoeling om het bod van een andere partij te accepteren als de onderhandelingen met de eerste bieder nog niet zijn afgerond.
Gelukt! En dan nu verder..
Zodra jij en de koper overeenstemming bereiken over de prijs, wordt het tijd om alles zwart op wit te zetten in een koopcontract. Denk hierbij aan:
- datum overdracht
- koopprijs;
- eventueel voorbehoud (bijvoorbeeld van financiering);
- roerende goederen die de koper overneemt (bijvoorbeeld de gordijnen, vloer of keuken).
Wil je zeker weten dat je een goed contract opstelt? Gebruik dan de model koopovereenkomst van Knab. Daarmee heb je direct overzichtelijk wat er precies in het koopcontract moet staan en wat niet.
Vervolgens maak je - uiteraard in overleg met de kopers - een afspraak bij de notaris. Deze stelt een leveringsakte op die door beide partijen getekend wordt. Zodra deze akte geregistreerd staat bij het kadaster is officieel je huis verkocht!
Je huis in een mum van tijd verkoopklaar
Overweeg je zelf je huis te verkopen? Vergeet dan niet onze gratis checklist ‘woning verkopen’ te downloaden. Hierin lees je onder andere:
- hoe je jouw woning verkoopklaar maakt;
- welke vragen je kan verwachten bij de bezichtiging;
- hoe je de onderhandelingen slim aanpakt.
Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .