Huis kopen voor kind: de voor- en nadelen

Je kind is al een tijdje uit huis en woont op zichzelf. Van een studentenkamertje tijdens de studie naar het eerste huurappartement. Maar nu vindt die het tijd om geen geld meer te stoppen in de huur en te investeren in een koophuis. Dus is de huizenjacht begonnen. Je hebt voldoende eigen geld waarvoor jij nog een investering zoekt. Als ouder help je je zoon of dochter dan ook graag mee om dat droomhuis te realiseren. Maar welke mogelijkheden zijn er? Je leest het in ‘Huis kopen voor kind: de voor- en nadelen’.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
31 december 2020
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 31 december 2020
- Leestijd: 4 minuten

Je kind is al een tijdje uit huis en woont op zichzelf. Van een studentenkamertje tijdens de studie naar het eerste huurappartement. Maar nu vindt die het tijd om geen geld meer te stoppen in de huur en te investeren in een koophuis. Dus is de huizenjacht begonnen. Je hebt voldoende eigen geld waarvoor jij nog een investering zoekt. Als ouder help je je zoon of dochter dan ook graag mee om dat droomhuis te realiseren. Maar welke mogelijkheden zijn er? Je leest het in ‘Huis kopen voor kind: de voor- en nadelen’.

 Huis kopen voor kind

Huis kopen voor kind: welke opties heb je?

Je kind helpen met de aankoop van een woning is een interessante investering. Waarom? Als je je vermogen niet investeert, betaal je hier namelijk geld over: de vermogensrendementsheffing. Als ouder kun je op meerdere manieren helpen bij het kopen van een huis. Elke optie brengt echter ook weer zo z’n voor- en nadelen met zich mee. Hoe zit dat precies?

Lening verstrekken aan kind

De eerste manier waarop jij je zoon of dochter kunt helpen met het kopen van een nieuw huis, is door geld te lenen. Deze lening hoef je niet bij de notaris vast te leggen. Maar registreer hem wel bij de Belastingdienst, dat is namelijk verplicht. Om gebruik te kunnen maken van hypotheekrenteaftrek, betaalt je kind maandelijks aflossing en rente over de lening.

Zorg dat jullie duidelijke afspraken maken over de lening, bijvoorbeeld over de duur ervan, en leg deze zwart-op-wit vast. Zo voorkom je onduidelijkheden in de toekomst.

> Lees in dit artikel waar je allemaal rekening mee moet houden als je kiest voor een familiehypotheek

De voor- en nadelen van een lening

Een lening heeft als voordeel dat de belasting aftrekbaar is. Maar let op. Een lening beïnvloedt je hypotheek wel. De geldverstrekker trekt het bedrag dat jij leent namelijk af van jouw maximale hypotheek. De aflossing van de lening gaat je kind immers maandelijks geld kosten. Een lening bij de ouders betekent dus niet dat je een hogere hypotheek kunt krijgen.

Schenking

Je kunt als ouder ook te hulp schieten met een schenking. Je mag een kind tussen de 18 en 40 jaar namelijk eenmalig een verhoogd belastingvrij bedrag schenken. In 2021 staat dit bedrag op maximaal € 105.302. Dit moet dan wel besteed worden aan een eigen woning,  bijvoorbeeld voor de aankoop. Maar je mag het ook gebruiken voor zaken als het aflossen van een restschuld of het afkopen van erfpachtcanon.

Wil je graag bijdragen, maar met een minder groot bedrag? Dat kan. In 2021 mag je je kind elk jaar € 6.604 belastingvrij schenken. Is je zoon of dochter pas over een paar jaar van plan op huizenjacht te gaan? Dan kun je de schenking voor het huis dus ook over een paar jaar verdelen.

De voor- en nadelen van een schenking

Geld schenken heeft meerdere voordelen. Zo kan de schenking ervoor zorgen dat dat ene droomhuis wél bereikbaar wordt. Je kind hoeft een minder hoge hypotheek af te sluiten, en dat scheelt weer in de maandlasten. Bovendien hoef je geen belasting te betalen over de (verhoogde) vrijstelling. En ook voor jullie scheelt het belastingtechnisch. Over het bedrag dat je in de woning stopt, hoef je namelijk geen vermogensrendementsheffing in box 3 te betalen.

De keerzijde van een schenking is dat het om veel geld kan gaan. Vooral als je meerdere kinderen hebt. Je moet dus wel zeker weten dat je het geld daadwerkelijk kunt missen. Als het geld eenmaal in het huis zit, kom je daar voorlopig niet meer bij. Een ander nadeel is dat je kind minder hypotheekrente kan aftrekken. Hij of zij betaalt immers minder rente, omdat de hypotheek minder hoog is door de schenking.

Kopen en dan verhuren

Een andere optie is dat jullie het huis kopen om deze vervolgens te verhuren aan je zoon of dochter. Klinkt heel simpel, maar is dat het ook? Dit betekent in veel gevallen dat je een tweede huis koopt. En daar komt toch een en ander bij kijken.

Voor- en nadelen van kopen en daarna verhuren

Het zit namelijk zo. Er kleeft belastingtechnisch een nadeel aan deze constructie. Jullie zijn niet zelf de daadwerkelijke bewoner van het huis, dus is het jullie tweede woning. Daardoor valt het huis, en de bijbehorende hypotheek, in box 3. Dit betekent dat jullie de hypotheekrente niet mogen aftrekken van de inkomstenbelasting. Ai, niet zo voordelig dus.

Maar er zit ook een voordelige kant aan: namelijk de huuropbrengst. Deze hoef je niet op te geven voor de belasting in box 3. Uiteindelijk kan dit een pluspunt zijn voor je kind als je ervoor kiest de huur deels via een schenking weer kunt teruggeven. In sommige gevallen kan je kind ook in aanmerking komen voor huursubsidie. Dat scheelt weer in de lasten.

Borg staan voor de hypotheek

Een laatste manier om te helpen, is door borg te staan voor de hypotheek van je kind. Die betaalt de maandlasten tijdens de periode dat je borg staat in principe zelf. Maar kan je zoon of dochter de hypotheek op een gegeven moment niet meer betalen? Dan zijn jullie voor de hele hypotheek aansprakelijk. Wil jij deze constructie gebruiken? Dit komt niet vaak voor, maar er zijn een paar geldverstrekkers waar je terecht kunt, zoals Obvion of de Rabobank.

Voor- en nadelen van borg staan

Door op deze manier te helpen, heeft je kind gewoon recht op hypotheekrenteaftrek. Dus dat is mooi meegenomen. Een hypotheek waarbij de ouders borg staan heeft alleen ook nadelen. Zo kan deze niet met Nationale Hypotheek Garantie worden afgesloten. En mocht het ooit zover komen dat je kind de lasten niet meer kan dragen, moet je er rekening mee houden dat de kosten voor jou hoog op kunnen lopen.

Huis kopen met een schenking

Goed. Je weet nu op welke manieren je jouw zoon of dochter aan die droomwoning kunt helpen. Welke optie is voor jou het gunstigste? Dat kun je het beste overleggen met een hypotheekadviseurWil je meer weten over het kopen van een huis met een schenking? Download dan onze checklist 'Huis kopen met een schenking'. Daarin vind je alle regels en voorwaarden die belangrijk zijn om te weten.Annika Bolhuis
Dit artikel is geschreven door Annika en wordt je aangeboden door Knab, de plek waar jij ál jouw financiële zaken slim regelt.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Een huis kopen met een schenking? Zo werkt dat  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek