Wat is de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en wat zijn de voorwaarden?

Met een hypotheek wil je zo verstandig mogelijk omgaan. Maar wat als je door onvoorziene omstandigheden je hypotheek niet meer af kunt lossen? Blijf je dan zitten met een flinke restschuld? Liever niet natuurlijk. Om dit te voorkomen, kun je kiezen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Maar wat is NHG eigenlijk? En met welke voorwaarden krijg je te maken? Je leest het hier.
Gepubliceerd
25 augustus 2017
Laatst geupdate
27 december 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 25 augustus 2017
- Laatst geüpdate: 27 december 2019
- Leestijd: 2 minuten

Met een hypotheek wil je zo verstandig mogelijk omgaan. Maar wat als je door onvoorziene omstandigheden je hypotheek niet meer af kunt lossen? Blijf je dan zitten met een flinke restschuld? Liever niet natuurlijk. Om dit te voorkomen, kun je kiezen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Maar wat is NHG eigenlijk? En met welke voorwaarden krijg je te maken? Je leest het hier.

nhg-wat-is-het.jpg

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een regeling om eigen woningbezit te stimuleren. NHG is in het leven geroepen door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) en werkt als een vangnet voor toekomstige, onvoorziene omstandigheden op financieel gebied. Met de NHG kun je bijvoorbeeld onder voorwaarden de restschuld van je hypotheek kwijtschelden als je jouw woning buiten je schuld om moet verkopen. Bijvoorbeeld omdat je onvrijwillig werkloos ben geraakt.

Een lage hypotheekrente door de NHG

De Nationale Hypotheek Garantie draagt ook bij aan het verlagen van je hypotheekrente. Met NHG heeft de geldverstrekker de zekerheid dat jouw hypotheek afbetaald wordt. Hierdoor is het risico voor de verstrekker - en voor jou zelf - lager en kan jou dus een lagere hypotheekrente aangeboden worden. Dit kan flink schelen in je maandelijkse kosten. 

Financiële bijstand via de NHG

Misschien is het nog niet zo ver dat jij jouw woning moet gaan verkopen, maar zorgen dalende inkomsten er wel voor dat je in de problemen komt met het ophoesten van je maandlasten. Ook dan kan de Nationale Hypotheek Garantie hulp bieden.

Tijdelijke inkomensdaling

Daalt je inkomen de komende periode, bijvoorbeeld omdat je tijdelijk arbeidsongeschikt bent? Als je een hypotheek met NHG hebt, kun je onder voorwaarden gebruik maken van de Woonlastenfaciliteit. Je betaalt de maandlasten voor zover je kunt, terwijl de NHG borg staat voor de betalingsachterstand die je oploopt.

Structurele inkomensdaling

Je kunt natuurlijk ook te maken krijgen met structurele inkomensdaling. Bijvoorbeeld als je partner onverhoopt komt te overlijden. De geldverstrekker zal waarschijnlijk eerst samen met je kijken of er manieren zijn om jouw hypotheek anders in te delen, zodat deze betaalbaar blijft. Bestaat deze mogelijkheid niet? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de haircut regeling van NHG. 

Haircut regeling Nationale Hypotheek Garantie

De haircut regeling is een regeling waarbij NHG eenmalig een deelaflossing doet op je hypotheek. Hierdoor wordt de hypotheek - en dus ook je maandlasten - lager, waardoor je de hypotheek weer kan betalen.

Kostengrens Nationale Hypotheek Garantie

De Nationale Hypotheek Garantie brengt dus flink wat voordelen met zich mee. Maar je kan dit niet zomaar aanvragen, je zult eerst aan een aantal NHG voorwaarden moeten voldoen. Zo krijg je te maken met de kostengrens. Deze is in 2020 vastgesteld op € 310.000. Dat houdt in dat je alleen in aanmerking komt voor NHG als je een huis koopt met een koopsom tot maximaal € 310.000.

Overlijdensrisicoverzekering verplicht bij NHG

Je staat liever niet stil bij een mogelijk overlijdensgeval. Maar stel dat jij of je partner onverhoopt komt te overlijden. Hoe zit dat dan met de nabestaanden? Om te voorkomen dat zij achterblijven met een ondraaglijke hypotheekschuld, sluit je een overlijdensrisicoverzekering af. Met de uitkering van deze verzekering kan een deel van de hypotheek afgelost worden.

Deze verzekering is handig, maar niet meer verplicht voor een hypotheek met NHG. 

Wat kost de Nationale Hypotheek Garantie? 

De Nationale Hypotheek Garantie is niet gratis. Je betaalt hier afsluitkosten voor. Dit wordt de borgtochtprovisie genoemd en bedraagt eenmalig 0,7% van het totale hypotheekbedrag.

Stel dat je een hypotheek afsluit van € 200.000. De borgtochtprovisie is dan 0,7% x € 200.000 = € 1.400. Hoewel dit een flinke som geld kan zijn, mag je deze provisie aftrekken van je belastbaar inkomen. Dat scheelt!

Wat kun jij maximaal lenen? 

Kun jij jouw hypotheek afsluiten met NHG? Dan kan dat een verstandige keuze zijn. Ben je nou benieuwd wat jij precies kunt lenen voor de woning die jij op het oog hebt? Bereken dan snel jouw maximale hypotheek in onze gratis, online tool. Fleur Willemsen
Dit artikel is geschreven door Fleur en wordt je aangeboden door Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Wat is jouw maximale hypotheek?   Bereken snel

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek