Nationale Hypotheek Garantie: wat is het en wat zijn de voorwaarden?

  • Gepubliceerd: 25 augustus 2017
  • Laatst geüpdate: 11 juni 2019
  • 2 minuten

Met een hypotheek wil je zo verstandig mogelijk omgaan. Maar wat als je door onvoorziene omstandigheden je hypotheek niet meer af kunt lossen? Blijf je dan zitten met een flinke restschuld? Liever niet natuurlijk. Om dit te voorkomen, kun je kiezen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Maar wat is NHG eigenlijk? En met welke voorwaarden krijg je te maken? Je leest het hier.

nhg-wat-is-het.jpg

Wat is Nationale Hypotheek Garantie?

NHG is een regeling om eigen woningbezit te stimuleren en is in het leven geroepen door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). De Garantie werkt als een vangnet voor toekomstige, onvoorziene omstandigheden. Zo kan NHG onder voorwaarden de restschuld kwijtschelden als je de woning buiten jouw schuld om moet verkopen. Bijvoorbeeld omdat je onvrijwillig werkloos bent geworden, of arbeidsongeschikt raakt.

Profiteer van een lage hypotheekrente

Daarnaast verlaag je met de garantie niet alleen het risico, maar ook nog eens de hypotheekrente. Omdat NHG de bank zekerheid geeft dat jouw hypotheek afbetaald wordt, kan deze je een lagere hypotheekrente aanbieden. De lening is niet alleen minder risicovol voor jou, maar ook voor de geldverstrekker. Dat kan tot wel 0,7% op je hypotheekrente schelen!

Financiële hulp

En daar houdt het niet bij op. Is het (gelukkig) nog niet zo ver dat je jouw woning moet verkopen, maar maken dalende inkomsten je maandlasten wel ondraaglijk? Ook dan kan NHG hulp bieden.

Tijdelijke inkomensdaling

Daalt je inkomen de komende periode, bijvoorbeeld omdat je tijdelijk arbeidsongeschikt bent? Als je een hypotheek met NHG hebt, kun je onder voorwaarden gebruik maken van de Woonlastenfaciliteit. Je betaalt de maandlasten voor zover je kunt, terwijl NHG borg staat voor de betalingsachterstand die je oploopt.

Structurele inkomensdaling

Je kunt natuurlijk ook te maken krijgen met structurele inkomensdaling. Bijvoorbeeld als je partner onverhoopt komt te overlijden. Kun je hierdoor je hypotheeklasten niet meer dragen? In zo’n geval kom je misschien in aanmerking voor de Haircut-regeling. Deze regeling houdt in dat NHG een deelaflossing op jouw schuld doet, waardoor de maandlasten weer te overzien worden.

De kostengrens

De Nationale Hypotheek Garantie brengt dus flink wat voordelen met zich mee. Maar je hypotheek komt hier niet zomaar voor in aanmerking. Je zult eerst aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. Zo krijg je te maken met de kostengrens. Deze is in 2019 vastgesteld op € 290.000. Dat houdt in dat je alleen in aanmerking komt voor NHG als je een huis koopt met een koopsom lager dan € 290.000.

Maximale hypotheek

Er geldt ook een maximum aan de verhouding tussen de hoogte van je hypotheek en de woningwaarde. Sinds 2018 mag je slechts 100% van de woningwaarde lenen. 

Energie besparen?

Maar er is een uitzondering op deze regel. Wil je energiebesparende maatregelen treffen in je nieuwe woning? Dan mag je maximaal 106% van de woningwaarde na investering lenen. Dit kan niet bij elke verstrekker, dus overleg jouw mogelijkheden met een hypotheekadviseur.

Overlijdensrisicoverzekering verplicht

Je staat liever niet stil bij een mogelijk overlijdensgeval. Maar stel dat jij of je partner onverhoopt komt te overlijden. Hoe zit dat dan met de nabestaanden? Om te voorkomen dat zij achterblijven met een ondraaglijke hypotheekschuld, sluit je een overlijdensrisicoverzekering af. Met de uitkering van deze verzekering kan een deel van de hypotheek afgelost worden.

Deze verzekering is niet alleen verstandig, hij is vaak ook nog eens verplicht. Leen je meer dan 80% van de woningwaarde? En wil je in aanmerking komen voor NHG? Dan moet je tenminste alles wat boven deze 80% uitkomt, afdekken met een overlijdensrisicoverzekering.

Wat kost NHG?

Je betaalt afsluitkosten voor de Nationale Hypotheek Garantie. Dit wordt de borgtochtprovisie genoemd en bedraagt eenmalig 0,9% van het totale hypotheekbedrag. Stel dat je een hypotheek afsluit van € 200.000. De borgtochtprovisie is dan 0,9% x € 180.000 = € 1.800. Hoewel dit een flinke som geld kan zijn, mag je deze provisie aftrekken van je belastbaar inkomen. Dat scheelt!

Kun jij jouw hypotheek afsluiten met NHG? Dan kan dat een verstandige keuze zijn. Ben je nou benieuwd wat jij precies kunt lenen voor de woning die jij op het oog hebt? Bereken dan snel jouw maximale hypotheek in onze gratis, online tool. Fleur Willemsen
Dit artikel is geschreven door Fleur en wordt je aangeboden door Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Hoe hoog is jouw maximale hypotheek?  Bereken snel

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek