Nieuwbouw of bestaande bouw kopen: wat kies jij?

Sommige aanstaande huizenkopers zijn hier heel stellig in: of ze willen een nieuwbouwhuis, of een bestaande woning. Voor anderen is de keuze minder uitgesproken. In een nieuwbouwwoning is alles lekker fris en modern. Het voelt alsof het huis echt helemaal van jou is; het is tenslotte nog nooit van iemand anders geweest. Aan de andere kant vinden sommige mensen de sfeer van een bestaande woning juist fijn, en dat er eerder anderen hebben gewoond draagt hier juist aan bij.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
10 juni 2020
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 10 juni 2020
- Leestijd: 4 minuten

Sommige aanstaande huizenkopers zijn hier heel stellig in: of ze willen een nieuwbouwhuis, of een bestaande woning. Voor anderen is de keuze minder uitgesproken. In een nieuwbouwwoning is alles lekker fris en modern. Het voelt alsof het huis echt helemaal van jou is; het is tenslotte nog nooit van iemand anders geweest. Aan de andere kant vinden sommige mensen de sfeer van een bestaande woning juist fijn, en dat er eerder anderen hebben gewoond draagt hier juist aan bij.

Nieuwbouw of bestaand huis

Waar vind je nieuwbouw of bestaande bouw?

De verschillende soorten woningen zijn vaak gebonden aan een bepaalde locatie. In de binnenstad van Amsterdam zijn net opgeleverde Vinex-woningen moeilijk te krijgen, al kun je in veel steden wel zojuist afgebouwde appartementen kopen.

Wil je een huis kopen? Hieronder zet ik een aantal voor- en nadelen van nieuwbouwhuizen en bestaande woningen op een rijtje.

Voordeel nieuwbouwwoning

Het grote voordeel van een nieuwbouwwoning is - uiteraard - dat alles spiksplinternieuw is. Over achterstallig onderhoud hoef je jezelf geen zorgen te maken en de eerste jaren hoef je nog niet te denken aan een grote opknapbeurt. Wat ook fijn is: je hoeft niet eerst die zalmkleurige wc en die groen-bruine badkamer eruit te slopen.

Vaak heb je bij nieuwbouwwoningen de mogelijkheid om de indeling en de afbouw te beïnvloeden. Daarnaast moeten nieuw opgeleverde huizen aan strenge milieu-eisen voldoen. Zo is de isolatie vaak uitstekend, waarmee je tegelijkertijd bespaart op energiekosten. Nieuwe woningen zijn altijd voorzien van een goed verwarmingssysteem en nieuwe elektra en riolering.

Financiële voordelen nieuwbouw

Een nieuwbouwwoning heeft ook een paar financiële voordelen: over het huis betaal je geen overdrachtsbelasting, makelaarskosten en evenmin kosten voor de taxatie. Toch mooi meegenomen, al staan daar wel weer andere lasten tegenover.

Nadelen nieuwbouwwoning

Nieuwbouw heeft ook een aantal nadelen. Allereerst is het aanbod van nieuwbouwwoningen veel beperkter dan dat van bestaande koophuizen, vooral als je in de stad wilt wonen. Daarnaast maak je de beslissing om een nieuwbouwwoning te kopen. Dat is best moeilijk, zeker als je niet veel ruimtelijk inzicht hebt.

Het kan ook gebeuren dat een nieuwbouwproject waarvoor je jezelf hebt ingeschreven, vertraging oploopt of compleet wordt afgeblazen. Sowieso moet je vaak lange tijd wachten op de oplevering van de woning: reken in ieder geval op één tot anderhalf jaar. De eerste jaren kunnen nieuwbouwwijken een beetje kaal en onpersoonlijk overkomen.

Extra kosten

De prijs van nieuwbouwwoningen is meestal niet onderhandelbaar. Daarnaast brengt een nieuwbouwhuis extra kosten met zich mee. Denk hierbij aan de opleveringskeuring en de bouwrente. Hoeveel je uiteindelijk aan bouwrente betaalt, is vooraf vaak onduidelijk.

Voordelen van een bestaand huis 

Een bestaande woning heeft over het algemeen een stuk meer sfeer dan een nieuwbouwwoning. Daarnaast is de buurt meestal verder ontwikkeld en minder kaal. Soms kun je als koper roerende zaken overnemen van de vorige bewoners, bijvoorbeeld de vloerbedekking. Vaak is de tuin al aangelegd.

Het aanbod van bestaande woningen is veel groter en gevarieerder dan het aantal nieuwbouwhuizen. Verder is de tijd tussen aankoop en overdracht veel korter dan bij een huis dat alleen nog op papier bestaat.

Nadelen van een bestaande huis

De woning is niet nieuw, dus je hebt waarschijnlijk de eerste jaren hogere onderhoudskosten. Afhankelijk van de staat van de woning, kun je zelfs veel geld kwijt zijn aan achterstallig onderhoud. Misschien is de woning slecht geïsoleerd of zijn de verwarming en de elektra verouderd. Wellicht wil je je huis heel anders inrichten en ben je niet te spreken over de keuken of het sanitair (denk aan het eerder genoemde zalmkleurige toilet).

Natuurlijk is dit voor sommige mensen helemaal geen probleem, vooral niet als een bestaande woning veel goedkoper is. In grote steden worden regelmatig zogenoemde klushuizen te koop aangeboden, vaak als onderdeel van stadsvernieuwingsprojecten. Dit zijn goedkope koopwoningen met veel achterstallig onderhoud. Kopers zijn verplicht om het huis op te knappen.

Een bestaande woning brengt dus vaak extra uitgaven voor onderhoud met zich mee. Daarbovenop komen de kosten van de bouwkundige keuring, de taxatie, de makelaar en de overdrachtsbelasting. 

Vernieuwbouw

Kun je nog steeds moeilijk kiezen tussen nieuwbouw en bestaande bouw bij een huis kopen? Dan is vernieuwbouw misschien wel wat voor jou. Bij vernieuwbouw is de woning zo gerenoveerd dat het dezelfde kwaliteiten heeft als een nieuwbouwwoning. Je geniet van de sfeer van een bestaand huis, met alle comfort van een nieuwe woning.

Hypotheek afsluiten

Wil jij een huis kopen? Wat voor huis je uiteindelijk ook wilt kopen, zorg ervoor dat je eerst een afspraak maakt met een hypotheekadviseur. Hij of zij kan je adviseren welke hypotheek het beste bij jou past en hoeveel je maximaal kunt lenen. Vertel de hypotheekadviseur wat voor soort huis je wilt kopen, dan kan de adviseur je uitleggen met welke extra kosten je te maken krijgt.

Wil jij je graag nog verder verdiepen in de voordelen van het kopen van een nieuwbouwhuis? Download dan ons gratis e-book 'Nieuwbouw kopen'.


Lees ook deze artikelenKnab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.


Deel via:
Alles over het kopen van nieuwbouw, inclusief de hypotheek  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek