Extra hypotheek energiezuinige woning omlaag in 2019

Heb jij je zinnen gezet op een energiezuinige woning? Prima keuze! Niet alleen als je een echte milieuliefhebber bent, maar ook als je je maandlasten laag wilt houden of de extra leencapaciteit wel goed kunt gebruiken. Maar dat laatste, daar moeten we het even over hebben. De extra hypotheek voor een energiezuinige woning gaat in 2019 namelijk omlaag. In dit artikel vertellen we je wat dat betekent.
Gepubliceerd
14 augustus 2018
Laatst geupdate
30 december 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 14 augustus 2018
- Laatst geüpdate: 30 december 2019
- Leestijd: 3 minuten

Heb jij je zinnen gezet op een energiezuinige woning? Prima keuze! Niet alleen als je een echte milieuliefhebber bent, maar ook als je je maandlasten laag wilt houden of de extra leencapaciteit wel goed kunt gebruiken. Maar dat laatste, daar moeten we het even over hebben. De extra hypotheek voor een energiezuinige woning gaat in 2019 namelijk omlaag. In dit artikel vertellen we je wat dat betekent.

Extra-hypotheek-energiezuinige-woning-2019

Extra hypotheek energiezuinige woning in 2018

Het is je vast niet ontgaan dat je tegenwoordig niet meer mag lenen dan de waarde van jouw woning. Maar er zijn wel wat uitzonderingen op de regel. Als je wilt gaan investeren in energiezuinige maatregelen, mag je bijvoorbeeld tot € 9.000 extra lenen. Mits het hypotheekbedrag niet boven de 106% van de woningwaarde uitkomt.

Deze extra 6% moet je wel volledig besteden aan energiebesparende maatregelen. Stel: jij koopt een woning van € 200.000 en je geeft € 6.000 uit aan energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Vervolgens wordt de woning getaxeerd. Blijkt uit het taxatierapport dat de waarde na de verbouwing nog steeds € 200.000 is, dan kun je alsnog die € 6.000 meefinancieren in je hypotheek.

Extra leencapaciteit

Klinkt al goed, maar het kan nog beter. Koop je een huis dat al energiezuinig of energieneutraal is? Dan kun je tot wel € 20.000 extra lenen. Een huis is energiezuinig als het een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) heeft van nul of lager. De EPC-waarde, zoals je dat noemt, laat zien hoeveel energie er nodig is om een woning te verwarmen, ventileren en verlichten. Daarbij geldt: hoe lager de EPC-waarde, hoe energiezuiniger de woning.

Lekker lage maandlasten

Koop jij een woning met een EPC-waarde van nul of lager, dan betaal je bijna niets aan energiekosten. Hierdoor houd je elke maand meer geld over om te besteden aan je hypotheek. Het is dus best logisch dat je in dit geval meer kunt lenen bij de bank. Maar als het aan de Minister van Financiën ligt, komt daar verandering in.

Maximale hypotheek omlaag in 2019

Vanaf 2019 kun je waarschijnlijk minder lenen voor een energiezuinige woning. Dit komt doordat de EPC-waarde van nul of lager niet zoveel zegt over de mate waarin een huis energie kan teruggeven aan het elektriciteitsnet. Er is namelijk geen garantie dat het huis meer energie opwekt dan dat het gebruikt.

In tegenstelling tot ‘gewone’ energiezuinige huizen geven nul-op-de-meter-woningen deze garantie wel. Voor deze woningen verandert er volgend jaar dan ook niks.

Hoeveel minder kun je straks lenen?

Voor een energiezuinig huis kun je volgend jaar niet € 25.000, maar € 20.000 extra lenen bovenop je hypotheek. Dat is dus alsnog wel meer dan als je een huis koopt en daar zelfs energiebesparende maatregelen gaat treffen. De verlaging betekent ook dat straks de EnergiePrestatieGarantie niet meer verplicht is. Voor nul-op-de-meter-woningen is deze nog steeds verplicht. Let op: wanneer je meer leent, vallen je maandlasten hoger uit.

Bereken jouw maximale hypotheek

Zie jij het wel zitten, zo’n energiezuinig huis? Dan wil je misschien wel nog in 2018 je slag slaan. Bereken daarom snel je maximale hypotheek, zodat je vast weet wat je überhaupt kan lenen voor die woning. Kost je maar 2 minuten! En o ja, je ziet gelijk hoeveel je maandelijks kwijt bent aan je hypotheeklasten.


Arlette Cernëus
Arlette werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Wat is jouw maximale hypotheek?   Bereken snel

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek