Hoeveel kun je onder de vraagprijs bieden?

Al een tijdje ben je op zoek naar een nieuwe woning. Het is jammer genoeg niet makkelijk om hét huis te vinden waar jij jezelf helemaal ziet wonen. Tenminste, niet voor de juiste prijs. De woningmarkt is immers behoorlijk oververhit en de vraagprijzen zijn jou te hoog voor wat je ervoor terugkrijgt. Kun je dan niet gewoon onder de vraagprijs bieden? Alles kan, maar je wilt natuurlijk dat je bod geaccepteerd wordt. Lees hier waar je aan kunt denken om je openingsbod te bepalen.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
31 oktober 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 31 oktober 2019
- Leestijd: 2 minuten

Al een tijdje ben je op zoek naar een nieuwe woning. Het is jammer genoeg niet makkelijk om hét huis te vinden waar jij jezelf helemaal ziet wonen. Tenminste, niet voor de juiste prijs. De woningmarkt is immers behoorlijk oververhit en de vraagprijzen zijn jou te hoog voor wat je ervoor terugkrijgt. Kun je dan niet gewoon onder de vraagprijs bieden? Alles kan, maar je wilt natuurlijk dat je bod geaccepteerd wordt. Lees hier waar je aan kunt denken om je openingsbod te bepalen.

Bieden onder de vraagprijs

Onder de vraagprijs bieden

Hoe weet je nu hoeveel je onder de vraagprijs mag gaan zitten? Hoeveel je kunt bieden voor een woning is afhankelijk van zoveel verschillende zaken. Tegenwoordig wordt er zelfs vaker boven de vraagprijs geboden dan eronder. Er is daardoor geen percentage of bedrag te noemen dat je het beste onder de vraagprijs kunt gaan zitten. Hoe bedenk je dan wél het openingsbod? Bekijk het hier.

Check de woningwaarde

Baseer nooit jouw eerste bod zomaar op de vraagprijs of jouw maximale hypotheek. Veel slimmer is om de woningwaarde te achterhalen en daarop je bod te baseren. Jij hebt immers vast geen eindeloze hoeveelheden spaargeld op je bankrekening, en veel meer dan de woningwaarde gaat de hypotheekverstrekker jou niet uitlenen. Dit kan door te kijken voor welke prijs vergelijkbare woningen in de buurt verkocht zijn en de WOZ-waarde op te vragen.

Let op: de WOZ-waarde is een schatting en kan dus afwijken van de exacte woningwaarde. In het artikel 'WOZ-waarde veel lager dan de vraagprijs, wat nu?' vertellen we hoe je zeker weet dat je niet meer biedt dan dat je kunt lenen bij de bank. 

Is de vraagprijs enigszins realistisch?

Heb je een huis gespot waar jij wel jouw thuis van wilt maken? Kijk in de regio waar de woning te koop staat naar vergelijkbare huizen en check even wat daarvoor gevraagd wordt. Een populaire locatie drijft de prijs vaak wel weer op. De kans is dan namelijk groot dat er meerdere kapers op de kust zijn. Als de verkoper het voor het uitkiezen heeft, heb jij met een laag bod geen schijn van kans.

Zijn er zaken die de kosten drukken?

Tijdens de bezichtiging heb je goed gelet op de staat van de woning. Heb je toen dingen gezien die de prijs kunnen drukken? Denk bijvoorbeeld aan achterstallig onderhoud, een zwaar verouderde keuken of badkamer. Een bouwkundige keuring kan een goed idee zijn, zo voorkom je dat je allerlei gebreken over het hoofd ziet. Deze gebreken kunnen jou helpen om de prijs omlaag te drijven. Vermeld ze wel bij het uitbrengen van je lagere bod.

Zoek uit hoelang de woning al te koop staat

Is de woning net op de markt, dan lukt het je vaak niet om heel veel van de prijs af te krijgen in de onderhandelingen. De verkoper heeft dan nét de vraagprijs opgesteld en wilt daar vaak niet al te ver van afwijken. Na een half jaar kun je 9 van de 10 keer al veel meer voor elkaar krijgen. Staat een woning meer dan twee jaar te koop, dan ligt de verkoopprijs gemiddeld ongeveer 20% onder de oorspronkelijke vraagprijs. Dat scheelt weer! 

Hoe snel wil de verkoper er vanaf?

Een aanrader is om de verkoper te vragen waarom hij of zij wil verhuizen. Wie weet wil de verkoper wel snel van het huis af. Hier zijn allerlei redenen voor te bedenken. Denk maar aan faillissement, een scheiding of dubbele lasten omdat er al een ander huis is gekocht. Soms accepteren verkopers al snel een bod onder de vraagprijs om de uiteindelijke kosten en stress te beperken.

De gunfactor

Tja, mensen blijven mensen. Als jij graag dat ene huis wilt bemachtigen, zul je meer voor elkaar krijgen als je goed ligt bij de verkopers en de verkopend makelaar. De gunfactor is een hele belangrijke. Wees dus vriendelijk en geïnteresseerd, al tijdens de eerste bezichtiging.

Zelf bieden of uitbesteden?

Ben jij geen ster in onderhandelen en zie je er erg tegenop? Dan is het een idee om een aankoopmakelaar in te schakelen. De kosten hiervoor bedragen tussen de € 950 en € 2.500. Maar deze kosten haal je er wel uit als de makelaar een scherpe prijs voor je weet te bedingen.

Krijg hulp bij het bieden

Het mag duidelijk zijn, jouw bod bepaal je niet aan de hand van de vraagprijs. Je zult je bijvoorbeeld goed moeten verdiepen in de woningwaarde voordat je een openingsbod kunt bedenken. Download gratis de checklist Openingsbod bepalen en je weet precies hoe je het perfecte bod doet. 



Jade Karthaus
Jade is SEO- en content marketingspecialist. Ze werkte tussen 2017 en 2020 bij Knab waar ze leiding gaf aan het Content Team.



Deel via:
Hoe breng je slim een openingsbod uit?  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek