Bieden boven vraagprijs huis: waar moet je op letten?

Je hebt hem gevonden: de woning die perfect past bij je wensen én je budget. Je wilt daarom niet te lang wachten met bieden. Er is alleen een probleem: met jou zijn er nog vele andere geïnteresseerden. Om überhaupt kans te maken, moet je dus boven de vraagprijs bieden. Pas daar wel mee op, overbieden is namelijk niet helemaal zonder gevaar. In dit artikel over bieden boven vraagprijs huis, lees je daar meer over.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
29 april 2020
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 20 september 2017
- Laatst geüpdate: 29 april 2020
- Leestijd: 4 minuten

Je hebt hem gevonden: de woning die perfect past bij je wensen én je budget. Je wilt daarom niet te lang wachten met bieden. Er is alleen een probleem: met jou zijn er nog vele andere geïnteresseerden. Om überhaupt kans te maken, moet je dus boven de vraagprijs bieden. Pas daar wel mee op, overbieden is namelijk niet helemaal zonder gevaar. In dit artikel over bieden boven vraagprijs huis, lees je daar meer over.

Bieden boven vraagprijs huis

Steeds vaker bieden boven vraagprijs huis

Als je een huis ziet, moet je er tegenwoordig vaak snel bij zijn. In de huidige oververhitte woningmarkt is jouw droomwoning immers zó verkocht. Het gevolg? Enorm veel andere gegadigden die bieden en biedingen (ver) boven de vraagprijs. Vooral in grote steden en in de randstad komt dit regelmatig voor.

Sta jij op het punt om een openingsbod uit te brengen op een woning? Let dan op deze 4 belangrijke punten.

Maximale hypotheek en je toekomstige maandlasten

Bieden op een populair huis kan best lastig zijn. Want hoe schat je in hoe hoog het bod is van de tegenpartij? Dat kan lager, maar ook hoger liggen dan dat van jou. Laat je niet gek maken tijdens de onderhandelingen en bedenk van tevoren goed hoeveel je wilt en kunt uitgeven aan de woning. Bij Knab bereken je eenvoudig online je maximale hypotheek.

Houd bij het bepalen van je bod ook rekening met je maandlasten. Naast je hypotheeklasten krijg je als woningeigenaar natuurlijk te maken met allerlei andere vaste lasten. Deze moet je ook in de toekomst kunnen betalen. Daarnaast wil je vast ook nog geld overhouden. Om te sparen bijvoorbeeld, of om leuke dingen te doen.

Zet niet al je spaargeld in

Als jij je droomwoning tegenkomt, doe je er alles aan om hem te bemachtigen. Logisch, maar spreek niet gelijk al je reserves aan om het huis te kunnen kopen. Het is goed om een financiële buffer te behouden voor de inrichting of de verhuizing. En wat dacht je als je opeens te maken krijgt met onvoorziene kosten, door bijvoorbeeld een lekkage? Niet echt ideaal als je daarvoor een extra lening moet afsluiten omdat je spaargeld op is.

Taxatiewaarde van de woning

De hoogte van je hypotheek is afhankelijk van de waarde van de woning, niet van de vraagprijs. Sinds 2018 kun je slechts 100% van de woningwaarde lenen. Gemiddeld komen er bovenop de koopsom nog 6% bijkomende kosten. Deze kun je dus niet vanuit je hypotheek financieren.

De waarde van de woning wordt vastgesteld aan de hand van een taxatie. Is jouw bod hoger dan de taxatiewaarde? Dan moet je dus meer eigen geld inleggen om het huis te kunnen kopen. Check in dit rekenvoorbeeld maar eens hoe dat precies zit:

Rekenvoorbeeld taxatiewaarde

Stel, jouw bod van € 320.000 op een woning is geaccepteerd. Uit de taxatie blijkt dat de werkelijke waarde van de woning € 300.000 is. Je kunt dan maximaal (100% x € 300.000 =) € 300.000 lenen. De overige € 20.000 kun je niet lenen, maar moet je zelf betalen. Met eigen geld.

Maar stel dat de woning een stuk hoger wordt getaxeerd, op € 325.000. Dan is jouw maximale hypotheek € 325.000. Met dat bedrag kun je de woning kopen en heb je zelfs nog € 5.000 over voor de bijkomende kosten. Fijn!

Huis onder water

De woning die je op het oog hebt, is nu misschien veel waard. Maar blijft dit ook zo? Als jij meer biedt dan de vraagprijs, is de kans groter dat jouw huis later onder water komt te staan. Dit betekent dat je hypotheekschuld hoger is dan de woningwaarde. Mocht je tegen die tijd willen verhuizen naar een andere woning, lukt het je misschien niet om het huis te verkopen voor dezelfde hoge prijs als waarvoor jij hem hebt gekocht. Je blijft dan achter met een restschuld. Ai!

Bepaal je bod verstandig

Bedenk goed of je echt wilt en kunt bieden boven de vraagprijs. Zoals je ziet, kan het gevolgen hebben voor je financiële situatie, nu én later. Wil je binnenkort een bod uitbrengen op een woning? Download dan eerst ons gratis e-book ‘Bieden op een huis’. Daarin staat:

  • hoe je de woningwaarde bepaalt;
  • welke ontbindende voorwaarden slim zijn om op te nemen in je bod;
  • een handige voorbeeldbrief waarmee je direct een bod kunt plaatsen.


Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Alles wat je wilt weten over bieden op een huis - met voorbeeldbrief!  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek