Aankoopmakelaar nodig? Steeds vaker in een oververhitte huizenmarkt

  • 3 minuten
  • 1 oktober 2017

Tijdens de huizencrisis zagen steeds minder mensen het nut van een aankoopmakelaar in. Het huizenaanbod was immers zo groot dat je genoeg tijd had om - al dan niet twee keer - te bezichtigen, rustig te onderhandelen en vervolgens onder voorbehoud van financiering een bod uit te brengen. Inmiddels trekt de huizenmarkt weer aan en is hij terug van weggeweest. Maar heb je hem echt nodig? Wij vertellen het je graag.

Aankoop makelaar-325380-edited.jpg

Aankoopmakelaar nodig: de huizenmarkt anno 2017

Als je tegenwoordig een woning wilt bemachtigen, moet je er snel bij zijn. Huizen vliegen als warme broodjes over de toonbank. Volgens de NVM wordt een woning gemiddeld binnen 78 dagen verkocht, dat is 23 dagen eerder dan een jaar geleden. Maar de regionale verschillen zijn groot. In grote steden, zoals Amsterdam en Utrecht, is de gemiddeld verkooptijd van een woning nog maar één maand. Jouw droomhuis is dus binnen no time verkocht.

Zo helpt de makelaar

Je wordt geholpen bij het kopen van een woning. Hij of zij zoekt huizen voor je, zorgt dat je niets over het hoofd ziet tijdens de bezichtiging en kan namens jou onderhandelen over de vraagprijs. Als er een overeenkomst is gesloten met de verkoper helpt de makelaar ook bij de afhandeling van de aankoop, zoals het tekenen van het koopcontract en de overdracht bij de notaris.

Nieuwste woningaanbod

Zo sta jij steviger in je schoenen, zoveel is duidelijk. Maar wat het grootste voordeel is? Hij of zij beschikt over het nieuwste woningaanbod. Hij of zij weet als eerst welke huizen verkocht (gaan) worden in jouw favoriete buurt. Er zit vaak wel een week tussen het moment dat een huis te koop wordt gezet en het moment dat de woning op huizenwebsites, zoals Funda, verschijnt. De aankoopmakelaar heeft in die tijd de mogelijkheid om het huis via zijn netwerk te verkopen. En daar wordt het interessant voor jou als koper op deze oververhitte huizenmarkt.

Daar hangt een prijskaartje aan

Je hebt de eerste keuze dus. Nog voor de woning op Funda komt te staan, heb jij de gelegenheid om het huis te bezichtigen of misschien zelfs al te kopen. Dat is een groot voordeel, maar daar betaal je natuurlijk wel wat voor. Deze makelaarskosten noem je ook wel courtage.

Makelaarskosten

De kosten lopen sterk uiteen en zijn fiscaal niet aftrekbaar. Sommige makelaars brengen een percentage van de aankoopprijs van de woning in rekening, meestal zo’n 1 à 2%. Anderen hanteren weer een vast tarief dat ligt tussen de € 950 en € 2.500. Let er op of de prijs van degene die jij op het oog hebt inclusief of exclusief BTW is, dat kan flink schelen. En vraag even na of er nog extra kosten in rekening worden gebracht voor bijvoorbeeld een bouwkundige keuring of advertentie. Zo weet je van te voren waar je aan toe bent. Wel zo prettig!

Besparen op courtage

Om kosten te besparen, kun je er ook voor kiezen om de hem of haar alleen op bepaalde momenten in te schakelen. Heb jij bijvoorbeeld alleen hulp nodig bij het vinden van een huis, maar denk je dat de afhandeling van de aankoop je prima afgaat? Dan kun je ervoor kiezen om hem of haar alleen voor dat onderdeel in te huren. Je betaalt dan niet meteen de volle mep, maar je krijgt wel advies waar nodig.

Huis kopen zonder makelaar

Ben jij op zoek naar een koophuis? Dan is het soms slim om de hulp van zo'n makelaar in te schakelen. Als jij je zinnen hebt gezet op een huis in de randstad, bijvoorbeeld. Of als je helemaal niet goed bent in onderhandelen. Maar het is niet verplicht en zeker niet altijd nodig. Sterker nog, gemiddeld kopen de meeste mensen nog altijd een huis zonder tussenkomst.

De keuze is aan jou

Het kan je dus een hoop werk uit handen nemen, waardoor je sneller en eenvoudiger een huis koopt. Maar de stappen die je doorloopt bij het kopen van een woning kun je ook prima zelf. Beslis dus voor jezelf of je een aankoopmakelaar wilt inschakelen. Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af en maak op basis van je gevoel de juiste keuze.

Vind jij het een uitdaging om zelf een woning te vinden? Print dan gratis onze checklist Bezichtigen en neem hem mee tijdens je huizenjacht, zodat je precies weet waarop je moet letten.Arlette Cernëus
Arlette werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Zie niets over het hoofd tijdens de bezichtiging  Download de checklist

Ontdek binnen 10 minuten jouw voordeligste hypotheek