Aankoopmakelaar inhuren: is het slim?
Laatst geüpdatet
2 januari 2025
Leestijd
3 minuten
- Laatst geüpdate: 2 januari 2025
- Leestijd: 3 minuten
Veel huizenkopers maken gebruik van een aankoopmakelaar. Wanneer je een huis koopt, is het prettig om hulp te krijgen van iemand met veel deskundigheid en ervaring op dit gebied. Toch is het niet verplicht om een makelaar in te huren. Wat doet zo'n makelaar nu precies, naast het vinden van passende woningen en onderhandelen over de vraagprijs? Is het slim om de hulp van een makelaar in te schakelen als je een huis wilt kopen?
Dit doet een aankoopmakelaar
Wanneer je voor de aankoop van een huis een makelaar inhuurt, zal hij of zij op zoek gaan naar koophuizen die passen bij jouw wensen. Samen met je makelaar ga je vervolgens woningen bekijken, oftewel bezichtigen. Een ervaren makelaar weet natuurlijk waarop je moet letten bij zo'n bezichtiging. Hij zal de verkoper bestoken met kritische vragen over de staat van het huis en een goede schatting kunnen maken van de waarde van de woning.
Hier lees je meer over welke vragen je kunt stellen bij de bezichtiging.
Onderhandelen over de prijs door de makelaar
Wanneer je een huis hebt gevonden dat aan je wensen voldoet, kan de makelaar onderhandelen over de vraagprijs. Wanneer beide partijen het eens zijn over de prijs, kan jouw makelaar de door de verkoopmakelaar opgestelde koopakte controleren. Bij het ontbreken van een verkoopmakelaar, kan ook de aankoopmakelaar een koopakte opstellen. Verder begeleidt de makelaar je bij de overdracht van de woning.
Hypotheekadvies via je makelaar
Verschillende makelaarskantoren bieden de mogelijkheid om een afspraak te regelen met een hypotheekadviseur. Het komt weinig voor dat een makelaar eveneens hypotheekadviseur is. Het uiteindelijke doel van een hypotheekadvies is om een hypotheek af te sluiten die past bij jouw persoonlijke situatie. Een goed hypotheekadvies is erg belangrijk. Je zit immers tientallen jaren aan de hypotheekschuld vast.
Wat kost een makelaar?
In de meeste gevallen betaal je de makelaar een courtage van ongeveer 1 tot 2% van de aankoopprijs van de woning. Daarnaast moet je over de courtage btw betalen. Soms is het mogelijk om een vast tarief af te spreken.
Let op eventuele extra kosten, zoals advertenties. Je kunt best met de makelaar onderhandelen over zijn prijzen, vooral als je maar een deel van de diensten wilt afnemen. Zorg er natuurlijk wel voor dat jullie alles op papier zetten, zodat hierover geen onduidelijkheden ontstaan.
Kosten makelaar voor eigen rekening
Je kan de kosten van de makelaar niet meefinancieren in je hypotheek, omdat je tegenwoordig maximaal 100% van de woningwaarde mag lenen. Je kunt dus niet meer lenen dan de koopsom. Alle kosten die je daarbovenop maakt - zoals makelaarskosten - moet je dus betalen van je eigen geld.
Vergelijk makelaars als je gaat kiezen
Een aankoopmakelaar mag nooit tegelijkertijd verkoopmakelaar van dezelfde woning zijn. Een makelaar behartigt de belangen van de koper en een verkoopmakelaar die van de verkoper. Vergelijk van tevoren verschillende makelaars en kies voor een makelaar die is aangesloten bij een brancheorganisatie als de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), VastgoedPRO of de Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed (VBO).
Lees hier meer tips over het kiezen van een aankoopmakelaar.
Aankoopmakelaar inhuren: slim?
Het inhuren van een makelaar kost al snel enkele duizenden euro's. Wat je ervoor terugkrijgt, is deskundigheid en ervaring met betrekking tot het kopen van een huis. Naast dat je een hoop tijd bespaart, kun je soms flink wat geld in je zak houden dankzij de makelaar.
Houd er rekening mee dat de verkopers meestal een verkoopmakelaar inhuren om de woning voor zoveel mogelijk geld te verkopen. Tijdens onderhandelingen over de prijs kan een makelaar wellicht sterker in zijn schoenen staan dan jij.
Verdiep je in bieden en onderhandelen
Wil jij meer weten over hoe het bieden en onderhandelen precies in z'n werk gaat? Download dan het gratis e-book 'Bieden en onderhandelen', vol tips en tricks. Daarin vind je gelijk een voorbeeldbrief waarmee jij direct een bod kunt plaatsen.
Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.