Heeft private lease invloed op je hypotheek?

Je ziet er steeds vaker reclame voor langskomen: private lease. De unieke kans om een nieuwe auto te rijden, voor een vast bedrag per maand en met alles erop en eraan. Maar je krijgt er wel een financiële verplichting bij, wat invloed kan hebben op je financiële situatie. Dit komt ook terug bij het aanvragen van een hypotheek. Heeft private lease invloed op je hypotheek? Je leest ‘t hier.
Gepubliceerd
28 mei 2019
Laatst geüpdatet
27 mei 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 24 mei 2019
- Laatst geüpdate: 27 mei 2019
- Leestijd: 2 minuten

Je ziet er steeds vaker reclame voor langskomen: private lease. De unieke kans om een nieuwe auto te rijden, voor een vast bedrag per maand en met alles erop en eraan. Maar je krijgt er wel een financiële verplichting bij, wat invloed kan hebben op je financiële situatie. Dit komt ook terug bij het aanvragen van een hypotheek. Heeft private lease invloed op je hypotheek? Je leest ‘t hier.

Heeft private lease invloed op je hypotheek

De grote vraag: heeft private lease inderdaad invloed op je hypotheek?

We kunnen hier kort in zijn: private lease heeft invloed op de maximale hypotheek die je kan krijgen. Bij private lease betaal je een vast bedrag per maand voor de leaseauto en dit wordt geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). De hypotheekaanbieder ziet dit als een financiële verplichting - net als bijvoorbeeld een studieschuld - die invloed heeft op de hoogte van jehypotheek.

Wat is private lease?

Private lease is een manier om een nieuwe auto te rijden, zonder dat je daarvoor in één keer een groot bedrag moet ophoesten. Het lijkt op het huren van een auto. Je sluit een contract af met een leasemaatschappij voor een bepaalde periode en betaalt vervolgens een vast maandbedrag. Dit bedrag omvat onder andere de kosten voor:

  • reparatie en onderhoud;
  • verzekering
  • wegenbelasting;
  • afschrijving
  • pechhulp

Wat er precies onder het maandbedrag valt, hangt uiteraard af van het leasebedrijf, de voorwaarden die zij hanteren en de auto die je kiest. De brandstofkosten zijn voor je eigen rekening, net zoals verkeersboetes, parkeerkosten en de wasstraat.

Registratie bij het BKR

De meeste leasebedrijven zijn aangesloten bij het Keurmerk Private Lease en daardoor verplicht om de lening die bij het leasecontract hoort te registreren bij het BKR.

Bij contracten die afgesloten zijn vóór 1 juli 2016, wordt het totale leasebedrag geregistreerd. Een leasecontract van ná 1 juli 2016 bestaat uit twee delen: een financieel deel (65%) en een service deel (35% voor o.a. de verzekeringen, belasting, onderhoud en reparatie).

Het financiële deel, dus die 65% van het totale leasebedrijf uit het leasecontract, wordt bij het BKR geregistreerd. Als je een hypotheekaanvraag indient, checkt de hypotheekaanbieder bij het BKR welke registraties jij hebt. Aangezien je leasecontract dan bij het BKR in het systeem staat, wordt dit meegenomen in de berekening van je maximale hypotheek.

De invloed op je hypotheek

Als je leasecontract geregistreerd staat, wordt dit gezien als een langdurige betalingsverplichting. En zoals gezegd, zorgt het totale leasebedrag uit je contract ervoor dat je een minder hoge maximale hypotheek kan krijgen dan wanneer je géén leaseauto met BKR registratie hebt.

Het idee hierachter is dat je op die manier beschermd wordt voor een té hoge hypotheek. Want misschien kun je nu al je verplichtingen wel voldoen, maar als je onverhoopt zonder werk komt te zitten, is het een ander verhaal. De hypotheekaanbieder wil er natuurlijk voor zorgen dat jij wel gewoon je hypotheek kan afbetalen, zonder in de problemen te komen.

Wanneer je overigens éérst een hypotheek afsluit en daarna een leaseauto aanvraagt, zul je waarschijnlijk geen problemen krijgen met de geldverstrekker. Mocht je dus een huis willen kopen én een leaseauto willen, kan het een idee zijn om even te wachten tot de overdracht van het huis. Daarna zal de auto geen invloed meer hebben op je hypotheek. Zorg er uiteraard wel voor dat je voldoende middelen hebt om aan al je vaste lasten te voldoen.

Meer weten over het regelen van je eerste hypotheek?

Ben je van plan om je eerste hypotheek af te sluiten? Download dan ons gratis e-book ‘eerste hypotheek afsluiten’. Hierin vind je onder andere:

  • hoe je de beste hypotheekvorm voor jouw situatie vindt;
  • hoe je een gunstige rente zoekt en handig vastzet;
  • hoe je bespaart op hypotheekadvies.Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .


Deel via:

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek