Vakantieverhuur eigen woning: 5 vragen beantwoord

De meivakantie is in zicht en lange weekenden zoals Pinksteren en Hemelvaart staan om de hoek. Heerlijk! Grote kans dat jij deze extra vrije dagen gebruikt om er even tussenuit te gaan. In die tijd staat je woning er maar leeg bij. Beetje zonde eigenlijk. Daarom denk je eraan om je woning in deze periode te verhuren, dan levert het ook nog iets op. Maar kan dat zomaar? Wij beantwoorden in dit artikel 5 vragen over vakantieverhuur.
Gepubliceerd
8 september 2017
Laatst geupdate
25 juni 2018
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 25 juni 2018
- Leestijd: 3 minuten

De meivakantie is in zicht en lange weekenden zoals Pinksteren en Hemelvaart staan om de hoek. Heerlijk! Grote kans dat jij deze extra vrije dagen gebruikt om er even tussenuit te gaan. In die tijd staat je woning er maar leeg bij. Beetje zonde eigenlijk. Daarom denk je eraan om je woning in deze periode te verhuren, dan levert het ook nog iets op. Maar kan dat zomaar? Wij beantwoorden in dit artikel 5 vragen over vakantieverhuur.

Vakantieverhuur

Vakantieverhuur om geld te besparen

Verhuur tijdens de vakantie is mogelijk als je een eigen woning bezit. Let op, bij verhuur van huurwoningen gelden andere regels, maar daar gaan we in dit artikel niet op in. Verhuur is een manier om geld te besparen, en misschien zelfs je hele vakantie of stedentrip daarmee te kunnen betalen. Toch komt er een en ander bij verhuur kijken, waarop je als huiseigenaar moet letten.

Moet ik rekening houden met huurbescherming?

Je huis verhuren tijdens een vakantie klinkt best aantrekkelijk. Maar wat als je die huurder straks niet uit je woning krijgt, omdat hij huurbescherming heeft? Dit houdt in dat een verhuurder niet zomaar de huur kan opzeggen. Bij verhuur voor een korte duur hoef je je hier echter geen zorgen om te maken. De huurbescherming is hierbij namelijk niet zo omvangrijk. Alleen als je voor een langere periode op vakantie gaat, is het slim om een huurovereenkomst op te stellen.

Mag ik een eigen woning verhuren van de geldverstrekker?

In de meeste gevallen mag je niet zomaar je huis verhuren zonder dat je geldverstrekker daarvoor toestemming geeft. De woning is voor de verstrekker ten slotte het onderpand van de hypotheek. Check daarom de voorwaarden die in de overeenkomst staan goed. Of bel even met je contactpersoon bij de bank. Voordat een verstrekker toestemming geeft, wil die zeker weten dat de huurders geen uitgebreide huurbescherming hebben. Bij korte verhuur is dat dus niet het geval. De woning komt aan het einde van de verhuurperiode gewoon vrij en is er geen risico op vermogensverlies.

Hoe zit het met verhuur bij een appartement?

Heb jij een koopwoning in een appartementencomplex? Dan bezit je dus slechts een deel van het complex en ben jij lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Als jij overweegt je appartement te verhuren tijdens de vakantie, moet je even checken of de VvE daarmee ook akkoord gaat. Iedere vereniging stelt hiervoor zo z’n eigen regels voor op.

Hoe dit bij jouw appartement geregeld is, vind je in de splitsingsakte. Wellicht zie je daarin dat er algemeen verhuurverbod geldt. Maar met een beetje geluk is verhuur toegestaan, mits je eerst toestemming vraagt bij de VvE. In sommige gevallen bestaan er helemaal nog geen regels over vakantieverhuur. Verhuur via bijvoorbeeld Airbnb wordt vaak als exploitatie gezien - dus geen verhuur om te wonen, maar te verdienen. Dat past dan vaak niet binnen de bestemming van het complex en is dan ook niet toegestaan.

Heeft het invloed op de belasting?

Ondanks de tijdelijke verhuur is het nog steeds jouw eigen woning. Daarom kun je ook voor de periode van verhuur de volgende zaken aangeven in je belastingaangifte:

Over de huurinkomsten zelf betaal je inkomstenbelasting en soms ook BTW. Daarvoor geef je 70% van de ontvangen huur op als ‘inkomsten uit tijdelijke verhuur’ in je aangifte. De huurinkomsten bereken je door de huurprijs te verrekenen met eventueel gemaakte kosten aan gas en elektriciteit door de huurder, advertenties en schoonmaakservices.

Daarnaast betaal je toeristenbelasting. De hoogte van dit tarief kun je opzoeken bij de gemeente. Let er overigens op dat sommige gemeentes eigen voorwaarden hanteren voor vakantieverhuur. Zo mag je in Amsterdam je woning maximaal 60 dagen per jaar aanbieden voor verhuur.

Moet ik mijn verzekering aanpassen?

Voor je eigen woning heb je waarschijnlijk een opstalverzekering afgesloten, zodat je verzekerd bent tegen schade door bijvoorbeeld brand. En ook een inboedelverzekering, voor je spullen, hoort waarschijnlijk in datzelfde straatje. Houd er rekening mee dat een aantal verzekeraars jou verplichten om het te melden als je je huis tijdelijk verhuurt. Daarbij betaal je in sommige gevallen een hogere premie. Zeg je niks en zorgt de huurder voor schade? Dan krijg je mogelijk niet alle schade vergoed. Let daarom goed op de polisvoorwaarden bij jouw verzekeraar!

Denk jij erover je huis te verhuren, en ben je benieuwd welke verzekeringen slim zijn om af te sluiten? Download dan gratis ons e-book 'Verzekeringen'.Annika Bolhuis
Dit artikel is geschreven door Annika en wordt je aangeboden door Knab, de plek waar jij ál jouw financiële zaken slim regelt.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Deze verzekeringen heb je nodig voor je koophuis  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek