bijBouwe hypotheek: de rente en voorwaarden

Na een paar keer geboden te hebben op verschillende huizen is het nu dan toch eindelijk gelukt: de verkoper is akkoord met jouw bod. Maar dan komt het volgende probleem, want welke geldverstrekker kies je? Bij wie kun je het beste jouw eigen paleisje financieren? Er is zoveel keus! Daarom doken wij in de voorwaarden van Nederlandse hypotheekverstrekkers en zetten wij de belangrijkste kenmerken op een rijtje. Deze keer: de bijBouwe hypotheek.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
4 juni 2019
Leestijd
5 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 4 juni 2019
- Leestijd: 5 minuten

Na een paar keer geboden te hebben op verschillende huizen is het nu dan toch eindelijk gelukt: de verkoper is akkoord met jouw bod. Maar dan komt het volgende probleem, want welke geldverstrekker kies je? Bij wie kun je het beste jouw eigen paleisje financieren? Er is zoveel keus! Daarom doken wij in de voorwaarden van Nederlandse hypotheekverstrekkers en zetten wij de belangrijkste kenmerken op een rijtje. Deze keer: de bijBouwe hypotheek.

Bijbouwe
 

bijBouwe hypotheek

Hypotheekverstrekker bijBouwe werd in december van 2015 gelanceerd door Dynamic Credit Mortgages, begeleider van beleggers op de hypotheekmarkt. Grappig detail: de naam is afgeleid van één van de oprichters van het bedrijf, Bouwe Kuik. Het bijzondere aan deze jonge partij is dat bijBouwe alleen online werkt. Je kunt dus niet bij ze op bezoek komen. Daarnaast is bijBouwe in tegenstelling tot de meeste hypotheekverstrekkers geen bank. Zij halen hun geld direct van de investeerders. Vandaar de slogan: ‘hypotheek zonder bank’.

Soorten hypotheken

Leuk, zo’n hypotheek zonder bank, maar hoe werkt dat dan precies? Zodra je bijBouwe een hypotheekaanbod krijgt, kun je dat laten vastzetten. Dit kost € 100. Op dat moment wordt het geld dat je nodig hebt voor je hypotheek voor jou vastgezet en heb je 14 dagen de tijd om het aanbod te accepteren. Vervolgens ontvang je de hypotheekofferte. Wil je jouw hypotheek afsluiten bij bijBouwe dan heb je slechts één optie: de bijBouwe hypotheek. Deze is geschikt voor wanneer je een bestaand huis of een nieuwbouwhuis koopt én als je jouw bestaande hypotheek wilt oversluiten.

Geldigheid hypotheekofferte

Heb je een hypotheekofferte aangevraagd bij bijBouwe? Dan heb je 4 maanden de tijd om hierover na te denken. Ben je er binnen die tijd nog niet over uit? Geen probleem! Je mag de offerte kosteloos laten verlengen, met 2 maanden. Je hebt in totaal dus 6 maanden om alles rond te krijgen en de hypotheekofferte te accepteren.

Lage hypotheekrente

Voor een lage hypotheekrente zit je bij bijBouwe wel goed. Vergelijk de hypotheekrentes en voorwaarden van de verschillende rentevaste periodes maar eens met andere aanbieders. Die uitkomst is alvast positief. Maar goed, met alleen een gunstige rente kom je er natuurlijk niet. De voorwaarden die bij de hypotheek horen zijn misschien nog wel belangrijker. 

Update inkomen

Voorheen was je bij bijBouwe verplicht om ieder jaar een bewijs van je inkomen aan te leveren. Deed je dit niet, dan betaalde je een extra risico-opslag op de rente. De inkomensupdate is op 1 juli 2016 afgeschaft. Ook de bijbehorende risico-opslag is van de baan. 

Flexwerk

Ben jij flexwerker? Dan kan een hypotheek afsluiten bij bijBouwe nog wel eens lastig worden. Vanaf 1 januari 2017 geldt namelijk dat als jij tijdelijk zonder werk hebt gezeten en dus een WW-uitkering hebt gehad, je toetsinkomen flink lager wordt ingeschat. Check even bij jouw hypotheekadviseur hoe dit precies zit.

Wijzigingen en extra aflossen

Zo’n hypotheek is natuurlijk best wel definitief, je zit er tot wel dertig jaar aan vast. Maar mocht je tussentijds toch iets willen aanpassen, dan kan dat wel. Bij bijBouwe kost dat € 250. En hoe zit dat als je ineens wat meer geld te besteden hebt en extra wilt aflossen op je hypotheek? Dat kan bij bijBouwe boetevrij tot 10%. Het is dan trouwens wel belangrijk dat je goed nadenkt of extra aflossen in jouw situatie wel handig is. Soms ben je per saldo namelijk duurder uit. 

Verhuizen

Het is goed mogelijk dat je tijdens de looptijd van je hypotheek wilt verhuizen. Dan mag je jouw bijBouwe hypotheek inclusief geldende rente meenemen zolang je voldoet aan een aantal voorwaarden. Zo mag er tussen de aflossing van jouw bestaande hypotheek en het passeren van de hypotheekakte van de nieuwe maximaal 6 maanden tijd zitten. Ook mag de verhouding tussen de marktwaarde van jouw nieuwe woning en de lening in de nieuwe situatie niet hoger zijn dan bij jouw vorige hypotheek.

Overbruggingskrediet

Mocht je inderdaad willen verhuizen, dan is het belangrijk om te weten is hoe het bij bijBouwe zit met het overbruggingskrediet. Stel, je hebt een mooi nieuw huisje gevonden. Super! Alleen is de overdracht van jouw huidige woning nog niet achter de rug. Dan heb je een overbruggingskrediet nodig om dat nieuwe paleisje te financieren.

Dit kan bij bijBouwe, maar alleen als de woning al verkocht is. En zelfs dan krijg je 97% van het bedrag dat overblijft wanneer je de restschuld van de verkoopwaarde aftrekt. Je krijgt dus niet het volledige bedrag. De rente die je over het overbruggingskrediet betaalt is bij bijBouwe standaard 2,99%.  

Overlijdensrisicoverzekering

Je wilt er natuurlijk liever niet over nadenken, zeker niet bij zoiets leuks als het kopen van een huis, maar de kans bestaat dat je tijdens de looptijd van je hypotheek komt te overlijden. In dat geval moeten de hypotheeklasten wel betaald worden. Om ervoor te zorgen dat dit kan, is het bij bijBouwe verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten voor het bedrag dat hoger is dan 80% van de marktwaarde van jouw nieuwe woning. Waar je deze afsluit, mag je zelf weten.  

Bouwdepot

Vind jij als keukenprins(es) een grote, uitgebreide keuken een echte must have, maar dacht de vorige eigenaar van jouw gloednieuwe huis daar anders over? Dan is het goed om je te verdiepen in een bouwdepot. Je leent dan extra geld om bijvoorbeeld die keuken te verbouwen en betaalt hierover dezelfde rente als over je hypotheek. Zowel bij nieuwbouw als bestaande bouw is het bouwdepot van bijBouwe 18 maanden geldig. Mocht je dan nog niet klaar zijn, dan kun je deze verlengen met 6 maanden. Wel moet je toestemming hebben van bijBouwe om het bouwdepot te kunnen gebruiken. 

In onze rentevergelijker blijf je op de hoogte van de laagste actuele hypotheekrentes. Neem snel een kijkje.



Xandra Boersma
Xandra werkte tot 2018 als Content Marketeer voor Knab.



Deel via:
Vergelijk hypotheken op rentes en voorwaarden  Vergelijk direct

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek