Bieden op een huis: voorbeeldbrief

Na de tweede bezichtiging weet je het zeker: dit is de woning van je dromen. Het hele plaatje klopt. What’s next? Bieden op een huis is best een spannende klus. De enorme oververhitting op de huizenmarkt is een beetje voorbij, maar ook nu zijn er vaak nog meerdere kapers op de kust. Zeker bij de gewilde huizen natuurlijk. Met deze tips en een voorbeeldbrief kom je er zeker uit.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
29 december 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 29 december 2023
- Leestijd: 3 minuten

Na de tweede bezichtiging weet je het zeker: dit is de woning van je dromen. Het hele plaatje klopt. What’s next? Bieden op een huis is best een spannende klus. De enorme oververhitting op de huizenmarkt is een beetje voorbij, maar ook nu zijn er vaak nog meerdere kapers op de kust. Zeker bij de gewilde huizen natuurlijk. Met deze tips en een voorbeeldbrief kom je er zeker uit. 

bieden op een huis voorbeeldbrief

Bepaal de hoogte van je openingsbod

Je kunt een bod doen op een huis wanneer je wil. Hier zitten niet per se regels aan verbonden. Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee kunt houden, zo weet je zeker dat alles goed verloopt. Hoe je de hoogte van je openingsbod het beste kunt bepalen, lees je in het artikel 'Hoe breng je een het openingsbod uit?'.

Beschrijf de ontbindende voorwaarden 

Een bod bestaat uit de koopsom, maar daar blijft het niet bij. Als je een huis gaat kopen, neem je bijvoorbeeld ook de ontbindende voorwaarden op in het voorlopig koopcontract. Als je de woning uiteindelijk niet kunt kopen op basis van de voorwaarden, kun je het koopcontract kosteloos ontbinden.

Leg de ontbindende voorwaarden direct op tafel bij je openingsbod. Zo kan de koper beslissen of hij of zij met jou in onderhandeling wil gaan. Noem ook de roerende zaken die je wilt overnemen, om misverstanden te voorkomen.

Bellen of e-mailen?

Breng jij het bod telefonisch uit? Het voordeel van bellen - in plaats van mailen - is dat je direct de reactie van de verkoper kunt polsen. Een nadeel? Je bent zelf ook makkelijker te peilen. De verkoper kan doorhebben dat jij enthousiast bent en de prijs flink opdrijven.

Vind je bellen lastig? Stuur een brief of een e-mail. Zet alles voor jezelf op een rijtje. Tussendoor kun je zelfs met iemand overleggen. Zo heb je de touwtjes in handen en kun je rustig nadenken. Als je bieden zelf alsnog een beetje spannend vindt, kun je natuurlijk altijd een aankoopmakelaar in de arm nemen. 

Besluit je om telefonisch je bod uit te brengen? Bevestig het bod dan altijd schriftelijk, zodat daar geen verwarring over ontstaat.

Voorbeeldbrief bieden

Vul de brief hieronder in met je eigen gegevens en voorwaarden. Pas hem zo aan dat hij precies bij jouw situatie past. Twijfel je ergens over? Je kunt ook de hulp inschakelen van een jurist of een makelaar. De voorbeeldbrief kan je aankoopmakelaar ook downloaden. 

Download voorbeeldbrief 'Openingsbod' (.docx)

Mail de voorbeeldbrief gelijk door

Sta je te popelen om een bod uit te brengen? Stuur de voorbeeldbrief gelijk naar de verkoper. Even aanpassen aan jouw situatie en duimen maar. Succes!

Overweeg om een persoonlijke brief toe te voegen

Soms kan het helpen om een persoonlijke noot toe te voegen aan je bod. De hoogte van je bod en de eventuele ontbindende voorwaarden die je in je bod opneemt zijn natuurlijk leidend, maar bij een gelijk bod van een concurrent kan jouw charme-offensief zomaar een doorslaggevende factor zijn.

Dubbelcheck voordat je een bod plaatst

Heb je alles ingevuld? Of heb je toch nog twijfels over het perfecte bod? Je wil niet te veel bieden, maar je moet natuurlijk wel in de onderhandelingen terechtkomen. Lastig. Of niet? Wij helpen je graag met onze gratis checklist 'Openingsbod bepalen'. Hierin:

  • geven we 5 tips om de juiste hoogte van het bod te bepalen;
  • vertellen we je welke 5 zaken je echt niet mag vergeten als je jouw bod plaatst.

Checklist fiscale gevolgen woning kopen

Als je een woning koopt, verkoopt of je hypotheek oversluit, heeft dat gevolgen voor je belastingaangifte en/of je voorlopige aanslag. Zo zijn sommige kosten bijvoorbeeld aftrekbaar en heb je mogelijk recht op de hypotheekrenteaftrek. Met deze online checklist van de Belastingdienst zie je precies waar je in jouw situatie recht op hebt. En hoe je dat eenvoudig regelt.




Kaylee Portegies Zwart
Dit artikel is geschreven door Kaylee en wordt je aangeboden door Knab, waar je al je geldzaken overzichtelijk op één plek hebt.


Deel via:
Een huis kopen met een schenking? Zo werkt dat  Bekijk de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek