Bieden op een huis: veranderingen tijdens onderhandelingen

Stel dat je na een lange zoektocht eindelijk je droomwoning hebt gespot. Dan komt de volgende stap in zicht: een bod plaatsen. Spannend! Je wilt er alles aan doen om dit stulpje te bemachtigen, maar hoe pak je dat aan? Alles moet namelijk wel goed verlopen. Het is daarom handig om te weten hoe bieden op een huis precies werkt. Na een openingsbod kun je hopelijk met de verkoper onderhandelen. Tijdens het onderhandelproces kan er echter nog van alles veranderen. Goed om te weten dus! In dit artikel leggen we uit waarmee je rekening moet houden.
Gepubliceerd
8 september 2017
Laatst geupdate
1 oktober 2017
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 1 oktober 2017
- Leestijd: 3 minuten

Stel dat je na een lange zoektocht eindelijk je droomwoning hebt gespot. Dan komt de volgende stap in zicht: een bod plaatsen. Spannend! Je wilt er alles aan doen om dit stulpje te bemachtigen, maar hoe pak je dat aan? Alles moet namelijk wel goed verlopen. Het is daarom handig om te weten hoe bieden op een huis precies werkt. Na een openingsbod kun je hopelijk met de verkoper onderhandelen. Tijdens het onderhandelproces kan er echter nog van alles veranderen. Goed om te weten dus! In dit artikel leggen we uit waarmee je rekening moet houden.

Bieden op een huis

Bieden op een huis in het kort

Laten we beginnen met een korte uitleg over het bieden op een huis. Want hoe werkt dit proces eigenlijk? Als je op een woning stuit die je graag wilt kopen, moet je daarop een bod uitbrengen. Hiervoor neem je contact op met de verkoopmakelaar of verkoper van de woning.

Bod uitbrengen

Wil jij een bod uitbrengen op een huis? Dit doe je zelf of je schakelt de hulp in van een aankoopmakelaar. Je kunt schriftelijk bieden. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief, deze vind je in ons gratis te downloaden e-book 'Bieden op je droomwoning'. Telefonisch bieden kan ook, maar zorg er dan wel voor dat je dit later nog even zwart-op-wit bevestigt. Zo ontstaan er geen misverstanden. 

En dan? Vervolgens moet je wachten op een reactie op jouw bod van de verkoper. Als je geluk hebt wordt het bod meteen geaccepteerd. Maar meestal krijg je een tegenbod en dan begin je met onderhandelen. Een andere optie is dat jouw bod wordt afgewezen.

In onderhandeling

Je bent officieel in onderhandeling met de verkoper als de verkoopmakelaar dat specifiek aangeeft of als jij een tegenbod krijgt. Tijdens de onderhandelingen kun jij als koper weer reageren op het tegenbod. Ditzelfde geldt voor de verkoper. Bij ieder nieuw tegenbod vervalt het vorige bod. Uiteindelijk is het doel dat beide partijen het met elkaar eens worden.

Veranderingen tijdens de onderhandelingen

De verkoper mag niet met meerdere kopers tegelijk onderhandelen. Wel mag de verkoper doorgaan met bezichtigingen, een ander bod ontvangen of tussentijds bijvoorbeeld de vraagprijs veranderen. Maar aan de andere kant mag jij als koper ook aanpassingen doen. Hoe zit dat allemaal precies? Dat lees je in dit artikel.

Bod aanpassen

Breng jij als koper een bod uit op een woning? Dan mag je op elk moment tijdens het biedingsproces met een bod komen dat anders is dan jouw vorige bod. Wil je de koopprijs niet veranderen, maar andere voorwaarden wel? Dat mag ook.

Vraagprijs aanpassen

Een makelaar kan de verkoper adviseren over zaken als de vraagprijs en de overdrachtsdatum. Uiteindelijk ligt de eindbeslissing altijd bij de eigenaar van de woning. Wil de verkoper de prijs bijvoorbeeld verhogen of verlagen? Dan mag dit op ieder moment. Zelfs als er al een onderhandeling gaande is. De vraagprijs is namelijk alleen maar een uitnodiging tot onderhandelen.

Verkoopstrategieën

De verkoper van een woning bepaalt vooraf wat de verkoopstrategie is. Een voorbeeld van een verkoopstrategie is een inschrijving. Hierbij hebben alle bieders dezelfde kans op het hoogste bod. Hebben er meerdere mensen interesse die de vraagprijs willen betalen? Dan kan de verkoper iedereen nog één keer een bod laten uitbrengen en daaruit de beste bieder kiezen.

Verkoopstrategie wijzigen

Als potentële koper krijg je vooraf te horen wat de strategie precies is. Een bod uitbrengen is echter geen garantie dat dit proces hetzelfde blijft. De strategie mag namelijk op ieder moment gewijzigd worden, zelfs als er al onderhandelingen aan de gang zijn. Voor een potentiële koper is dit misschien ongewenst. Maar de verkoper heeft uiteindelijk als doel om de woning voor de beste prijs te verkopen.

Redenen om verkoopstrategie aan te passen

Waarom zou een verkoper de strategie eigenlijk willen veranderen? Dit kan verstandig zijn als een huis opeens populairder is dan vooraf gedacht. Als er veel belangstelling is en veel mensen een bod uitbrengen, kan het namelijk moeilijk zijn om de beste koper te kiezen.

Wanneer is de deal echt rond?

Zodra de verkoper en koper het over alles eens zijn, legt de verkoopmakelaar de afspraken schriftelijk vast. Die afspraken komen in een voorlopig koopcontract. Daarin staan de prijs, datum van oplevering en alle ontbindende voorwaarden.

Wettelijke bedenktijd
Na het tekenen van het contract heb je als koper een wettelijke bedenktijd van minimaal drie en maximaal vijf dagen waarin je mag afzien van de koop. Daarna kan je de koop alleen nog op basis van de ontbindende voorwaarden annuleren. Hier kun je bijvoorbeeld op terugvallen als je de financiering niet rondkrijgt.

Bieden en onderhandelen
Pff… Zoals je leest komt er behoorlijk veel kijken bij bieden en onderhandelen. Zorg daarom voor een goede voorbereiding. En het is belangrijk om je hoofd koel te houden, hoe spannend het allemaal ook kan zijn. Wil je meer tips en uitleg over bieden en onderhandelen? Lees er alles over in ons gratis e-book 'Bieden op je droomwoning'!Annika Bolhuis
Dit artikel is geschreven door Annika en wordt je aangeboden door Knab, de plek waar jij ál jouw financiële zaken slim regelt.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Alles wat je wilt weten over bieden op een huis - met voorbeeldbrief!  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek