Belastingaangifte als woningeigenaar: minder voordeel door de tariefcorrectie?

  • Gepubliceerd: 8 september 2017
  • Laatst geüpdate: 9 mei 2019
  • 4 minuten

Je bent al ruim een jaar trotse eigenaar van je eerste koophuis. Een grote investering, maar het was het dubbel en dwars waard. Alleen de hoeveelheid belasting die je over je huis moet betalen went niet. Gelukkig mag je een aantal kosten aftrekken van je belastbaar inkomen. Hoewel, dat belastingvoordeel wordt ook steeds kleiner. Als je inkomen in de vierde belastingschijf valt, krijg je namelijk te maken met de tariefcorrectie. Hoe dat precies zit? Wij vertellen je hoe de belastingaangifte als woningeigenaar in elkaar steekt.

Belastingaangifte

Belastingaangifte als woningeigenaar

Heb je een huis gekocht met behulp van een hypotheek? Dan kun je een aantal kosten aftrekken van je bruto jaarinkomen. Daardoor wordt jouw belastbaar inkomen lager en heb je fiscaal voordeel. Een van de bekendste aftrekposten is de hypotheekrenteaftrek, waar je recht op hebt als je de lening annuïtair of lineair aflost. Door de tariefcorrectie, die op 1 januari 2014 van kracht is gegaan, is het belastingvoordeel dat je daarvan krijgt echter steeds minder. Vooral als je met je inkomen in de hoogste belastingschijf valt.  

Zo werkt het Nederlandse belastingstelsel

Voordat we daar verder op ingaan, kijken we eerst even naar de basis van het Nederlandse belastingstelsel. Elk jaar geef je bij de belastingaangifte in box 1 je inkomen uit werk en woning aan. Naast je inkomen mag je hier ook aftrekposten invullen, zoals de eenmalige kosten bij het afsluiten van de hypotheek en de hypotheekrente. Tot slot vul je ook de eigenwoningforfait in.

Jouw belastbare inkomen

Het eigenwoningforfait wordt opgeteld bij je bruto jaarinkomen. De aftrekposten, zoals de hypotheekrente, worden er juist van afgetrokken. Voila, het bedrag dat overblijft is jouw belastbaar inkomen. Het percentage inkomstenbelasting dat je daarover moet betalen, hangt af van hoeveel je verdient. Er zijn in totaal vier belastingschijven met ieder hun eigen belastingtarief.

Belastingschijven

Zoals je kunt zien, moet je meer belasting betalen naarmate je inkomen hoger is. Met een bruto jaarsalaris hoger dan € 67.072, val je bijvoorbeeld in de vierde en laatste schijf: daar geldt een belastingtarief van 52%. Voor 1 januari 2014 kon je, als je met je bruto jaarsalaris in deze belastingschijf viel, jouw hypotheekrente ook aftrekken voor 52%. In dat geval was je fiscale voordeel dus groter dan bij iemand die met zijn of haar jaarsalaris in een lagere schijf viel en de hypotheekrente kon aftrekken tegen een lager percentage. Om van de hypotheekrenteaftrek geen ‘rijkeluis-subsidie’ te maken, is de tariefcorrectie in het leven geroepen.

Wat houdt de tariefcorrectie in?

De tariefcorrectie zorgt ervoor dat je de aftrekbare kosten van een eigen woning, zoals de hypotheekrente, niet meer kunt aftrekken tegen het tarief van de vierde schijf (52%). Dit tarief wordt namelijk stapsgewijs verlaagd met 0,5% per jaar, totdat in 2041 een percentage van 38% is bereikt. In 2017 staat het tarief op 50%. Dit betekent minder belastingvoordeel. In de hoogste belastingschijf betaal je per saldo steeds meer belasting voor je eigen woning.

Niet altijd profijt

Dat de tariefcorrectie zo z’n voordelen heeft, moge duidelijk zijn. De maatregel zorgt er bijvoorbeeld voor dat het belastingvoordeel voor mensen met een inkomen dat in schijf vier valt, oftewel: de ‘rijken’, niet veel groter is dan voor mensen met een inkomen binnen een van de lagere belastingschijven. Het kan wel voorkomen dat je in de vierde belastingschijf geen voordeel meer hebt van de hypotheekrenteaftrek, maar wel de ‘last’ van de tariefcorrectie. Check onderstaand rekenvoorbeeld maar eens.

Rekenvoorbeeld
Stel, jouw bruto inkomen was in 2016 € 120.000. Je hebt geen aftrekposten, behalve de hypotheekrenteaftrek. De hypotheekrente die je het afgelopen jaar betaalt hebt, bedraagt € 4.000. Je eigenwoningforfait bedraagt € 3.900. Je belastbare inkomen uit eigen woning is dus positief, namelijk (€ 4.000- € 3.900 =) € 100. Het voordeel van de hypotheekrenteaftrek is 52% x € 100 = € 52. Maar: dan komt de tariefcorrectie om de hoek kijken. De tariefcorrectie bedraagt in dit geval 2% x € 4.000 = € 80. Dat is extra te betalen inkomstenbelasting. Per saldo betaal je dus (€ 80 - €52=) € 28 belasting.

Die € 28 valt nu nog te overzien, maar de tariefcorrectie wordt elk jaar iets meer. Over 10 jaar kun je de hypotheekrente nog maar aftrekken tegen 45%. De tariefcorrectie bedraagt in dat geval 7% x € 4.000 = € 280. Per saldo betaal je dan (€ 280 - € 52=) € 228 belasting. 

Verplichte aftrekpost

Om onder de tariefcorrectie en dus de extra te betalen inkomstenbelasting uit te komen, besluiten sommige mensen om de kosten voor een eigen woning dan maar niet af te trekken. In dat geval krijg je geen tariefcorrectie. Slim bedacht, maar mag het ook? Helaas niet. Volgens Staatssecretaris Wiebes van Financiën ben je verplicht om al je aftrekposten in je inkomstenbelasting op te nemen. Doe je dat niet, dan ben je in overtreding!

Belastingaangifte eigen huis

Je zult dus altijd alle aftrekposten op moeten nemen bij de aangifte van de inkomstenbelasting. Ook als dat betekent dat jij per saldo minder belastingvoordeel hebt. Wil jij weten hoe je belastingaangifte doet als woningeigenaar? Dan hebben wij deze handige checklist 'Belastingaangifte eigen huis' voor je. Daarin staat:

  • welke kosten je mag aftrekken van jouw inkomen;
  • hoe je de aftrekposten correct opgeeft.

Veel succes!Arlette Cernëus
Arlette werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Zo doe je belastingaangifte als woningeigenaar  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek