Tweede huis: kopen of huren?

Er zijn verschillende redenen om een tweede huis nemen. Je wilt bijvoorbeeld graag een vakantiewoning aan de kust, ergens in binnen- of buitenland. Het kan ook dat je op zoek bent naar een appartement in de stad voor je kind, of als pied-à-terre voor jezelf. Wanneer je eerste huis een koophuis is, lijkt het misschien vanzelfsprekend om ook je tweede woning te kopen. Maar is dat wel een goed idee?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
10 juni 2020
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 10 juni 2020
- Leestijd: 4 minuten

Er zijn verschillende redenen om een tweede huis nemen. Je wilt bijvoorbeeld graag een vakantiewoning aan de kust, ergens in binnen- of buitenland. Het kan ook dat je op zoek bent naar een appartement in de stad voor je kind, of als pied-à-terre voor jezelf. Wanneer je eerste huis een koophuis is, lijkt het misschien vanzelfsprekend om ook je tweede woning te kopen. Maar is dat wel een goed idee?

Tweede huis

Tweede huis kopen of huren?

Voor een hypotheek op een tweede woning gelden andere regels dan die van je eerste woning. Je hebt bijvoorbeeld geen recht op hypotheekrenteaftrek. Is huren wellicht een betere optie? Dat hangt allemaal heel erg af van jouw wensen en jouw persoonlijke omstandigheden. Hieronder zet ik een aantal voor- en nadelen van zowel het kopen als het huren van een tweede huis op een rijtje.

De voordelen van een tweede woning kopen

Een eigen huis kun je naar eigen wens inrichten en verbouwen. Een groot voordeel van kopen is dat je op deze manier vermogen opbouwt. Natuurlijk heb je geen zekerheid dat je het huis met winst zal verkopen, maar een mooie woning op een populaire locatie kan nog steeds een goede investering zijn. Kies je voor een hypotheek met een lange rentevastperiode, dan ben je verzekerd van stabiele maandlasten. Bespreek dit uiteraard wel met je hypotheekadviseur.

Verder kun je je tweede koophuis verhuren op momenten dat je er geen gebruik van maakt. Houd er wel rekening mee dat, als je een hypotheek hebt, de geldverstrekker toestemming moet geven voor de verhuur. Als je de woning voor minder dan 70% van de tijd verhuurd, hoef je over de huurinkomsten geen belasting te betalen: een mooie oplossing voor die vakantiewoning aan zee, die anders een groot deel van het jaar leegstaat.

Nadeel: de financiering van een tweede woning

Een groot nadeel van een tweede woning kopen, is dat de financiering minder eenvoudig is. De meeste banken willen over het algemeen niet het hele bedrag financieren. Zonder eigen spaargeld red je het dus niet. Ook is de looptijd van de hypotheek vaak korter dan dertig jaar. Hypotheekrenteaftrek is alleen mogelijk voor je eerste woning. Over de waarde van je tweede woning betaal je belasting. Daar staat tegenover dat je het hypotheekbedrag van je tweede woning mag aftrekken van de waarde van de woning. Daardoor betaal je wellicht helemaal geen belasting meer.

En het huren van een tweede woning?

Huren heeft ook zo zijn voordelen. Het huis is niet van jou, maar dat betekent ook dat je geen omkijken hebt naar groot onderhoud. Verder heb je geen extra onkosten als opstalverzekering, eigenwoningforfait en onroerendzaakbelasting. Je kunt veel makkelijker van tweede woning wisselen. Als je vanwege je werk een pied-à-terre huurt in de stad, kun je – wanneer je van werkplek wisselt – eenvoudig de huur opzeggen. Een nadeel is dat huurprijzen niet vast liggen. Je moet dus rekening houden met stijgende maandlasten.

Een tweede woning in het buitenland

Bij het kopen van een huis in het buitenland kun je voor veel onverwachte lokale regelgevingen komen te staan. Daarnaast is het nog wat ingewikkelder om een hypotheek te krijgen. Het risico voor de bank is immers groter. Wanneer jij niet aan je betalingsverplichtingen kan voldoen, kan het voor de bank moeilijk zijn om het onderpand – het huis – op te eisen.

Toch bestaan er wel speciale buitenlandhypotheken. Als de bank een groot financieel vertrouwen in jou heeft – bijvoorbeeld door je hoge inkomen of omdat je eerste huis bijna is afbetaald – kun je een dergelijke hypotheek wellicht afsluiten: meestal alleen wanneer je huis in een land staat waar de bank een vestiging heeft. Over het algemeen kun je tot 75% van de executiewaarde lenen met een maximale looptijd van 25 jaar. Je moet vaak nog meer eigen geld inbrengen dan voor een tweede woning in Nederland.

De afweging: vragen die je jezelf moet stellen

Of je nu beter af bent met een tweede koophuis of dat je je tweede woning beter kunt huren, is erg afhankelijk van jouw toekomstplannen. Als je bijvoorbeeld een vakantiehuis koopt, moet jezelf afvragen of je wel elke keer de dezelfde plek wilt bezoeken. Kopen is een goede optie als je er ook na je pensioen een groot deel van het jaar wilt verblijven. Als je niet zo zeker bent of je wel ieder jaar teruggaat, kun je beter huren. Dat brengt tegelijkertijd een stuk minder rompslomp met zich mee.

Het is beter om je tweede woning niet alleen als belegging te gebruiken. Wellicht haal je uiteindelijk niet het rendement waar je op hoopte. Als je een tweede woning koopt, doe dit dan vooral om ervan te genieten. Ben je liever wat flexibeler? Ga dan huren.

Bereken je hypotheek

Overweeg jij om een tweede huis te kopen? Dan wil je waarschijnlijk weten wat je kunt lenen. Met onze Hypotheek Checker bereken je in 10 minuten je hypotheek en krijg je direct inzicht in de voordeligste geldverstrekker voor jou. Kost je helemaal niets!



Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.



Deel via:

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek