Voorlopige teruggave hypotheekrente stopzetten, kan dat?

De voorlopige teruggave hypotheekrente klinkt ideaal. Je krijgt dan maandelijks al geld terug. Maar de kans bestaat wel dat je een deel van het ontvangen geld terug moet betalen. De voorlopige teruggave is namelijk een inschatting op basis van gegevens die de Belastingdienst van je heeft. Als deze niet meer kloppen, kan het zijn dat jij te veel terugkrijgt. En dan is het tijd om het stop te zetten. Maar kan dat wel? En hoe doe je dat dan?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
25 mei 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 25 mei 2020
- Leestijd: 3 minuten

De voorlopige teruggave hypotheekrente klinkt ideaal. Je krijgt dan maandelijks al geld terug. Maar de kans bestaat wel dat je een deel van het ontvangen geld terug moet betalen. De voorlopige teruggave is namelijk een inschatting op basis van gegevens die de Belastingdienst van je heeft. Als deze niet meer kloppen, kan het zijn dat jij te veel terugkrijgt. En dan is het tijd om het stop te zetten. Maar kan dat wel? En hoe doe je dat dan?

Hypotheekrenteaftrek

Voorlopige teruggave hypotheekrente, wat is dat?

Als je een hypotheek hebt, betaal je rente. Deze hypotheekrente kun je van je belastbaar inkomen aftrekken, waardoor je minder belasting betaalt. Je krijgt dan een bepaald gedeelte terug. Dit heet hypotheekrenteaftrek. Sluit je voor het eerst een hypotheek af? Dan heb je sinds 2013 alleen recht op dit fiscale voordeel als je aflost op je hypotheek.

Zo krijg jij geld terug
Je kunt de belasting die je te veel betaalt op twee manieren terugkrijgen. Als je jaarlijks aangifte doet van je inkomstenbelasting, krijg je het bedrag achteraf in een keer uitbetaald. Je kunt ook kiezen voor een voorlopige teruggave, waarbij je de hypotheekrenteaftrek iedere maand als een voorschot krijgt.

Redenen om de voorlopige teruggave stop te zetten

Met de voorlopige teruggave krijg je iedere maand een beetje geld, in plaats van dat je alles achteraf ontvangt. Dat kan soms handig zijn. Maar wat nou als je te veel terugkrijgt? Deze kans bestaat, omdat de teruggave een inschatting is. Alles wat je extra krijgt, moet je weer terugbetalen. Het is zelfs mogelijk dat je over dit bedrag belastingrente moet betalen. 

Verandert jouw situatie?
Maar waarom krijg jij te veel geld terug? Als er iets aan jouw situatie verandert, moet je dit altijd zelf doorgeven. Een voorbeeld: zoals je net hebt gelezen, moet je tegenwoordig aflossen op je hypotheek. Daardoor wordt je schuld steeds lager, net als je hypotheekrente. Lekker, zo’n dalend rentebedrag. Maar de Belastingdienst houdt hier niet uit zichzelf rekening mee. Misschien krijg je wel meer geld terug dan dat je betaald hebt. En dat extra bedrag moet je weer terugbetalen. 

Voorlopige teruggave stopzetten?

Er is helaas geen manier om de voorlopige teruggave simpelweg stop te zetten. Je kunt wel de gegevens wijzigen bij de Belastingdienst. Hierop wordt gebaseerd hoeveel geld je maandelijks terugkrijgt. Als je op basis van jouw gegevens geen recht meer hebt op de teruggave, stopt het vanzelf.

Je gegevens wijzigen in 3 stappen

Gelukkig is het wijzigen van je gegevens geen lastige opgave. Sterker nog, je doet het in drie simpele stappen.

Stap 1: Het juiste formulier gebruiken
Op de website van de Belastingdienst vind je het formulier 'Verzoek of wijziging voorlopige aanslag'. De voorlopige aanslag is het bericht waarin staat hoeveel geld je terugkrijgt (voorlopige teruggave), of juist moet betalen. 

Stap 2: Wijzigen en verzenden
Als je het juiste formulier hebt gevonden, log je in met DigiD. Kies de optie 'voor mijzelf' als je voor jezelf of samen met je partner je teruggave wilt wijzigen. De rest wijst zich vanzelf.

Vul de gegevens in het formulier volledig in. Dit is onder andere je BSN, inkomensgegevens en WOZ-waarde van je huis. Je kunt je antwoorden tussentijds opslaan, je hoeft het formulier dus niet gelijk te versturen. Houd er rekening mee dat je alle gegevens moet invullen en niet alleen de gegevens die wijzigen. Vul alles naar waarheid in. Uit de gegevens maakt de Belastingdienst dan op of je geen recht meer hebt op de teruggave. 

Let op: Verwijder niet je hypotheek uit het overzicht als je de teruggave wilt stopzetten, maar vul de gegevens opnieuw in. 

Stap 3: Een paar weken geduld

Als je de wijziging hebt doorgegeven, krijg je meestal binnen 5 weken bericht. Na 8 weken nog niets gehoord? Neem dan even contact op met de Belastingdienst. Heb je de voorlopige aanslag stopgezet en heb je te veel ontvangen, dan moet je dit bedrag terugbetalen. Als je te veel hebt betaald, krijg je juist geld terug.

Meer lezen over hypotheekrenteaftrek? In ons gratis e-book 'Alles wat je moet weten over hypotheekrente' vind je er een heel hoofdstuk over. Kaylee Portegies Zwart
Dit artikel is geschreven door Kaylee en wordt je aangeboden door Knab, waar je al je geldzaken overzichtelijk op één plek hebt.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Alles weten over hypotheekrente?  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek