Hypotheekrenteaftrek starters: zo regel je de voorlopige teruggave

Heb je een eigen huis met een hypotheek? Dan is de kans groot dat je de betaalde hypotheekrente kunt aftrekken van je inkomen. Je moet daarvoor natuurlijk wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Wanneer heb je als starter recht op renteaftrek en hoe regel je dat slim, met een voorlopige teruggave bijvoorbeeld?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
31 december 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 31 december 2020
- Leestijd: 2 minuten

Heb je een eigen huis met een hypotheek? Dan is de kans groot dat je de betaalde hypotheekrente kunt aftrekken van je inkomen. Je moet daarvoor natuurlijk wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Wanneer heb je als starter recht op renteaftrek en hoe regel je dat slim, met een voorlopige teruggave bijvoorbeeld? 

Hypotheekrenteaftrek voorlopige teruggave regelen

Hypotheekrenteaftrek: wanneer is de rente aftrekbaar?

Als je na 1 januari 2013 je hypotheek hebt afgesloten, kun je de hypotheekrente alleen aftrekken van de belasting als je de hypotheek binnen dertig jaar helemaal aflost. Dat betekent dat je alleen de hypotheekrente kunt aftrekken als je een annuïteiten- of lineaire hypotheek afsluit, want alleen bij deze hypotheekvormen is dit het geval. Ook ben je verplicht je te houden aan de aflossing, anders heb je geen recht meer op hypotheekrenteaftrek

Voorlopige teruggave inkomstenbelasting regelen

Je doet eens per jaar belastingaangifte over het voorgaande jaar. Je neemt bijvoorbeeld het saldo van de aftrekbare kosten van je hypotheek mee. Je krijgt dus maar eens per kalenderjaar de inkomstenbelasting terug die je te veel hebt betaald. Heb je recht op een teruggaaf, zoals met de hypotheekrente? Dan hoef je niet een heel jaar te wachten, maar kun je het ook maandelijks teruggestort krijgen. Dit regel je met de voorlopige teruggave, die je online kunt aanvragen.

Je vindt het aanvraagformulier op de website van de Belastingdienst. Op dit formulier vul je onder andere de volgende gegevens in: je brutoloon, de WOZ-waarde van je woning en de hypotheekrente.

Tips bij invullen formulier voorlopige teruggave

  • Voordat je begint met invullen, is het slim om de volgende documenten erbij te pakken: je salarisstrook, WOZ-beschikking en de hypotheekberekening. Dan heb je de juiste gegevens bij de hand en is het formulier in een handomdraai ingevuld. 
  • De voorlopige teruggave wordt gebaseerd op de schattingen die jij in je aanvraag invult. Wees een beetje voorzichtig met wat je invult, zo voorkom je dat je te veel ontvangt. Als dat het geval is, moet je het teveel namelijk achteraf, met rente, weer terugbetalen.
  • In het eerste jaar wijken de bedragen af door eenmalige hypotheekkosten die je mee mag nemen. Denk aan notariskosten voor de hypotheekakte en de advieskosten hypotheek.
  • Als starter op de woningmarkt moet je er rekening mee houden dat het rentebedrag elk jaar minder wordt, doordat je daadwerkelijk aflost op je hypotheek.
  • Sla het ingevulde formulier altijd op je computer op. Zo kun je de voorlopige aanslag gemakkelijk controleren.

Let op: De voorlopige teruggave kun je niet zomaar stopzetten

Je kunt het nu prettig vinden om maandelijks al geld terug te krijgen. Maar wellicht vind je dit na verloop na tijd onhandig en ontvang je liever jaarlijks het bedrag. Bijvoorbeeld omdat je financiële situatie wijzigt. Het is tegenwoordig niet meer mogelijk op de voorlopige teruggave stop te zetten. Het enige wat je kunt doen, is je gegevens wijzigen waar de teruggave op is gebaseerd. Check hoe dit werkt op de website van de Belastingdienst.

Alles over hypotheekrente

Meer weten over hypotheekrenteaftrek? Lees dan het e-book Hypotheekrente. Hierin vind je een heel hoofdstuk over hypotheekrenteaftrek. En die download je helemaal gratis.



Kione Smits
Kione schreef tot 2015 artikelen voor Knab. Voornamelijk over alles wat te maken heeft met hypotheken.



Deel via:

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek