Vermogensbeheer: waarom zou je je geld laten beleggen?

Wil je graag beleggen, maar weet je niet precies hoe? In dit geval kun je ervoor kiezen om het beleggen over te laten aan een vermogensbeheerder. Maar wat zijn de voor- en nadelen van vermogensbeheer ten opzichte van zelf beleggen?
Gepubliceerd
20 maart 2019
Laatst geüpdatet
14 februari 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 20 maart 2019
- Laatst geüpdate: 14 februari 2023
- Leestijd: 3 minuten

Wil je graag beleggen, maar weet je niet precies hoe? In dit geval kun je ervoor kiezen om het beleggen over te laten aan een vermogensbeheerder. Maar wat zijn de voor- en nadelen van vermogensbeheer ten opzichte van zelf beleggen?

GettyImages-882157668 (1)-2-1

Wat is vermogensbeheer?

Bij vermogensbeheer laat je je geld beheren door een gespecialiseerde partij of persoon. Het doel van vermogensbeheer is om je vermogen te behouden of juist te laten groeien. Meestal gebeurt dit door middel van beleggingen in aandelen, obligaties of andere beleggingscategorieën. Een vermogensbeheerder heeft hiervoor een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) nodig.

Wat doet een vermogensbeheerder?

Een vermogensbeheerder heeft als doel om je vermogen zo veel mogelijk te beschermen of in waarde te laten toenemen. Op welke manier de beheerder dit doet, hangt onder andere af van je risicoprofiel, je wensen en je financiële mogelijkheden. Op basis hiervan stelt de vermogensbeheerder een portefeuille en een beleggingsstrategie voor je op.

Verschillende soorten vermogensbeheer

Het is goed om te weten dat er verschillende soorten vermogensbeheer zijn. Zo zijn er partijen die individueel vermogensbeheer aanbieden, waarbij in persoonlijk overleg met jou beslissingen worden gemaakt over je vermogen. Omdat het hier om maatwerk gaat, geldt er vaak een hoge minimale inleg.

Daarnaast kun je ook kiezen voor een variant waarbij je vermogen samen met de vermogens van andere cliënten wordt belegd in modelportefeuilles. Hierbij wordt je vermogen wel voor je beheerd, maar er komt geen persoonlijk maatwerk aan te pas. Bij deze variant betaal je lagere beheerkosten en is de minimale inleg doorgaans een stuk lager.

Actief vs passief

Dan is er ook het verschil tussen actief en passief beheer. Bij actief beheer ligt de focus meer op individuele aandelen en obligaties. Ook wordt er relatief vaker gehandeld in de hoop beter te presteren dan de benchmark (bijvoorbeeld de AEX-index).

Bij passief beheer ligt de focus meer op beleggingsfondsen en ETF’s en wordt er minder vaak gehandeld, om zo het rendement van de benchmark te ‘volgen’. Aanhangers van passief beheer gebruiken vaak het argument dat het over de lange termijn gemiddeld gezien tot het hoogste rendement leidt.

voordelen van vermogensbeheer: een expert die je risico’s beperkt

Het grootste voordeel van vermogensbeheer is dat er een expert achter de knoppen zit. Je hoeft dus niet te bepalen hoe je je geld belegt en wanneer je koopt en verkoopt. Dit kan enorm veel tijd en zorgen schelen, zeker wanneer je weinig of geen ervaring hebt met beleggen.

Een vermogensbeheerder heeft die ervaring en kennis wel. Hij weet precies hoe je een beleggingsportefeuille inricht, hoe je de risico’s van beleggen zoveel mogelijk beperkt en hoe je kans op een positief rendement vergroot.

De nadelen van vermogensbeheer: extra kosten en minimuminleg

Een nadeel van vermogensbeheer is dat je kosten betaalt voor het beheer. Hoeveel die kosten precies bedragen, hangt af van de vermogensbeheerder. Sommige partijen vragen nu eenmaal meer dan anderen.

Een ander nadeel van vermogensbeheer is de minimuminleg die sommige beheerders vragen. Zo geldt voor individueel vermogensbeheer vaak een minimuminleg van € 25.000 tot soms wel € 1.000.000. Hoe hoger het bedrag, hoe meer er sprake zal zijn van persoonlijk maatwerk.

Niet iedereen beschikt over dit soort bedragen. Gelukkig zijn er ook partijen die lagere eisen stellen qua minimuminleg. Zo zijn er partijen waarbij je vanaf € 10.000 je geld kunt laten beheren. Bij Knab kun je vanaf elk bedrag gebruik maken van vermogensbeheer.

Is vermogensbeheer iets voor jou?

Overweeg jij om je geld te laten beheren door een vermogensbeheerder? Bij Knab kun je je geld laten beleggen tegen lage kosten. Meer weten?

Ontdek beleggen bij Knab

 

Privé beleggen als zzp’er?

Wist je dat je bij Knab als zzp'er met je privévermogen kan beleggen binnen je zakelijk bankpakket?

Ontdek het gemakGeschreven door:

Arthur Buijs

Content Marketeer

Gecheckt door:

Dick Tichelaar

Product Manager Sparen & BeleggenDeel via:
Laat je geld beleggen door experts van Knab.  Ontdek het gemak