Je geld laten beleggen: iets voor jou?

Zie jij beleggen als interessant alternatief voor sparen? Dan ben je niet de enige. Door de lage spaarrentes kiezen veel mensen ervoor om hun geld te beleggen op de beurs. Maar wanneer jij begint met beleggen moet je al snel een belangrijke keuze maken: ga jij je geld zelf beleggen of wil je het laten beleggen door een vermogensbeheerder?
Gepubliceerd
10 mei 2018
Laatst geüpdatet
14 februari 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 mei 2018
- Laatst geüpdate: 14 februari 2023
- Leestijd: 3 minuten

Zie jij beleggen als interessant alternatief voor sparen? Dan ben je niet de enige. Door de lage spaarrentes kiezen veel mensen ervoor om hun geld te beleggen op de beurs. Maar wanneer jij begint met beleggen moet je al snel een belangrijke keuze maken: ga jij je geld zelf beleggen of wil je het laten beleggen door een vermogensbeheerder?

 Ga jij straks zelf beleggen of laten beleggen?

Wel of niet laten beleggen?

Beleggers zijn er in allerlei soorten: groot, klein, ervaren of juist beginners. Sommige beleggers gaan helemaal op in de beurs en zijn er 24/7 mee bezig. Anderen hebben daar helemaal geen tijd voor, of zin in. Ook zijn er beleggers die graag risico’s nemen terwijl anderen juist behoudend zijn. Kortom: je keuze voor zelf beleggen of laten beleggen hangt af van allerlei factoren.

Wanneer is zelf beleggen een optie?

Wanneer je belegt, loop je risico. Zo simpel is het. Je kunt jouw risico beperken door:

  • veel ervaring op te doen;
  • kennis op te bouwen over beurstermen en beleggingsproducten;
  • een verantwoorde risicoberekening te maken;
  • voortdurend op de hoogte te blijven van financieel nieuws;
  • altijd rustig te blijven en rationeel te handelen.

Klinkt dat als een ingewikkelde dagtaak? Ja, dat klopt ook wel. Zelf beleggen is dan ook zeker niet voor iedereen geschikt. Je moet genoeg tijd hebben om je erin te verdiepen en je moet het bovenal interessant vinden. Als dat het geval is, kun je aan zelf beleggen veel plezier beleven en mogelijk ook mooie rendementen behalen. Zo niet, loop je meer kans om flink wat beleggingsfouten te maken.

Wanneer is laten beleggen aantrekkelijk?

Veel mensen hebben geen tijd of interesse om zelf te beleggen, en laten hun beleggingen liever over een een professional. Dat heet ook wel vermogensbeheer. Op deze manier geef je het harde werk uit handen en hoef je zelf geen lastige beslissingen te maken over jouw vermogenZeker als het gaat om grotere bedragen is het een geruststellend idee dat jouw geld in deskundige handen is.

Let op: sommige mensen zien beleggen als een uitdagend spelletje en doen dat met relatief kleine bedragen. Maar als je van plan bent (een groot deel van) je spaargeld te beleggen, is het belangrijk dat je dit doet met geld dat je niet direct nodig hebt. Je belegt je geld in principe voor een langere termijn. 

Wat doet een vermogensbeheerder?

Bij een vermogensbeheerder, zoals Knab, kun je terecht voor professioneel beheer van jouw beleggingen. Dit gebeurt altijd na een uitgebreide inventarisatie van jouw doelen en het maximale risico dat jij bereid bent om te lopen. 

Met deze informatie koppelen we jou aan een van onze vier risicoprofielen en richten op basis daarvan een beleggingsportefeuille voor jou in. Wanneer jij bijvoorbeeld jouw risico wilt beperken, doen wij dat door jouw beleggingen zoveel mogelijk te spreiden en te beleggen in minder risicovolle beleggingscategorieën. Daarnaast beheren wij actief jouw portefeuille en spelen tijdig in wanneer de markten veranderen. Uiteraard kun jij via je Knab App zelf je vermogensontwikkeling volgen.

Let op: als jij je geld laat beleggen betaal je beheerkosten. Maar door groeiende concurrentie betaal je bij veel online vermogensbeheerders scherpe tarieven. Bij Knab betaal je bijvoorbeeld 0,69% aan beheerkosten per jaar.

Je geld laten beleggen door Knab?

Wanneer je door Knab je geld laat beleggen heb je er geen omkijken naar. Wij houden namelijk de markt voor je in de gaten en we stellen een geschikte beleggingsportefeuille voor je samen. Daarnaast profiteer je bij ons van lage beheerkosten. Benieuwd?

Ontdek beleggen bij Knab

Privé beleggen als zzp’er?

Wist je dat je bij Knab als zzp'er met je privévermogen kan beleggen binnen je zakelijk bankpakket?

Ontdek het gemak

Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder.Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.Deel via:
Laat je geld beleggen door experts van Knab.  Ontdek het gemak