Wanneer kan indexbeleggen een goed idee zijn?
Gepubliceerd
25 oktober 2018
Laatst geüpdatet
15 september 2023
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 25 oktober 2018
- Laatst geüpdate: 15 september 2023
- Leestijd: 4 minuten
Beleggen brengt risico's met zich mee. Gelukkig zijn er manieren om je risico te beperken. Dit kan bijvoorbeeld door te beleggen in een hele aandelenindex. Dit noemen we indexbeleggen.
Wat is indexbeleggen?
Indexbeleggen is een vorm van beleggen waarbij je in een hele beursindex belegt in plaats van in afzonderlijke aandelen. Dit kan bijvoorbeeld door te beleggen in de AEX-index of de Dow Jones index, maar ook in indexen op het gebied van obligaties, vastgoed en grondstoffen.
Indexbeleggen - wat zijn ETF's?
Net zoals je op de beurs aandelen van Philips of Unilever kunt kopen, is het ook mogelijk om te beleggen in een hele index, bijvoorbeeld de AEX. Daarvoor hoef je geen losse aandelen van alle bedrijven uit een index te kopen. Je kunt namelijk zogenaamde ETF’s (ook wel ‘indextrackers’ of simpelweg ‘trackers’ genoemd) kopen. Met ETF's beleg je in één klap in alle aandelen uit een bepaalde index.
Je kunt een ETF zien als een mandje met daarin een samengesteld ‘aandelenpakket’, die er precies hetzelfde uitziet als de onderliggende index. De waarde van je beleggingsportefeuille hangt dan af van de koers van de fondsen die onderdeel uitmaken van de bewuste index en de ‘weging’ die verschillende aandelen hebben binnen deze index.
Fysieke en synthetische replicatie
Je kunt binnen indextrackers een onderscheid maken tussen fysieke replicatie van een index en van synthetische replicatie van een index. Bij fysieke replicatie beleg je daadwerkelijk in de onderliggende waarden (aandelen of obligaties) van een bepaalde index.
Bij synthetische replicatie beleg je niet in de onderliggende waarden zelf, maar in een zogenaamde ‘swap’, waarbij je een swapovereenkomst aangaat met een tegenpartij. Dit maakt synthetische replicatie de meest risicovolle van de twee opties.
Wat zijn de voordelen van indexbeleggen?
Relatief eenvoudig
Indexbeleggen wordt vaak gezien als een relatief eenvoudige en laagdrempelige manier van beleggen. Dit komt doordat je niet constant verschillende bedrijven hoeft te ‘volgen’. Indexbeleggen is daarom een populaire strategie onder mensen die niet actief bezig willen zijn met hun beleggingen.
Minder transactiekosten
Een ander voordeel van indexbeleggen is dat je minder transactiekosten betaalt dan wanneer je aandelen van verschillende bedrijven zou kopen. Dit komt doordat je bij iedere aankoop op de beurs transactiekosten betaalt. Bij een indextracker maak je maar één transactie in plaats van verschillende transacties voor verschillende aandelen.
Lager risico
Door te beleggen in indexfondsen spreid je het risico dat je loopt. Je bent namelijk minder afhankelijk van de koers van individuele aandelen. Dit komt doordat je belegging is gespreid over alle aandelen in een bepaalde index. Tegenvallende resultaten van één of enkele bedrijven zullen dus minder invloed hebben op je rendement.
De mate waarin jouw risico gespreid is, hangt onder andere af van de indexfondsen waarin je belegt. Je kunt bijvoorbeeld risico’s spreiden door te beleggen in meerdere beleggingscategorieën waarin je belegt (bijvoorbeeld niet alleen in aandelen maar ook in obligaties, grondstoffen en vastgoed) of door wereldwijd te beleggen (bijv. de MSCI World index t.o.v. de AEX-index). Een combinatie van indexfondsen kan daarom wenselijk zijn.
Het is echter niet zo dat je bij indexbeleggen geen risico loopt. Bij alle typen beleggingen loop je het risico op koersfluctuaties. Je beleggingen kunnen meer, maar ook minder waard worden en je kunt je inleg deels of geheel kwijtraken.
Wat zijn de nadelen?
Een veelgebruikt argument tegen indexbeleggen is dat het niet mogelijk is om een hoger rendement te behalen dan de index zelf. Sommige fondsbeheerders adverteren met teksten als “al drie jaar op rij beter gepresteerd dan de AEX”.
Maar in de realiteit is het moeilijk om de indexen keer op keer te ‘verslaan’. Zelfs voor doorgewinterde fondsbeheerders, laat staan beginnende beleggers. De afgelopen decennia laten tevens zien dat een langetermijnstrategie (‘buy-and-hold’) met weinig transacties tot mooie rendementen kan leiden.
Is indexbeleggen voor mij een goed idee?
Indexbeleggen kan een onderdeel zijn van een gevarieerde beleggingsstrategie. Zeker als je weinig tijd kwijt wilt zijn met beleggen en het volgen van de beurs. Welke weging indextrackers binnen jouw portefeuille zouden moeten hebben, en voor welke trackers je kiest, hangt helemaal af van jouw financiële situatie en je beleggingsdoelstellingen. Lees meer over beginnen met beleggen.
Indexbeleggen via Knab
Als je bij Knab belegt, laat je je beleggingsportefeuille opstellen en beheren door een expert. Bij Knab beleggen we voor jou in twee verschillende beleggingsfondsen. Hoe je portefeuille verdeeld is, hangt af van je risicoprofiel. Wil je meer weten over de risico’s, kosten en waarin we voor jou in beleggen?
Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.