Waar geef jij je vakantiegeld aan uit?

Heel erg fijn, dat extraatje halverwege het jaar. Hoewel, extraatje. Het vakantiegeld dat je jaarlijks uitgekeerd krijgt, kan al snel oplopen tot honderden of misschien wel duizend euro. Hoe jij slim met deze jaarlijkse financiële meevaller omgaat, lees je in dit artikel.
Gepubliceerd
17 mei 2018
Laatst geüpdatet
7 januari 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 14 mei 2018
- Laatst geüpdate: 7 januari 2020
- Leestijd: 3 minuten

Heel erg fijn, dat extraatje halverwege het jaar. Hoewel, extraatje. Het vakantiegeld dat je jaarlijks uitgekeerd krijgt, kan al snel oplopen tot honderden of misschien wel duizend euro. Hoe jij slim met deze jaarlijkse financiële meevaller omgaat, lees je in dit artikel.

Spaardoelen vakantiegeld-265603-edited

Hoeveel vakantiegeld krijg je?

Laten we beginnen met het belangrijkste punt, namelijk hoeveel geld je in mei of juni extra op je rekening gestort krijgt van je werkgever. Dit is 8% van je bruto loon. Maar juich niet te vroeg, want over dit bedrag betaal je gewoon belasting. Check hier hoe dat precies zit en hoe jij je vakantiegeld berekent.

Waar kun je je vakantiegeld aan uitgeven?

Deze is misschien een béétje een open deur, maar je zou natuurlijk op vakantie kunnen gaan van het geld. Ruim 60% van de Nederlanders doet dit ook daadwerkelijk, zo meldt RTL. Maar wat doet de andere 40% van de werkende Nederlanders er dan mee?

Maar goed, je hóeft je vakantiegeld natuurlijk niet te besteden aan je vakantie. Je kunt er ook een nieuwe laptop voor kopen of een dagje schandalig van gaan shoppen. Wil je er liever iets anders mee doen, maar weet je niet precies wat nou verstandig is? Lees dan vooral verder.

sparen

Nou, sparen bijvoorbeeld. Opmerkelijk genoeg zijn het vooral de twintigers en dertigers die er voor kiezen om hun vakantiegeld op een spaarrekening te zetten.

Overweeg jij dit ook te doen? Zet het dan niet klakkeloos op een reguliere spaarrekening, maar check even of een andere spaarvorm voor jou misschien aantrekkelijker is. Je geld staat dan voor een bepaalde periode vast, en in ruil daarvoor krijg je een hogere spaarrente. 

Investeren

Vind je die spaarrente nou echt te mager? Dan is investeren nog een goede optie. Zet het geld op een beleggingsrekening of verdiep je in cryptocurrency. Een aanrader is ook om eens te kijken of er een leuke crowdfundlening gaande is waar jij wel in wilt investeren. Zo behaal jij rendement, terwijl je een ander helpt met zijn of haar bedrijf!   

Lening afbetalen

Bedenk voordat jij je geld in het wilde weg gaat investeren, wel eerst even of je niet nog schulden hebt die afbetaald moeten worden. Een kredietje dat je een tijdje terug hebt afgesloten of dat laatste restje studieschuld, bijvoorbeeld. Of misschien is extra aflossen op je koophuis juist wel verstandig. 

Sparen voor een woning

Heb je nog geen koophuis, maar overweeg je wel om binnenkort te kopen? Dan is het verstandig om dat vakantiegeld op een spaarrekening te stallen. Omdat je sinds 2018 niet meer dan 100% van de woningwaarde mag lenen, heb je tegenwoordig namelijk flink wat eigen geld nodig om een woning te kopen. 

Sneller je spaardoelen bereiken

Heb jij spaardoelen waar je wat meer budget voor nodig hebt dan alleen die jaarlijkse financiële meevaller? Denk dan eens aan een spaarrekening bij Knab. Door middel van slimme tools en handige tips helpen wij jou sneller je spaardoel te bereiken. Zo krijg je:

  • een alert als de rente ergens anders hoger is;
  • kosteloos zoveel spaar- en betaalrekeningen als je wilt, mét rente;
  • een automatische overboeking van je spaar- naar je betaalrekening als je per ongeluk rood staat.

Weet jij al waar je jouw vakantiegeld aan uit gaat geven? Of heb je nog wat inspiratie nodig? Misschien heb je wat aan onze community

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Meer weten? Neem dan even contact met ons op. Xandra Boersma
Xandra schreef dit artikel voor Knab, de online bank waar je al je geldzaken regelt. Van de hypotheek voor je nieuwe woning tot aan je financiële planning.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Zoveel spaarrekeningen openen als je wilt  Start met Knab

Iedereen kan beleggen bij Knab