Spaartips: 5 manieren om slimmer te sparen

Heb jij het gevoel dat je eigenlijk meer zou kunnen sparen dan je nu doet? Of spaar je nog helemaal niet en wil je daar verandering in brengen? Goed dat je hier mee bezig bent. Met een gevulde spaarrekening wordt het makkelijker om grotere uitgaven te doen en onverwachte financiële tegenvallers op te vangen. Maar wat is nou de beste manier om te sparen? Deze 5 spaartips helpen jou op weg!
Gepubliceerd
9 augustus 2018
Laatst geüpdatet
31 oktober 2022
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 7 augustus 2018
- Laatst geüpdate: 31 oktober 2022
- Leestijd: 4 minuten

Heb jij het gevoel dat je eigenlijk meer zou kunnen sparen dan je nu doet? Of spaar je nog helemaal niet en wil je daar verandering in brengen? Goed dat je hier mee bezig bent. Met een gevulde spaarrekening wordt het makkelijker om grotere uitgaven te doen en onverwachte financiële tegenvallers op te vangen. Maar wat is nou de beste manier om te sparen? Deze 5 spaartips helpen jou op weg!

Spaartips om slimmer en efficienter te sparen

Spaartip #1: bepaal je spaardoel

Sparen is makkelijker wanneer je een concreet doel voor ogen hebt. Zeker wanneer dit een doel is waar je naar uitkijkt, zoals een vakantie of een nieuwe racefiets. Naarmate jouw doelbedrag dichterbij komt, raak je vanzelf gemotiveerd om door te blijven sparen. Enkele voorbeelden van spaardoelen zijn:

 • Een vakantie
 • Grote uitgaven zoals een auto of een verbouwing
 • Studiekosten van je kinderen
 • Extra aflossen op je hypotheek
 • Een aanvullend pensioen
 • Een buffer voor onvoorziene uitgaven

Heb jij meerdere spaardoelen? Een van onze tips om te sparen is om meerdere spaarrekeningen te openen in plaats van één. Op deze manier kun je precies zien hoeveel je nog moet sparen tot je je doelbedrag hebt bereikt. En maak je geen zorgen om extra kosten: bij Knab kun je kosteloos zoveel spaarrekeningen openen als je wilt.

Spaartip #2: kies een spaarrekening die bij jou past

Er zijn veel verschillende soorten spaarrekeningen. Hoe kies je degene die het beste past bij jouw spaardoelen? Bij het kiezen voor een spaarrekening moet je bijvoorbeeld rekening houden met de volgende zaken:

 • Hoe ver ligt jouw spaardoel in de toekomst?
 • Wil je altijd bij jouw spaargeld kunnen of zet je het liever vast?
 • Hoe hoog is jouw eerste inleg?
 • Wil je maandelijks geld sparen of alleen wanneer het jou uitkomt?

De meeste banken bieden meerdere soorten spaarrekeningen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Zo kun je bij Knab kiezen tussen Flexibel Sparen en Deposito Sparen. Lees meer over deze verschillende spaarvormen.

Spaartip #3: bereken hoeveel jij per maand kunt sparen

Een goede manier om snel een mooi spaarbedrag op te bouwen is door iedere maand een vast bedrag opzij te zetten. Hiervoor moet je eerst bepalen wat voor jou een realistisch en verstandig spaarbedrag is. Dat doe je door jouw inkomsten en uitgaven naast elkaar te leggen.

Je inkomsten zijn eenvoudig te achterhalen. Dit zijn je loon en eventuele subsidies en toeslagen. Uitgaven zijn voor veel mensen minder transparant. De grootste uitdaging is dan ook om zo duidelijk mogelijk op een rijtje te hebben waar jij precies geld aan uitgeeft. Zorg dat je een zo compleet en nauwkeurig mogelijk financieel overzicht maakt. Knab biedt hiervoor een handig online huishoudboekje, wat je gratis krijgt bij een Knab Plus en Premium bankpakket.

Spaartip #4: stel automatisch sparen in

Wanneer je jouw maandelijkse inkomsten en uitgaven op een rijtje hebt, kun je eenvoudig zien hoeveel ruimte jij maandelijks hebt om te sparen. Stel dat je erachter komt dat je per maand € 300 overhoudt, dan kun je het beste een automatische spaaropdracht instellen. Hiermee voorkom je dat je het geld aan iets anders uitgeef. Je kunt bijvoorbeeld ook direct 10% van je salaris overmaken naar je spaarrekening.

Spaartip #5: stop je wisselgeld niet in een spaarpot

Veel mensen stoppen hun wisselgeld in een spaarpot en storten dit eens in de paar jaar op hun spaarrekening. Dit is echter geen efficiënte manier om te sparen. Je kunt op deze manier dan wel een flink bedrag opsparen, maar je loopt rente mis.

Wat moet je dan met je kleingeld? Nou, geef het uit aan boodschappen. Of betaal zoveel mogelijk met je bankpas en haal geen geld meer uit de muur. Zo zorg je dat je geld zoveel mogelijk op je rekening blijft staan. Dit is veiliger en daarnaast krijg je bij Knab rente over je betaalsaldo.

Sparen bij Knab

Nu wordt het tijd om deze spaartips te gaan toepassen. Bij Knab kun je aantrekkelijk sparen op een manier die het beste bij jou past. Vanaf € 6 p.m. krijg je een compleet betaal- en spaarpakket met onder andere:

 • onbeperkt aantal spaarrekeningen;
 • 5 betaalrekeningen met pas;
 • rente op je spaarrekening.


Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.Deel via:
Altijd een goede spaarrente krijgen? Lees meer

Iedereen kan beleggen bij Knab