Spaarrekening kiezen: waar moet je op letten?

Hoe suf het ook klinkt: sparen is belangrijk. Op korte termijn, omdat je graag op reis wilt of een nieuwe bank nodig hebt. Of juist voor de lange termijn. Misschien wil je wel een huis kopen, de toekomstige studie van je kinderen betalen of sparen voor je pensioen. Maar een goede spaarrekening kiezen, hoe pak je dat het beste aan? Wij geven je graag wat tips.
Gepubliceerd
19 januari 2018
Laatst geüpdatet
19 januari 2018
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 5 januari 2018
- Laatst geüpdate: 19 januari 2018
- Leestijd: 3 minuten

Hoe suf het ook klinkt: sparen is belangrijk. Op korte termijn, omdat je graag op reis wilt of een nieuwe bank nodig hebt. Of juist voor de lange termijn. Misschien wil je wel een huis kopen, de toekomstige studie van je kinderen betalen of sparen voor je pensioen. Maar een goede spaarrekening kiezen, hoe pak je dat het beste aan? Wij geven je graag wat tips.

Spaarrekening kiezen tips-195533-edited.jpg

De juiste spaarrekening kiezen

Een spaarrekening is een spaarrekening zou je zeggen. Hoeveel verschil kan er tussen de verschillende banken zitten? Nou, best veel. En wat je spaardoel ook is, je wilt natuurlijk een zo hoog mogelijk rendement op je spaargeld. Daarnaast verschillen de kosten per rekening en krijg je soms handige extra’s die je kunnen helpen om nog sneller te sparen. Let daarom op de volgende dingen:

Hoge spaarrente

Goed, de spaarrentes zijn momenteel heel laag dus veel zul je er niet aan hebben. Maar dat neemt niet weg, dat een hogere spaarrente meer oplevert dan een lage. Kies je voor een rekening met een rente van 0,05%, dan ben je minder voordelig uit dan bij een rekening die je 0,35% oplevert. Als je flink wat spaargeld hebt, kan dat toch best een groot verschil zijn.

Belangrijk hierbij is om ook te checken hoe vaak het rentepercentage wordt aangepast, wat de trend is in het rentepercentage van de bank (stel de rentes gaan weer omhoog, gaat de rente van die bank dan mee of blijven zij onderin de markt hangen?) en wanneer je de rente uitgekeerd krijgt. Bij sommige banken kun je ervoor kiezen om de rente dagelijks uit te laten keren, dan krijg je dus rente op rente. Dat is snel verdiend!

Kosten van je spaarrekening

Een spaarrekening op zich is vaak gratis, maar de meeste banken vereisen dan wel dat je ook een betaalrekening bij hen opent. Je voelt hem al aankomen: die is niet gratis. Verdiep je daarom goed in de kosten. In onze bankenvergelijker zie je gemakkelijk bij welke bank jij op basis van jouw inkomsten het voordeligst uit bent. 

Naast de kosten van de betaal- of spaarrekening, is het ook belangrijk om te checken of je altijd onbeperkt én kosteloos geld kunt opnemen en storten. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan.

Extra opties

Goed, nu weet je wat je betaalt voor die spaarrekening. Maar - niet onbelangrijk - wat krijg je precies voor die prijs? Zo kan het zijn dat de ene bank een stuk duurder is, maar je wel een compleet betaalpakket met hoge rente aanbiedt, terwijl je bij de goedkoopste variant een lage rente krijgt en allerlei andere opties mist.

Dan hebben we het bijvoorbeeld over de mogelijkheid om verschillende spaarrekeningen te openen voor jouw verschillende spaardoelen - wel zo handig voor het overzicht - of om te kiezen voor verschillende spaarvormen op één account. En misschien kun je wel gratis een gezamenlijke spaarrekening openen bij een van de banken die je op het oog hebt. Wel zo handig.  

Online regelen of naar kantoor

Een laatste punt waarvan handig is om er even bij stil te staan, is hoe je jouw geldzaken wilt regelen. Als in: doe je dit liever online of vind je het fijn om langs te gaan bij een kantoor in de buurt? Sommige banken, zoals Knab, werken volledig online. Dit is handig, want zo kun je op ieder moment snel je bankzaken regelen.

Daar staat tegenover dat er geen kantoor is waar je even binnen kunt stappen. Je krijgt bij zo’n online bank vaak ook geen papieren afschriften, maar kunt gewoon online je afschriften bekijken en downloaden. Als je een sterke voorkeur hebt voor het een of het ander, check dan goed hoe het bij de bank zit die jij op het oog hebt.

Sparen met behulp van slimme technologie

Wil jij zoveel mogelijk profiteren van je spaargeld? Dan is sparen bij Knab voor jou een goede optie. Met behulp van slimme technologie geven we je handige alerts, wanneer je saldo op je betaalrekening beter kunt overboeken naar je spaarrekening bijvoorbeeld. Daarnaast:

  • Krijg je rente op je betaal- én spaarrekening;
  • kun je kosteloos zoveel rekeningen openen als je wilt;
  • regel je alles snel en simpel online. 

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Neem voor meer informatie contact met ons op.Xandra Boersma
Xandra werkte tot 2018 als Content Marketeer voor Knab.Deel via:
Altijd een goede spaarrente krijgen?  Lees meer

Iedereen kan beleggen bij Knab