Samen sparen: hoe regelen jullie dat?
Laatst geüpdatet
28 december 2023
Leestijd
3 minuten
- Laatst geüpdate: 28 december 2023
- Leestijd: 3 minuten
Een veel voorkomende onderwerp van ruzie in een relatie: zorgen over geld. Niet gek natuurlijk, geldzorgen zijn vaak een enorme bron van stress. En als je daar dan ook nog samen verantwoordelijk voor bent, kan dat spanning geven. Samen sparen is dan een fijne stok achter de deur, want het geeft jullie allebei meer rust en financiële ruimte.
In dit artikel lees je een aantal tips om samen financieel gezond de toekomst tegemoet te gaan.
Hoe pak je samen sparen aan?
Om goed samen te kunnen sparen is het belangrijk dat je eerst goede afspraken maakt. Waar willen jullie precies voor sparen en hoeveel moet dat ongeveer zijn? Spaar je bijvoorbeeld alleen voor dingen in huis of ook voor een gezamenlijke vakantie? Maak ook afspraken over de hoogte van de inleg. Leggen jullie allebei evenveel per maand in? Of is het inkomensafhankelijk?
Open een gezamenlijke rekening
Samen sparen is het makkelijkste met een gezamenlijke rekening. Zo hebben jullie allebei inzicht in de gezamenlijke financiën. Je kunt de rekening gebruiken voor gezamenlijke uitgaven zoals vaste lasten en boodschappen, maar voor sparen is een gezamenlijke rekening natuurlijk ook een uitkomst. Dan houden jullie je gezamenlijke en eigen financiën gescheiden en houd je het overzicht van alles wat jullie samen uitgeven en sparen.
Spaar voor een financiële buffer
Je kunt voor van alles sparen. Denk aan vakantie, leuke uitjes of een nieuwe bank. Maar vaak wordt het belangrijkste spaardoel vergeten: de financiële buffer. Een buffer is belangrijk om onverwachte uitgaven op te kunnen vangen. De wasmachine die opeens stuk gaat, onverwachte ziektekosten of onderhoud aan het huis. Als je ineens voor een financiële tegenvaller komt te staan, kan dit flinke druk opleveren. In plaats van allebei geld van je privérekening te moeten ophoesten, kun je dit voorkomen door samen een buffer op te bouwen.
Financiële buffer berekenen
Hoe hoog een buffer precies moet zijn, hangt af van jullie situatie. Hebben jullie bijvoorbeeld veel gezamenlijke uitgaven, hoe groot wonen jullie en wat kunnen jullie maandelijks opzij zetten. Om de ideale buffer te berekenen heeft het Nibud een Bufferberekenaar. Hiermee kun je op basis van jullie persoonlijke situatie en inkomen berekenen hoe hoog je buffer hoort te zijn.
Stel spaardoelen in
Weten jullie waarvoor jullie willen sparen? Vaak zetten mensen een vast bedrag per maand opzij zonder een duidelijk spaardoel. Dat is natuurlijk geen probleem, maar het maakt het wel lastiger om het geld op de spaarrekening te laten staan. Je hebt immers geen spaardoel, dus uitgeven is dan een verleidelijke optie.
Met een spaardoel bepaal je vantevoren waarvoor je precies wilt sparen en hoe hoog het streefbedrag is. Ook kun je samen bepalen hoeveel je per maand wilt inleggen om het spaardoel te bereiken. Zo ga je een stuk gerichter te werk en kom je minder in de verleiding om het meteen weer uit te geven.
Hoe zit het met de belasting?
Als je spaart, bouw je vermogen op. Hierover kan het zijn dat je vermogensbelasting moet betalen. Je geeft je spaargeld elk jaar op bij de Belastingdienst, inclusief je gezamenlijke spaargeld. Zijn jullie fiscaal partner? Dan mogen jullie zelf bepalen wie welk gedeelte van het spaargeld opgeeft aan de Belastingdienst. Zijn jullie geen fiscaal partner, dan moeten jullie allebei het deel dat je zelf hebt ingelegd opgeven aan de Belastingdienst.
Overigens betaal je over een deel van je vermogen geen belasting. In 2024 spaar je tot € 57.000 belastingvrij. Als jullie fiscaal partner zijn, mogen jullie tot € 114.000 samen belastingvrij sparen.
Samen sparen met de spaardoelen van Knab
Met de gezamenlijke rekening van Knab kun je zoveel spaarrekeningen openen als je wilt. Handig om potjes te maken voor bijvoorbeeld de vakantie, je buffer of een nieuwe eettafel. Weten jullie al precies waarvoor je wilt sparen? Stel een spaardoel in! Zo heb je in een mum van tijd jullie financiële doel bereikt!
Karin Broeksma
Karin werkt sinds juli 2018 bij Knab als content marketeer. Hiervoor heeft ze jaren gewerkt als zzp’er, waardoor ze veel weet over alles wat met ondernemen te maken heeft. Bij Knab schrijft ze dan ook veel over ondernemen, maar ook over zaken als inkomsten, uitgaven en sparen.