Privé of zakelijk beleggen als zzp’er: wat is de beste optie?

Je doet er goed aan om na te denken over je toekomst. Je bent als zzp’er immers voor een groot deel zelf verantwoordelijk voor genoeg geld voor later. Beleggen kan daarin een belangrijke rol spelen. En dat kan als zzp'er op twee manieren: zakelijk of privé.
Gepubliceerd
22 november 2022
Laatst geüpdatet
14 september 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 21 november 2022
- Laatst geüpdate: 14 september 2023
- Leestijd: 3 minuten

Je doet er goed aan om na te denken over je toekomst. Je bent als zzp’er immers voor een groot deel zelf verantwoordelijk voor genoeg geld voor later. Beleggen kan daarin een belangrijke rol spelen. En dat kan als zzp'er op twee manieren: zakelijk of privé.

Privé beleggen of zakelijk beleggen als zzp'er

Waarom beleggen als zzp’er?

Beleggen is de afgelopen jaren populairder geworden. Ook onder zzp’ers. Een recent onderzoek van Knab wijst uit dat inmiddels 38% van de zzp’ers een beleggingsrekening heeft. En daar valt genoeg voor te zeggen. Zzp’ers lopen meer risico dan iemand in loondienst en hebben daardoor een gezonde financiële buffer nodig. Ook om later comfortabel met pensioen te kunnen, moet je als zzp’er een flinke reserve opbouwen, bijvoorbeeld door te beleggen. Beleggen biedt je – ondanks de risico’s – namelijk de kans om je vermogen sneller te laten groeien dan wanneer je spaart. 

Verschil tussen zakelijk beleggen of privé beleggen

Wil je beleggen als zzp’er, dan heb je twee keuzes: privé of zakelijk. Tussen die twee opties zit een belangrijk verschil: privé beleggen doe je met je privévermogen en zakelijk beleggen doe je met zakelijk vermogen. Waar je zakelijk vermogen eindigt en je privévermogen begint, hangt af van de functie van het geld binnen je onderneming.

Het geld binnen je onderneming dat je binnen een jaar nodig hebt – bijvoorbeeld voor investeringen – wordt ‘tijdelijk overtollige liquide middelen’ genoemd. Dit geld mag je alleen zakelijk beleggen. Beschik je als zzp’er over geld dat geen directe functie meer heeft in je onderneming, dan spreken we van ‘blijvend overtollige liquide middelen’. Dit geld dien je over te brengen naar je privévermogen en dat mag je privé beleggen.

Privé beleggen enige logische optie voor meeste zzp’ers

Wij bevelen onze klanten aan om alleen te beleggen voor de lange termijn. Het is het in onze ogen daarom onverstandig om als zzp’er te kiezen voor zakelijk beleggen. Het geld dat je binnen een jaar nodig hebt voor je onderneming kan je beter stallen op een flexibele spaarrekening. We zien privé beleggen daarom als de enige logische keuze voor zzp’ers die geld willen opbouwen voor later.

Uiteraard zijn er uitzonderingen. Wanneer je professioneel daytrader bent – en beleggen daardoor valt onder je dagelijkse werkzaamheden – kan zakelijk beleggen juist interessant zijn. Je financieel adviseur kan je helpen om de beste keuze te maken voor jouw situatie.

Privé beleggen en belasting

Ga je als zzp’er privé beleggen, dan wordt je vermogen belast in box 3. Over je vermogen boven de € 57.000 (2023) - of € 114.000 als je een fiscaal partner hebt - moet je vermogensbelasting betalen. Die belasting gaat de komende jaren compleet op de schop. Hoeveel je in jouw geval moet betalen, bereken je eenvoudig met onze handige calculator

Beleggen als zzp’er bij Knab

Zzp’ers met een eenmanszaak kunnen bij Knab privé beleggen binnen hun zakelijk bankpakket. Zo zet je eenvoudig geld opzij voor later zonder dat je daarvoor een particulier bankpakket nodig hebt. Geen ervaring met beleggen? Geen probleem. Onze experts beleggen je geld op een zorgvuldige en verantwoorde manier. Je hebt er haast geen omkijken naar.

Privé beleggen als zzp'er

Goed om te weten
Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder. Maak altijd je eigen overweging of beleggen iets voor jou is.Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.Deel via:

Privé beleggen als zzp'er? Eenvoudig binnen Knab Zakelijk  Lees meer

Iedereen kan beleggen bij Knab