Hoe hoog moet je financiële buffer zijn?
Laatst geüpdatet
31 oktober 2022
Leestijd
2 minuten
- Laatst geüpdate: 31 oktober 2022
- Leestijd: 2 minuten
Je kent het wel: na jaren trouwe dienst houdt je wasmachine ermee op. En je wilde net een welverdiende vakantie boeken. Balen, want je kunt je geld maar één keer uitgeven. Toch kun je dit soort vervelende keuzemomenten voorkomen door altijd een comfortabele financiële buffer achter de hand te hebben.
Wat is een financiële buffer?
Een financiële buffer is een bedrag dat je reserveert voor onvoorziene uitgaven. Zie het als een reserve die ervoor zorgt dat je niet in de problemen komt wanneer je onverwacht bepaalde kosten moet maken. Deze reserve zet je bij voorkeur op een spaarrekening. Zo is de kans kleiner dat je het aan andere dingen uitgeeft.
Voorbeelden van onvoorziene uitgaven
Bij onvoorziene uitgaven kun je denken aan grote huishoudelijke apparaten zoals de wasmachine of stofzuiger. Er komt namelijk een dag dat je deze moet vervangen. Hieronder een aantal voorbeelden van onverwachte uitgaven:
- Huishoudelijke apparaten
- Computers en smartphones
- Auto en fietsen
- Onderhoud aan huis en tuin
- Rekeningen (eventuele onverwachte aanslagen Belastingdienst)
Hoe hoog moet een financiële buffer zijn?
Hoeveel financiële buffer je nodig hebt, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Heb jij je eigen huis en een grote auto? Dan zul je een hogere financiële buffer moeten hebben dan iemand die in een huurhuis woont en geen auto heeft. Het Nibud heeft een handige tool waarmee je zelf kunt berekenen hoe hoog je buffer dient te zijn.
Hoe kun je een financiële buffer opbouwen?
Heb jij nog geen financiële buffer, of kom je er net achter dat je buffer nog niet hoog genoeg is? De makkelijkste manier om een buffer op te bouwen is door iedere maand een vast bedrag opzij te zetten. Zo bouw je snel een veilige reserve op.
Heb jij een keer een financiële meevaller? Bijvoorbeeld als je geld terugkrijgt van de Belastingdienst, of wanneer je vakantiegeld ontvangt terwijl je je vakantie al betaald had? Zet deze bedragen weg voor wanneer het financieel even niet zo meezit.
Ongemerkt sparen
Is maandelijks geld opzij zetten voor jou makkelijker gezegd dan gedaan? Er zijn tal van andere manieren om je vaste lasten te verlagen en om slimmer te sparen.
Zo kan het bijvoorbeeld handig zijn om direct na het ontvangen van je salaris 10% over te maken naar je spaarrekening. Het kan ook helpen om goed te kijken naar je belastingaangifte. Misschien zijn er voor jou nog aftrekposten die je over het hoofd hebt gezien. Wanneer je eenmaal een comfortabele financiële buffer hebt, kunt je verdergaan met het opbouwen van je vermogen.
Slimmer sparen bij Knab
Bij Knab helpen we je om het maximale uit je (spaar)geld te halen. Voor een vaste prijs per maand krijg je een compleet betaal- en spaarpakket met onder andere:
- een van de hoogste spaarrentes van Nederland;
- zoveel spaarrekeningen als je wilt;
- al je bankzaken in een handige app
Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.