Beleggen als zzp'er: 5 belangrijke tips

Loopt het lekker met jouw bedrijf en houd je onderaan de streep geld over dat je niet direct nodig hebt? Dan is zakelijk beleggen misschien een interessante optie voor je! Daarmee kun je bijvoorbeeld vermogen opbouwen voor later of een comfortabele buffer creëren voor als het even tegen zit. Maar hoe doe je dat op een verstandige manier? Lees snel onze 5 tips voor zakelijk beleggen als zzp’er.
Gepubliceerd
25 oktober 2021
Laatst geüpdatet
29 juli 2022
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 16 augustus 2018
- Laatst geüpdate: 29 juli 2022
- Leestijd: 4 minuten

Loopt het lekker met jouw bedrijf en houd je onderaan de streep geld over dat je niet direct nodig hebt? Dan is zakelijk beleggen misschien een interessante optie voor je! Daarmee kun je bijvoorbeeld vermogen opbouwen voor later of een comfortabele buffer creëren voor als het even tegen zit. Maar hoe doe je dat op een verstandige manier? Lees snel onze 5 tips voor zakelijk beleggen als zzp’er.

Hoe kun je het beste beleggen als zzp'er?

1. Zakelijk beleggen of privé beleggen?

Wanneer je wilt beleggen als zzp’er heb je twee opties: zakelijk of privé beleggen. De optie die het best bij jou past, hangt af van de ‘middelen’ waarmee je wilt beleggen. Blijvend overtollige liquide middelen of tijdelijk overtollige liquide middelen.

Blijvende overtollige liquide middelen is geld dat je niet direct nodig hebt voor je onderneming. Tijdelijke overtollige liquide middelen is geld dat je op korte termijn voor je onderneming nodig hebt, bijvoorbeeld in de vorm van werkkapitaal of als reservering.

Zakelijk beleggen als zzp’er

Tijdelijk overtollige liquide middelen kun je zakelijk beleggen. In dit geval wordt het rendement gezien als bedrijfswinst en belast in box 1. Een voordeel is dat je eventueel verlies kunt aftrekken van je bedrijfswinst, waardoor je in dat geval mogelijk minder belasting betaalt. Dat geldt ook als je belegt vanuit een eenmanszaak.

Privé beleggen als zzp’er

Blijvend overtollige liquide middelen mag je alleen privé beleggen. Ze dienen namelijk geen direct zakelijk belang. De eventuele rendementen vallen in box 3 en worden daardoor lager belast dan in box 1. Toch weer een voordeel.

Goed om te weten: Bij Knab kan je als zzp'er alleen privé beleggen. Zakelijk beleggen voor zzp'ers bieden we op dit moment niet aan.

2. Beleg alleen met geld dat je kunt missen

Natuurlijk ga je niet beleggen met het idee om geld te verliezen. Besef echter wel dat beleggen risico’s met zich meebrengt. Zo kun je mooie rendementen maken, maar je beleggingen kunnen ook (tijdelijk) minder waard worden. In het ergste geval kun je je inleg kwijtraken.

Wij raden daarom aan om alleen te beleggen met geld dat je kunt missen. Dit zijn de eerder genoemde blijvend overtollige liquide middelen.

Let op: bedragen die je hebt gereserveerd voor het aflossen van schuld of de belastingafdracht zijn tijdelijk overtollige liquide middelen.

3. Maak een duidelijk beleggingsplan

Verantwoord beleggen begint met een plan. Zeker wanneer je belegt met grote bedragen, waarbij zowel de rendementen als de verliezen mogelijk groot zijn.

Beleggingsdoel

Een belangrijk onderdeel van je beleggingsplan is het bepalen van je beleggingsdoel. Veel zzp’ers beleggen om hun pensioen veilig te stellen. Of om een eventueel pensioen uit een eerder dienstverband aan te vullen. Als zzp’er ben je tenslotte zelf verantwoordelijk voor je pensioen, dus het is goed dat je hier op tijd mee bezig bent. 

Onder je beleggingsdoel valt ook het uiteindelijke bedrag dat je met beleggen wilt opbouwen. Als je gaat beleggen voor extra pensioen-inkomen is het belangrijk dat je van tevoren al hebt bepaald welk bedrag je maandelijks nodig zult hebben om comfortabel te leven.

Beleggingshorizon

Ook het bepalen van je beleggingshorizon is een belangrijk onderdeel van je beleggingsplan. Je beleggingshorizon is de periode waarin jouw vermogen belegd kan worden zonder dat je het nodig hebt voor andere doeleinden. Wanneer je naar een doelbedrag toewerkt, maakt het een groot verschil of je hiervoor 15 jaar de tijd voor hebt of juist 40 jaar. In de regel geldt: hoe langer je beleggingshorizon, hoe groter de kans is om een mooi rendement te halen.

4. Wees je goed bewust van de risico’s

Beleggen is risico’s nemen. Zorg daarom dat je goed op de hoogte bent van de verschillende risico’s die beleggen met zich mee brengt. Op die manier kun je voor jezelf een afweging maken wat voor jou een acceptabel risico is en daarnaast kun je de nodige maatregelen nemen om de risico’s zoveel mogelijk te verkleinen

Realiseer je daarbij dat rendement en risico’s hand in hand gaan. Sommige beleggingscategorieën en producten hebben namelijk een hoger potentieel rendement dan anderen. De risico’s liggen daarbij evenredig ook hoger.

5. Kies tussen zelf beleggen en vermogensbeheer

Als jij hebt besloten dat je wilt beginnen met beleggen, heb je de keuze om zelf te beleggen of om dit over te laten aan een vermogensbeheerder. Een van de voordelen van zelf beleggen is dat je geen beheerkosten betaalt. Daartegenover staat dat niet iedereen de kennis, ervaring en tijd heeft om zelf succesvol te kunnen beleggen.

Je kunt ervoor kiezen om jouw beleggingen uit handen te geven aan een professional. Op deze manier profiteer je van zijn/haar kennis en ervaring en hoef je belangrijke beslissingen niet zelf te nemen. Hier staat wel een beheervergoeding tegenover, al betaal je hiervoor bij Knab een van de laagste tarieven in de markt. Lees meer over de keuze tussen zelf beleggen vs vermogensbeheer

Beleggen als zzp’er bij Knab

Als zzp’er met een eenmanszaak kan je bij Knab privé beleggen binnen je zakelijk bankpakket. Op die manier zet je eenvoudig geld opzij voor later zonder dat je daarvoor een particulier bankpakket nodig hebt. Geen ervaring met beleggen, of geen zin om er tijd aan kwijt te zijn? Geen probleem. Onze experts beleggen je geld op een zorgvuldige en verantwoorde manier. Je hebt er haast geen omkijken naar.

Ontdek beleggen bij Knab

Goed om te weten
Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder. Maak altijd je eigen overweging of beleggen iets voor jou is.Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over de onderwerpen sparen, beleggen en vermogensopbouw. Hij helpt anderen graag om het maximale uit hun geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Privé beleggen als zzp'er? Open een rekening binnen je zakelijk bankpakket!  Lees meer

Iedereen kan beleggen bij Knab