Partnerpensioen: wat moet je weten?
Gepubliceerd
20 september 2018
Laatst geüpdatet
18 augustus 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 19 september 2018
- Laatst geüpdate: 18 augustus 2023
- Leestijd: 3 minuten
Als je samenwoont met je partner, getrouwd bent, of voor het eerst samen een huis koopt, is het logisch dat jullie geldzaken met elkaar verweven raken. Met een partnerpensioen kun je na overlijden van je partner aanspraak maken op een deel van zijn of haar pensioeninkomen. Wat je daarover moet weten, lees je hier.
Wat is het partnerpensioen?
Het partnerpensioen is een uitkering die je ontvangt als je partner overlijdt. Je partner moet dan wel deelnemer zijn van een pensioenfonds, meestal gebeurt dit via een werkgever. Het partnerpensioen is een levenslange uitkering en bedraagt maximaal 70% van het opgebouwde pensioen.
Wanneer heb je recht op het partnerpensioen?
De naam zegt het natuurlijk al: het partnerpensioen is bedoeld voor de nabestaande partner van een overleden persoon. In de meeste gevallen is dit de echtgeno(o)t(e) of geregistreerd partner. Je bent dan namelijk automatisch fiscaal partner.
Samenwonenden kunnen niet altijd automatisch aanspraak maken op het partnerpensioen. Zo moet je onder anderen een samenlevingscontract laten opstellen en je moet je partner aanmelden als begunstigde bij jouw pensioenfonds. Let op: de regels verschillen per pensioenfonds. Check dit goed!
Ook na een scheiding?
Als je gescheiden bent en je ex-partner komt te overlijden, heb je alsnog recht op een deel van de uitkering. Dit wordt bijzonder partnerpensioen genoemd. Je ontvangt dan alleen het deel dat vóór de scheiding is opgebouwd. Het deel dat na de scheiding is opgebouwd, komt ten dele aan een eventuele nieuwe partner.
Let op: het bijzonder partnerpensioen geldt niet zomaar. Het is namelijk ook mogelijk om tijdens een scheiding het bijzonder partnerpensioen te ontbinden. Dit wordt vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.
Hoe hoog is het partnerpensioen?
Het partnerpensioen kan nooit hoger zijn dan 70% van het ouderdomspensioen. Het exacte bedrag kun je vinden in het pensioenoverzicht dat je ieder jaar van je pensioenfonds ontvangt. Hou er rekening mee dat het partnerpensioen een flink stuk lager is dan het daadwerkelijke inkomen. In sommige gevallen kan de uitkering worden aangevuld met een ANW-uitkering.
Algemene Nabestaanden Wet (ANW)
Naast het partnerpensioen, kun je in sommige gevallen aanspraak maken op de Algemene Nabestaanden Wet (ANW). Dit is een uitkering die de overheid verstrekt aan nabestaanden, wanneer je aan alle volgende eisen voldoet:
- Wanneer je nog niet de AOW-leeftijd hebt bereikt
- Wanneer je partner in Nederland werkte of woonde
- Wanneer je minimaal 45% arbeidsongeschikt bent óf je voor een kind jonger dan 18 jaar zorgt
- Wanneer eventuele andere uitkeringen bij elkaar niet meer zijn dan € 1.186,73
- Wanneer je niet meer verdient dan € 2.577,20 (bedrag 2018) per maand - dit is inclusief uitkeringen
Twee verschillende vormen
Het partnerpensioen kan op twee verschillende manieren worden opgebouwd: op opbouwbasis en op risicobasis. Opbouwbasis kun je zien als een spaarpotje dat je opbouwt, ook wanneer je van werkgever verandert. Bij risicobasis heeft je partner alleen recht op een partnerpensioen zolang je bij een bepaald pensioenfonds bent aangesloten. Hier is dus geen sprake van een spaarpotje.
Breng je gezamenlijke financiën in kaart
Wanneer je samenwoont, is het goed om jullie gezamenlijke geldzaken zo goed mogelijk te regelen. Zorg dat het voor jullie allebei duidelijk is wat er gebeurt in bepaalde situaties, zodat geen van jullie beiden voor onaangename verrassingen komt te staan.
Je geldzaken regelen bij Knab
Veel mensen kiezen ervoor om een gezamenlijke bankrekening te openen. Zo houd je overzicht over jullie gezamenlijke geldzaken. Wanneer je een rekening opent bij Knab, krijg je allebei een bankpas en kun je zoveel betaal- en spaarrekeningen openen als je wilt.
Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.