Pensioenen samenvoegen, wat is slim?

Waar we vroeger rustig zo’n zestig jaar voor dezelfde baas werkten, is dat nu helemaal anders. We nemen een tussenjaar, gaan weer studeren en wisselen om de haverklap van baan. Hierdoor bouw je mogelijk pensioen op bij verschillende pensioenuitvoerders. Dat kun je zo laten staan, maar je kunt je pensioenen ook samenvoegen. Wat is slim?
Gepubliceerd
10 mei 2021
Laatst geüpdatet
18 augustus 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 7 mei 2021
- Laatst geüpdate: 18 augustus 2023
- Leestijd: 3 minuten

Waar we vroeger rustig zo’n zestig jaar voor dezelfde baas werkten, is dat nu helemaal anders. We nemen een tussenjaar, gaan weer studeren en wisselen om de haverklap van baan. Hierdoor bouw je mogelijk pensioen op bij verschillende pensioenuitvoerders. Dat kun je zo laten staan, maar je kunt je pensioenen ook samenvoegen. Wat is slim?

Koppel vraagt zich: is pensioenen samenvoegen slim?

Welke pensioenen kan ik samenvoegen?

Wie meerdere (bij)banen heeft gehad, heeft daar – wellicht onbewust – pensioen opgebouwd. Deze pensioenpotjes kun je samenvoegen tot een geheel. Dat noem je een waardeoverdracht. Je draagt de waarde van je oude pensioen(en) namelijk over naar je nieuwe pensioenuitvoerder.

Weet jij niet meer uit je hoofd waar je allemaal pensioen hebt opgebouwd? Op mijnpensioenoverzicht.nl vind je een handig overzicht van al je pensioenpotjes.

Kleine pensioenen samenvoegen

Wanneer je ergens niet zo lang werkt of geen goede pensioenregeling hebt, bouw je niet zoveel pensioen op. In 2022 spreek je van een klein pensioen als de uitkering tussen de € 2 en en € 520,35 bruto per jaar is. Een pensioenuitvoerder heeft in dat geval twee keuzes:

Het bedrag wordt automatisch overgezet naar je huidige pensioenuitvoerder

Bij kleine bedragen zetten pensioenuitvoerders dit vaak automatisch over naar je nieuwe pensioenuitvoerder. Dit heet een automatische waardeoverdracht. Je hebt dus geen keuze; het ‘potje’ verdwijnt uit het overzicht op mijnpensioenoverzicht.nl en wordt toegevoegd aan je nieuwe pensioen.

Het bedrag blijft staan in een apart potje

Bij sommige pensioenuitvoerders blijft je kleine pensioen bestaan als apart potje. Je kunt er dan zelf voor kiezen om dit al dan niet samen te voegen met je nieuwe pensioen.

Piepklein pensioen komt te vervallen

Hele kleine bedragen – tot € 2 per jaar – vervallen vaak meteen. Het is voor pensioenuitvoerders meestal te duur om dit te behouden of over te dragen. Wil je liever niet dat je kleine pensioen als sneeuw voor de zon verdwijnt? Zorg dan dat je zelf tijdig een waardeoverdracht aanvraagt.

Alles samenvoegen, wat zijn de voor- en nadelen?

Al je pensioen in één pot is natuurlijk handig. Het is lekker overzichtelijk en het scheelt een hele hoop rompslomp. Ook is het makkelijker als je je pensioen straks laat uitkeren.

Vanuit dat oogpunt lijkt het misschien logisch om je pensioen samen te voegen, maar houd ook rekening met andere gevolgen. Een waardeoverdracht kan namelijk zorgen dat je straks een lager pensioen ontvangt. Bijvoorbeeld wanneer de indexatie minder gunstig is bij je nieuwe regeling.

Is het slim of niet?

Voor deze vraag bestaat er geen kant-en-klaar antwoord. Het hangt namelijk af van je eigen situatie. Vergelijk de eigenschappen van je oude en nieuwe pensioenregeling eens met elkaar. Op die manier kun je vaak zelf al bepalen welke gunstiger is.

Let daarbij bijvoorbeeld op de volgende punten:

- Pensioenregeling

Er zijn drie soorten pensioenregelingen: de uitkerings-, kapitaal- en premieovereenkomst. Lees je goed in en bepaal welke regeling het best bij je past.

Bij de uitkeringsovereenkomst weet je precies hoeveel pensioen je ontvangt door een midden- of eindloonregeling. Bij een premieovereenkomst worden er vaak afspraken gemaakt over de premie en heb je dus geen zekerheid over de hoogte van je pensioen. Een kapitaalovereenkomst komt het minst vaak voor: de hoogte van je pensioenuitkering wordt dan gebaseerd op de marktrente die op dat moment geldt.

- Indexatie

De indexatie geeft aan hoeveel je pensioen kan stijgen in een bepaald jaar. Het is slim om je pensioen bij de pensioenuitvoerder te laten staan waarbij de kans op indexatie het grootst is.

- Partnerpensioen

Het kan interessant zijn om te kijken hoe het partnerpensioen is geregeld bij jouw pensioenregeling. Dit is de uitkering die je partner krijgt als je overlijdt.

> Lees meer over de verschillende vormen van partnerpensioen.

Wil je precies weten wat het effect is als je al je pensioenen samenvoegt? Vraag dan een offerte aan bij je huidige pensioenuitvoerder, of schakel de hulp in van een pensioenadviseur.Geschreven door:

Arlette Cernëus

Content Marketeer

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Manager Financiële PlanningDeel via:

Belastingvriendelijk beleggen voor later?  Check Knab Pensioenbeleggen