Zo werkt een waardeoverdracht pensioen

Je hele leven bij voor dezelfde werkgever werken? Dat zie je niet vaak meer. Tegenwoordig wisselen we een stuk sneller van baan. Wanneer je ander werk krijgt, verander je meestal ook van pensioenfonds. Hierdoor ontstaan overal verschillende pensioenpotjes, wat de boel er niet overzichtelijker op maakt. Om dit te voorkomen kun je een waardeoverdracht pensioen aanvragen. Maar hoe werkt dat precies?
Gepubliceerd
2 januari 2019
Laatst geüpdatet
26 oktober 2021
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 28 december 2018
- Laatst geüpdate: 26 oktober 2021
- Leestijd: 2 minuten

Je hele leven bij voor dezelfde werkgever werken? Dat zie je niet vaak meer. Tegenwoordig wisselen we een stuk sneller van baan. Wanneer je ander werk krijgt, verander je meestal ook van pensioenfonds. Hierdoor ontstaan overal verschillende pensioenpotjes, wat de boel er niet overzichtelijker op maakt. Om dit te voorkomen kun je een waardeoverdracht pensioen aanvragen. Maar hoe werkt dat precies?

Waardeoverdracht pensioen

Wat is waardeoverdracht pensioen?

Met een waardeoverdracht pensioen draag je opgebouwde pensioenrechten van je oude pensioenuitvoerder over naar je nieuwe pensioenfonds. Dit kan in sommige gevallen verstandig zijn, bijvoorbeeld wanneer de voorwaarden gunstiger zijn bij een ander pensioenfonds.

Wanneer is een waardeoverdracht verstandig?

Ben je van baan gewisseld en zit je nieuwe werkgever bij hetzelfde pensioenfonds? Dan loopt je pensioen gewoon door. Als je echter overgaat naar een ander pensioenfonds, is het verstandig om te kijken of een waardeoverdracht voordelig is. Er kunnen veel redenen zijn waarom het wel of niet voordeliger is om je pensioen over te dragen, maar deze twee vuistregels zijn bijna altijd van toepassing:

  1. Ben je jonger dan 40 jaar? Dan heb je vaak nog niet heel veel pensioen opgebouwd. In de meeste gevallen kan het dan slim zijn om een waardeoverdracht aan te vragen. Je carrièreperspectief zal vaak nog stijgen en met een overdracht kan je jouw pensioen laten meegroeien. Ben je al wat ouder, dan is het vaak verstandiger om je pensioen bij je oude pensioenuitvoerder te laten staan, omdat je meestal een stuk meer hebt opgebouwd.
  2. Is je nieuwe pensioen een eindloonregeling? Dan wordt je pensioen gebaseerd op het laatstverdiende loon. Aangezien je vaak het meest verdient aan het einde van je werkende leven, is het bijna altijd voordeliger om een waardeoverdracht te doen als je vorige regeling geen eindloonregeling was. Als je vorige pensioenregeling wel een eindloonregeling was en de nieuwe niet, dan pakt een waardeoverdracht waarschijnlijk minder gunstig uit.

Mogelijk voordeel berekenen

Om een goede afweging te maken of een waardeoverdracht wel of niet verstandig is, moet je een aantal zaken met elkaar vergelijken. Kijk bijvoorbeeld naar de de indexatie en dekkingsgraad van je oude en nieuwe regeling. Stijgt jouw pensioen bijvoorbeeld wel voldoende mee met de huidige inflatie? In de meeste gevallen kun je hiervoor een offerte opvragen bij je nieuwe pensioenuitvoerder.

Heb je echt nog maar kleine potjes opgebouwd, dan kun je er meestal vanuit gaan dat een waardeoverdracht verstandig is. Gaat het over grote bedragen? Dan is het misschien verstandig om een pensioendeskundige te raadplegen.  

Wanneer vraag je een waardeoverdracht aan?

Sinds 1 januari 2015 hoef je geen rekening meer te houden met een termijn bij het aanvragen van een waardeoverdracht van je pensioen. Voor 2015 moest je dit binnen zes maanden na het wisselen van je baan aanvragen. De nieuwe regeling geldt overigens alleen voor werknemers die na 1 januari 2015 van baan gewisseld zijn.

Een waardeoverdracht vraag je meestal aan via je werkgever, maar het kan verschillen per pensioenfonds. Kijk bij jouw nieuwe pensioenuitvoerder hoe je een waardeoverdracht kunt aanvragen. Altijd goed inzicht in jouw pensioenopbouw?

Via www.mijnpensioenoverzicht.nl vind je al je pensioenafspraken terug. Je logt daar in met je DigiD.



Karin Broeksma
Karin werkt sinds juli 2018 bij Knab als content marketeer. Hiervoor heeft ze jaren gewerkt als zzp’er, waardoor ze veel weet over alles wat met ondernemen te maken heeft. Bij Knab schrijft ze dan ook veel over ondernemen, maar ook over zaken als inkomsten, uitgaven en sparen.



Deel via:
Zoveel spaarrekeningen openen als je wil  Start met Knab