Zakelijk sparen voor zzp: wat zijn de mogelijkheden?
Gepubliceerd
5 juli 2018
Laatst geüpdatet
11 oktober 2022
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 5 juli 2018
- Laatst geüpdate: 11 oktober 2022
- Leestijd: 3 minuten
Als zzp’er is het een goed idee om een financiële buffer op te bouwen. Bijvoorbeeld voor wanneer je even geen werk hebt, of voor wanneer je later met pensioen wilt. Veel zzp’ers kiezen er daarom voor om geld opzij te zetten op een spaarrekening. Maar hoe kun je zakelijk sparen als zzp’er het beste aanpakken? En waar kun je eigenlijk voor sparen? Je leest het hier!
Sparen voor je pensioen als zzp’er
Omdat je als zzp’er geen pensioen opbouwt via een werkgever, moet je zelf je eigen pensioen regelen. Dat is heus geen ramp, maar het is wel verstandig om hier op tijd mee te beginnen. Zo ben je later niet afhankelijk van alleen je AOW. Door bijvoorbeeld maandelijks een bedrag opzij te zetten, kun je als zzp’er pensioen opbouwen voor later.
Sparen voor een zakelijke buffer
Een hele belangrijke reden om als zzp’er te sparen, is om kapitaal op te bouwen voor grote uitgaven. Misschien moet je op een bepaald moment een investering doen, of wellicht krijg je te maken met een periode waarin er minder geld binnenkomt dan je had gehoopt. En vergeet ook niet om te sparen voor je vakantiegeld. Door maandelijks een bedrag te storten op een zakelijke spaarrekening, kun je veel van deze zorgen wegnemen.
Sparen voor je belasting en BTW
Als zzp’er heb jij zelf de verantwoordelijkheid om een bedrag apart te zetten voor de belasting. Daarnaast moeten de meeste zzp’ers ook BTW afdragen. Dit kun je heel eenvoudig regelen door een percentage van elke betaling die je ontvangt, over te boeken naar een zakelijke spaarrekening. Zo hoef je aan het eind van de rit je inkomstenbelasting en BTW alleen nog maar over te maken. De rente is een leuk extraatje.
Zakelijk sparen of juist privé sparen?
Wanneer jij als zzp’er wilt gaan sparen, kun je kiezen of je het geld op een zakelijke spaarrekening zet of op een privérekening. Beide opties zijn wettelijk toegestaan, maar er zijn een aantal regels waar je rekening mee moet houden. Hieronder bespreken we er een aantal.
Geld opzij zetten op een zakelijke spaarrekening
Als zzp’er kun jij de winst uit jouw onderneming overboeken naar een zakelijke spaarrekening. Zo blijft het geld deel uitmaken van je ondernemingsvermogen en wordt de rente gezien als onderdeel van je winst. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je over zakelijk spaargeld minder vermogensbelasting betaalt dan over spaargeld op een privérekening.
Helaas is het bedrag dat je zakelijk kunt sparen niet onbeperkt. Het spaargeld mag namelijk alleen op een zakelijke rekening staan wanneer daar ‘zakelijke overwegingen’ voor zijn. Dus bijvoorbeeld wanneer je geld opzij zet voor investeringen of om te kunnen voldoen aan toekomstige betalingen.
Geld overzetten naar je privérekening
Het geld uit je onderneming dat je niet gebruikt voor zogenaamde zakelijke overwegingen, zal worden belast in Box 3. Wanneer je als zzp’er een eenmanszaak hebt, kun je deze zogenaamde ‘overtollige liquiditeiten’ overzetten naar een privérekening. Je bent als eenmanszaak namelijk privé aansprakelijk, waardoor er geen onderscheid gemaakt wordt tussen privé rekeningen en zakelijke rekeningen. Dit geldt ook voor een VOF, een CV en een Maatschap.
Het voordeel van je zakelijke geld op een privé spaarrekening zetten, is de hogere rente die je ontvangt. Lees hier meer over het kiezen van een spaarrekening.
Zakelijk sparen bij Knab
Bij Knab zijn er voor zzp’ers verschillende spaarvormen. Zo kun je bijvoorbeeld hogere rente krijgen wanneer je jouw geld voor een langere tijd vastzet (hou rekening met de bovengenoemde beperkingen). Daarnaast kun je zoveel spaarrekeningen openen als je wilt. Superhandig wanneer jij geld opzij wilt zetten voor verschillende doeleinden. Dat scheelt je een hoop administratie.
Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.