Webmodule voor zzp’ers: hoe werkt de opvolger van de VAR en modelovereenkomst?

De Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie vervangt vanaf 1 oktober 2021 de Wet DBA en daarmee de modelovereenkomsten en oudere VAR-verklaring. De zzp webmodule is bedoeld voor opdrachtgevers om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Sinds januari 2021 kunnen opdrachtgevers deelnemen aan een pilot. Het is een pilot om in de praktijk te ontdekken of de module goed werkt.
Gepubliceerd
31 december 2023
Laatst geüpdatet
31 december 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 juni 2021
- Laatst geüpdate: 31 december 2023
- Leestijd: 3 minuten

De Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie vervangt vanaf 1 oktober 2021 de Wet DBA en daarmee de modelovereenkomsten en oudere VAR-verklaring. De zzp webmodule is bedoeld voor opdrachtgevers om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Sinds januari 2021 kunnen opdrachtgevers deelnemen aan een pilot. Het is een pilot om in de praktijk te ontdekken of de module goed werkt.

Let op: Ondanks de misschien verwarrende naam is de module bedoeld voor opdrachtgevers en niet voor zzp’ers. Als zelfstandige kun je via de Ondernemerscheck controleren of de Belastingdienst je als ondernemer voor de inkomstenbelasting beschouwt.

Update december 2022: In juli 2021 is deze pilot beïndigd. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat deze webmodule wordt ingevoerd. In 2022 werd bekend dat de wet DBA waarschijnlijk tot 2025 niet gehandhaafd wordt.  

shutterstock_1667439832 (2)-1

Wat is de zzp webmodule?

Voorheen vroeg je als zzp’er een VAR bij de Belastingdienst aan. Het was een verklaring waarmee richting opdrachtgevers kon aantonen dat je als zelfstandige werkte. De Belastingdienst introduceerde daarna de modelovereenkomst voor zzp’ers op basis van de Wet DBA. Die wet en de overeenkomsten kwamen nooit goed van de grond. Met de zzp webmodule doet de overheid een nieuwe poging om het systeem te vereenvoudigen.

Waarom de webmodule voor zzp’ers?

De zzp webmodule helpt opdrachtgevers te controleren of zzp’ers kunnen worden ingehuurd. Of dat er sprake is van een dienstverband, en daardoor schijnzelfstandigheid. De module moet duidelijkheid geven over de arbeidsrelatie tussen een opdrachtgever en een opdrachtnemer (zzp’er).

Pilot: proefperiode voor zzp’ers en opdrachtgevers

Tijdens de pilot kunnen opdrachtgevers online anoniem een vragenlijst invullen. Let op: Invullen van de module is voorlopig vrijblijvend. Opdrachtgevers kunnen daar geen rechten aan ontlenen. De lijst met vragen is voorlopig erg uitgebreid. Het gaat om in totaal 56 pagina’s met tientallen vragen en toelichting daarop. Opdrachtgevers mogen irrelevante vragen overslaan.

Tip: Wil je alvast de vragen van de zzp webmodule bekijken, zonder die zelf helemaal in te vullen? Er is een PDF beschikbaar.

Bedoeld voor opdrachtgevers

De zzp webmodule is - anders dan de VAR van de Belastingdienst en de modelovereenkomsten op basis van de Wet DBA - puur bedoeld voor opdrachtgevers. Zij vullen de module in om te beoordelen of ze een zzp’er mogen inhuren.

Als zzp’er doe je de Ondernemerscheck bij de Belastingdienst. Op die manier bepaal je of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Is dat het geval? Dan kan een opdrachtgever je inhuren als zelfstandige. Het is als zzp’er dus niet nodig om de zzp webmodule te gebruiken.

Drie mogelijke uitkomsten

Opdrachtgevers die de webmodule voor zzp’ers invullen, krijgen één van de volgende drie mogelijke uitkomsten te zien:

Buiten dienstbetrekking
Dit is goed nieuws voor opdrachtgevers en zzp’ers die willen samenwerken. Op basis van de module blijkt dat er geen sprake is van een dienstverband. De opdrachtgever krijgt een opdrachtgeversverklaring. Dat betekent dat jij als zzp’er met de opdracht aan de slag kunt.

Indicatie dienstbetrekking
Deze uitkomst is geen goed nieuws als je als zzp’er voor een opdrachtgever aan de slag wil. Op basis van de antwoorden in de zzp webmodule blijkt dat er waarschijnlijk sprake is van een arbeidsovereenkomst. Dat betekent dat je niet als zelfstandige aan de slag kunt.

Geen oordeel
Het lukt op basis van de antwoorden in de webmodule niet om een beslissing te nemen. Dat betekent dat er geen duidelijkheid is over de arbeidsrelatie tussen de opdrachtgever en jou als zzp’er.

De pilotfase is vrijblijvend en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Neem contact op met de Belastingdienst om wel duidelijkheid wel te krijgen.

Wanneer wordt de webmodule ingevoerd?

Op dit moment ligt er een plan om de zzp webmodule op 1 oktober 2021 in te voeren als vervanging voor de VAR-verklaring, de Wet DBA en de modelovereenkomsten van de Belastingdienst die daarbij horen.

De startdatum is al een paar keer eerder opgeschoven. Bovendien kunnen er nog wijzigingen in de module plaatsvinden waardoor die er mogelijk anders uit gaat zien dan in de proefperiode.

Voordelig aan de slag met Knab Zakelijk 

Ga je starten als zzp'er? Dan is een zakelijke rekening van Knab altijd een goede start. Als starter ontvang je namelijk de eerste zes maanden 50% korting op je bankkosten en betaal je slechts € 3,50 per maand.



Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.



Deel via:

Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers