Wat is debiteurenfinanciering en wat zijn de opties?

Veel zzp'ers kennen het wel: klus klaar, factuur gestuurd en daarna kan het grote wachten beginnen. Maar hoe lekker zou het zijn als je jouw geld direct op je rekening hebt? Zo kun je direct weer investeren in voorraad, facturen betalen of gewoon lekker van leven. Dat kan met debiteurenfinanciering. Maar wat is het en wanneer kan dit een goede optie zijn?
Gepubliceerd
29 mei 2020
Laatst geüpdatet
28 december 2023
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 29 mei 2020
- Laatst geüpdate: 28 december 2023
- Leestijd: 4 minuten

Veel zzp'ers kennen het wel: klus klaar, factuur gestuurd en daarna kan het grote wachten beginnen. Maar hoe lekker zou het zijn als je jouw geld direct op je rekening hebt? Zo kun je direct weer investeren in voorraad, facturen betalen of gewoon lekker van leven. Dat kan met debiteurenfinanciering. Maar wat is het en wanneer kan dit een goede optie zijn?


Vrouw denkt na of debiteurenfinanciering geschikt is voor haar bedrijf

Wat is debiteurenfinanciering?

Debiteurenfinanciering is een financiering op basis van uitstaande facturen aan klanten of opdrachtgevers. Je verkoopt als het ware een of meerdere facturen aan een externe partij en je krijgt het geld - minus een vergoeding - uitbetaald. Zo hoef je niet te wachten totdat de betalingstermijn voorbij is.

Waarvoor kun je deze financieringsvorm gebruiken?

Heb je vaak klanten die laat betalen? Met een debiteurenfinanciering kan je de lange betaaltermijn overbruggen. Zo lukt het misschien om dat nieuwe project wél aan te nemen, of extra voorraad in te slaan. Verder kan je debiteurenfinanciering gebruiken voor een constante cashflow of als je een grote investering wilt doen.

De vormen van financiering via debiteuren

Er zijn grofweg twee vormen van debiteurenfinanciering. Laten we hier dieper op ingaan.

Factoring

Wanneer je kiest voor factoring, verkoop je je uitstaande factuur aan een factormaatschappij (of soms een bank). Zij storten het geld vervolgens vaak binnen een dag op je rekening. Sommige partijen nemen zelfs je debiteurenbeheer van je over, en de risico’s die daarbij horen.

> Lees ook hoe het voorfinancieren van facturen precies werkt en waarop je moet letten.

Verdiep je in de voor- en nadelen
Goed om te weten: factoring is niet gratis. In ruil voor de service betaal je een percentage van het factuurbedrag aan de factormaatschappij. Vaak ligt dit tussen de 4 en 6%. Ook is het niet helemaal zonder risico’s. Goed dus om ook ons artikel met de voor- en nadelen van factoring door te lezen, zodat je beide kanten tegen elkaar kunt afwegen.

Rekening-courantkrediet

Er wordt vaak gezegd dat ‘factoring’ de enige vorm is van debiteurenfinanciering, maar dat is niet helemaal correct. Er zijn namelijk ook vormen van rekening-courantkrediet waarbij je debiteuren als onderpand worden gezien.

Wat is rekening-courantkrediet?
Een rekening-courantkrediet is, heel simpel gezegd, een rekening bij de bank waarop je rood mag staan. Als de kredietlimiet wordt bepaald aan de hand van je debiteuren, spreek je van debiteurenfinanciering.

Om in aanmerking te komen voor rekening-courantkrediet, moet jouw bedrijf aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet je vaak een aantal jaar bestaan en worden je jaarcijfers vooraf gecheckt. Verder zijn er ook aan rekening-courantkrediet risico’s verbonden, dus win altijd financieel advies in voordat je ermee begint.

Hoeveel kost een krediet?
Als je een rekening-courantkrediet wil openen, betaal je behandelingskosten (of afsluitprovisie). Dit zijn kosten voor het in behandeling nemen van je aanvraag en advies. Voor de kredietfaciliteit betaal je rente. Zelfs als je de rekening niet gebruikt. De rente is vaak variabel en verschilt dus per dag. Let erop dat als je structureel rood staat de rente flink kan oplopen.

Bepaal welke financieringsoptie bij jou past

Het is altijd voordeliger om te wachten totdat de betaaltermijn is verstreken, maar dat lukt simpelweg niet altijd. Welke vorm van (debiteuren)financiering dan het meest geschikt is voor jou, hangt natuurlijk af van je bedrijf en de financieringsbehoefte. Het is daarom altijd slim om jouw financieel adviseur met je mee te laten kijken.

De hierboven weergegeven informatie is louter informatief en kan niet als een individueel advies worden beschouwd. Raadpleeg voor specifiek advies over de gevolgen van factoring of een rekening-courant krediet voor jouw financiële situatie je financieel adviseur.


Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.



Deel via:

Knab: Dé bank voor zzp'ers  Check waarom

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers