Wat is de wettelijke betalingstermijn van facturen voor zzp’ers?

Heb je een opdracht afgerond? Dan wil je jouw geld het liefst zo snel mogelijk op je rekening hebben staan. Logisch, want je hebt er waarschijnlijk hard voor gewerkt. Maar wat is eigenlijk de wettelijke betalingstermijn van een factuur? En wat kan je doen als deze termijn wordt overschreden?
Gepubliceerd
19 februari 2020
Laatst geüpdatet
25 februari 2020
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 19 februari 2020
- Laatst geüpdate: 25 februari 2020
- Leestijd: 4 minuten

Heb je een opdracht afgerond? Dan wil je jouw geld het liefst zo snel mogelijk op je rekening hebben staan. Logisch, want je hebt er waarschijnlijk hard voor gewerkt. Maar wat is eigenlijk de wettelijke betalingstermijn van een factuur? En wat kan je doen als deze termijn wordt overschreden?

Man weet nu wat de wettelijke betalingstermijn van facturen is

Wat is de wettelijke betalingstermijn voor zzp'ers?

De wettelijke betalingstermijn is dertig dagen, tenzij je hier andere afspraken over hebt gemaakt met je opdrachtgever. Welke termijn je in dat geval mag afspreken, hangt af van wie je opdrachtgever is: een consument, bedrijf of overheidsinstelling.

1. Betalingstermijn voor consumenten

Lever je producten en/of diensten aan consumenten? Dan mag je de betalingstermijn op je factuur zelf bepalen. Er geldt geen maximale of minimale betalingstermijn, maar uiteraard moet de termijn wel realistisch zijn. Veel zzp’ers hanteren voor consumenten een betalingstermijn van veertien tot dertig dagen.

Vergeet de betalingstermijn niet te vermelden in het contract of in de algemene voorwaarden. Zo voorkom je eventuele misverstanden.

2. Betalingstermijn voor bedrijven

Is jouw opdrachtgever een bedrijf? Dan moet je aan meer regels voldoen. Deze staan vastgelegd in de Wet Betalingstermijnen. Het betalingstermijn voor bedrijven is maximaal zestig dagen. Bedrijven moeten dus binnen deze periode je factuur betalen, tenzij je anders hebt afgesproken. Voor bedrijven geldt geen minimale betalingstermijn.

Wil je een betalingstermijn langer dan zestig dagen of korter dan dertig dagen hanteren? Dan moet je kunnen aantonen dat dit voor beide partijen realistisch is. Deze regel moet ervoor zorgen dat zzp’ers het echt eens zijn met een betalingstermijn en niet alleen akkoord gaan om een grote opdracht binnen te slepen.

3. Betalingstermijn voor overheidsopdrachten

Als je een overeenkomst hebt met de overheid, moeten de facturen standaard binnen dertig dagen na factuurdatum worden betaald. Afwijken hiervan is vrijwel onmogelijk; het heeft dus geen zin om andere afspraken te maken. De overheid gebruikt voor facturen namelijk altijd de Algemene Rijksvoorwaarden.

Welke betalingstermijn zet je als zzp’er op je factuur?

  Consumenten Bedrijven Overheidsinstelling
Geen betalingstermijn overeengekomen 30 dagen 30 dagen 30 dagen
Maximale betalingstermijn 60 dagen 60 dagen 30 dagen
Minimale betalingstermijn Geen Geen 30 dagen

Let op: de wettelijke betalingstermijn gaat in nadat je opdrachtgever de factuur heeft ontvangen. Dus niet vanaf de factuurdatum.

Aan welke regels moet je als zzp’er voldoen?

Als zzp’er hoef je niet aan bepaalde regels te voldoen. Natuurlijk zorg je er wel voor dat je factuur zo concreet en volledig mogelijk is. In dit artikel lees je welke zaken verplicht op een factuur moeten staan, zoals je volledige bedrijfsgegevens en btw-nummer.

Je kunt ervoor kiezen om je betalingstermijn op de factuur te vermelden. Niet verplicht, maar wel handig voor je opdrachtgever. Alleen een vermelding van het betalingstermijn op de factuur is echter niet rechtsgeldig. Zorg er dus voor dat je de afspraken ook duidelijk in de algemene voorwaarden hebt staan.

Wat kan je doen als de betalingstermijn wordt overschreden?

Wordt jouw factuur maar niet betaald? Vervelend! Er zijn een aantal stappen die je kunt zetten om je geld alsnog zo snel mogelijk te ontvangen. Je kunt bijvoorbeeld eerst een of twee herinneringen sturen als de termijn is overschreden. Zo houd je de band met je opdrachtgever goed.

Heb je je geld hierna nog steeds niet ontvangen? Dan kun je een incassobureau inschakelen of - als dat niet werkt - juridische stappen ondernemen.

Vergoeding en een rente

Goed om te weten: als de betalingstermijn wordt overschreden, mag je als zzp’er tegenwoordig meteen een vergoeding rekenen voor incassokosten aan bedrijven. Dit is minimaal € 40. Daarnaast mag je een wettelijke handelsrente van 8% per jaar rekenen over het openstaande bedrag.

Verkoop je factuur 

Moet jij vaak lang wachten totdat je facturen worden betaald, ondanks dat je bovenstaande goed hebt geregeld? Dan is factoring misschien iets voor jou. Met factoring verkoop je je factuur aan een factormaatschappij. Zo heb je je geld binnen 24 uur op je rekening en heb je geen omkijken meer naar je debiteurenbeheer. Knab werkt samen met factormaatschappij Voldaan. Bekijk de mogelijkheden van het verkopen van je facturen via Knab!


Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Je facturen eerder uitbetaald krijgen?  Check factoring via Knab

Profiteer nu bij Knab van de voordeligste zakelijke rekening van Nederland