Van loondienst naar zzp bij dezelfde werkgever: mag dat?

Je werkt in loondienst en wilt aan de slag als zzp’er. Hartstikke leuk! Je werkgever vindt het ook een goed idee, maar wil je eigenlijk ook niet kwijt. Dus waarom doe je je eerste klus niet meteen bij je oude werkgever? Maar van loondienst naar zzp bij dezelfde werkgever, mag dat eigenlijk wel?
Gepubliceerd
6 november 2019
Laatst geüpdatet
27 december 2023
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 6 november 2019
- Laatst geüpdate: 27 december 2023
- Leestijd: 4 minuten

Je werkt in loondienst en wilt aan de slag als zzp’er. Hartstikke leuk! Je werkgever vindt het ook een goed idee, maar wil je eigenlijk ook niet kwijt. Dus waarom doe je je eerste klus niet meteen bij je oude werkgever? Maar van loondienst naar zzp bij dezelfde werkgever, mag dat eigenlijk wel?

van loondienst naar zzp bij dezelfde werkgever-1

Van loondienst naar zzp bij dezelfde werkgever: schijnzelfstandigheid?

Wanneer je als zelfstandige voor je oude werkgever aan het werk gaat, kan er sprake zijn van schijnzelfstandigheid. In het kort betekent schijnzelfstandigheid dat je arbeidsrelatie als zzp’er met je opdrachtgever veel lijkt op die van een werknemer en een werkgever. Kortom, alsof je in loondienst werkt. Om dit te voorkomen, zul je rekening moeten houden met een aantal voorwaarden. 

Overheid worstelt met regels rondom schijnzelfstandigheid

Om schijnzelfstandigheid te bestrijden en de rechten van zzp'ers te waarborgen, heeft demissionair minister Van Gennip in 2023 een nieuw wetsvoorstel ingediend. Deze nieuwe zzp-wet heet de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden en vervangt de Wet DBA.

Hoe dat voorstel eruitziet - en hoe zzp'ers erover denken - lees je in dit artikel: Onderzoek: Zzp’er niet te spreken over voorstel nieuwe zzp-wet

Gevolgen voor zzp’ers die bij hun oude werkgever aan de slag gaan

Concrete nieuwe wetgeving - of in ieder geval de handhaving erop - laat dus nog even op zich wachten, maar dat betekent niet dat je geen verantwoordelijkheid hebt om goed te onderzoeken of je volgens de regels werkt.

Voortzetting van het dienstverband

Wanneer je bij je oude werkgever uit dienst gaat om vervolgens meteen weer voor dezelfde werkgever als zzp’er aan de slag te gaan, is de Belastingdienst kritisch. Het kan namelijk voordelig zijn voor werkgevers om een werknemer te ontslaan en vervolgens weer in te huren als zzp’er. De werknemer heeft dan geen recht meer op ontslagvergoeding, doorbetaling bij ziekte of minimumloon, terwijl de werkgever minder geld kwijt is aan diezelfde werknemer.

De Belastingdienst kan dan oordelen dat de werknemer nooit uit dienst is gegaan en er sprake is van voortzetting van het dienstverband. Wanneer hierop wordt gecontroleerd kunnen er boetes en naheffingen worden uitgedeeld. Geen prettige situatie dus.

Ben je ondernemer voor de Belastingdienst?

Je hebt je ingeschreven bij KVK en bent aan de slag gegaan. Dan ben je toch een ondernemer? Voor de Belastingdienst is dat niet genoeg. Zij moeten jou ook als ondernemer zien aan de hand van een aantal criteria. We lichten er een aantal hieronder toe, maar houd er rekening mee dat de Belastingdienst elk geval individueel beoordeelt.

1. Opdrachtgevers

Als je oude werkgever jouw enige opdrachtgever is, dan ben je al gauw geen ondernemer voor de Belastingdienst. Zeker als je werkzaamheden hetzelfde zijn, wordt dat al snel gezien als een voortzetting van het dienstverband. Zorg er dus voor dat je oude werkgever niet je enige opdrachtgever is. Het is verstandig om, afhankelijk van de branche waarin je werkt, ongeveer drie verschillende opdrachtgevers per jaar te hebben.

2. Omzet en uren

Wanneer je fulltime voor je oude werkgever werkt en nog twee kleine klussen ernaast hebt, is dat echter niet genoeg om de Belastingdienst te overtuigen. Zorg ervoor dat het aandeel bij je oude werkgever niet meer dan 70% van zowel je uren als je omzet bedraagt.

3. Werk je zelfstandig?

Als zzp’er ben jij zelfstandig aan het werk en hoef je dus niet de regels van een werkgever op te volgen. Zo kun je zelf kiezen hoeveel uur je werkt, wanneer je met vakantie gaat en waar en hoe je werkt.

Sommige werkzaamheden vereisen nu eenmaal dat je op een vaste werkplek moet werken. Maar als je opdrachtgever eist dat jij elke dag om 9.00 uur op kantoor bent, rekening moet houden met je vakantiedagen of per se de laptop van het bedrijf moet gebruiken, dan zal de Belastingdienst vraagtekens zetten bij hoe zelfstandig je bent.

4. Werkzaamheden

Ook de aard van de werkzaamheden is van belang bij de beoordeling van schijnzelfstandigheid. Ga je precies dezelfde werkzaamheden doen als toen je in loondienst was? Dan kan dat ook van invloed zijn op de beoordeling of je wel of niet zelfstandig werkt. Zorg dat je goed op papier hebt staan welke werkzaamheden je precies als zzp’er uitvoert en dat deze niet een-op-een overeenkomen met wat je in loondienst deed.

Maak goede afspraken

Nu je wat meer weet over de voorwaarden en regels wanneer je als zzp’er voor je oude werkgever aan de slag gaat, is het aan jou om ervoor te zorgen dat je goede afspraken maakt met je oude werkgever. Stel een modelovereenkomst op volgens de wet DBA, zodat je zeker weet dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Altijd goed van start met Knab Zakelijk

Ga je starten als zzp’er? Dan is het wel zo prettig om meteen je zakelijke- en privéfinanciën gescheiden te houden. Met Knab Zakelijk ga je meteen goed van start met gratis 500 transacties per jaar, meerdere rekeningen en een vaste lage prijs per maand. 

Je las zojuist een artikel uit de Knab Bieb.  Dé online verzamelplek met honderden praktische artikelen over hoe je je geldzaken als zzp'er slim kunt regelen. 



Karin Broeksma
Karin werkt sinds juli 2018 bij Knab als content marketeer. Hiervoor heeft ze jaren gewerkt als zzp’er, waardoor ze veel weet over alles wat met ondernemen te maken heeft. Bij Knab schrijft ze dan ook veel over ondernemen, maar ook over zaken als inkomsten, uitgaven en sparen.



Deel via:

Webinar: Slim omgaan met de AOV-verplichting   Direct (terug)kijken

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers