Parttime ondernemen: 5-stappenplan eigen bedrijf starten naast baan
Laatst geüpdatet
22 februari 2022
Leestijd
3 minuten
- Laatst geüpdate: 22 februari 2022
- Leestijd: 3 minuten
Voor jezelf beginnen, maar dan met de zekerheid van een vaste baan en inkomen. Daar dromen we allemaal wel eens over. Toch is parttime ondernemen vaak gewoon mogelijk. Check in 5 stappen hoe slimme werknemers een eigen bedrijf starten naast hun loondienst.
Stap 1: Een eigen bedrijf starten naast je vaste baan
Werkgevers zijn niet altijd happig op werknemers die, naast hun huidige baan, voor zichzelf willen beginnen. Bestudeer daarom eerst je arbeidsovereenkomst, arbeidsvoorwaarden en cao of dit wel mag.
Staat hierin dat je geen nevenactiviteiten mag verrichten naast je huidige baan? Oeps. Dan moet je eerst in gesprek gaan met je werkgever om hier alsnog toestemming voor te krijgen.
Als je toestemming krijgt van je werkgever, leg dit dan bij voorkeur schriftelijk vast. Zo bestaat er later geen onduidelijkheid.
Stap 2: Houd rekening met een concurrentiebeding of relatiebeding
Heb je jouw arbeidscontract en arbeidsvoorwaarden nog op tafel liggen? Goed, want je zult ook even moeten controleren of er sprake is van een concurrentiebeding of relatiebeding.
Als je hetzelfde soort werk blijft verrichten, maar dan als zzp’er, is het niet ondenkbaar dat je met jouw werkzaamheden in het vaarwater van je baas terecht komt. Dat kan een werkgever voorkomen met een concurrentiebeding of relatiebeding in jouw arbeidscontract.
Wat is een concurrentiebeding?
Een concurrentiebeding wordt vaak in een contract opgenomen zodat je niet mag en kan concurreren met jouw huidige (of voormalige) werkgever.
De kennis die je hebt meegekregen vanuit deze werkgever, mag je dus niet gebruiken als je voor jezelf gaat beginnen of gaat werken voor een concurrent. Vaak wordt er een periode afgesproken waarbinnen dit beding geldt.
Wat is een relatiebeding?
Een relatiebeding voorkomt dat jij de klanten van jouw werkgever overneemt. Als dit beding van toepassing is, mag je geen contact opnemen met de klanten van deze werkgever. Ook dit beding geldt meestal voor een bepaalde afgesproken periode.
Heb je te maken met een concurrentiebeding of relatiebeding, dan is het goed te kijken wat de voorwaarden precies zijn. Bedenk hoe je jouw werk als zzp'er kunt uitvoeren zonder je werkgever dwars te zitten en schrijf je plan op.
Het is altijd verstandig om jouw plannen eerst met je werkgever te bespreken. Je wilt dit contact namelijk liever goed houden.
Stap 3: Check hoe het zit met de belastingaangifte
Zodra je parttime gaat ondernemen, ziet de Belastingdienst jou niet meer alleen als werknemer maar waarschijnlijk ook als ondernemer. De kans is dus groot dat jouw belastingaangifte er ook anders uit zal gaan zien.
Gelukkig legt onze financieel expert Oskar in een Knab University video uit met welke belastingen een startende ondernemer te maken zal krijgen. Ook geeft hij je veel slimme tips en legt hij uit hoe je in aanmerking komt voor startersvoordeel van de Belastingdienst.
Stap 4: Regel je pensioen als je minder uren in loondienst werkt
Als werknemer bouw je voor alle gewerkte uren automatisch pensioen op. Voor de uren die je als zzp’er werkt, doe je dat niet. Met een beetje geluk kun je jouw pensioen, ook voor de uren die je maakt als zzp’er, opbouwen bij het pensioenfonds van je werkgever.
Lukt dat niet? Dan is het raadzaam om te bedenken of je een alternatief pensioen wilt opbouwen. Er zijn best wel wat verschillende opties met elk zijn eigen voordelen en nadelen. Zo kun je pensioen opbouwen via een lijfrente, banksparen of door gewoon te sparen.
Stap 5: Start zonder beginnersfouten met deze checklist
Ready… Set… No! Bij ondernemen komt meer kijken dan je denkt. Als je werkt als zzp’er ben je bijvoorbeeld niet meer verzekerd voor bedrijfsongevallen of rechtsbijstand. Zulke zaken worden vaak vergeten, maar zijn wel belangrijk om te regelen voordat je start. Neem daarom eerst even onze speciale checklist voor startende zzp’ers door. Zo voorkom je een beginnersfouten en start je meteen in de tweede versnelling.Geld ontvangen op een zakelijke bankrekening?
Ja, natuurlijk! Want als zzp’er ga je ook geld verdienen. Knab heeft een zakelijke pakket speciaal voor zzp’ers. En dat is er niet zomaar één. Naast hét zakelijk bankpakket voor zzpers, krijg je meteen een onbeperkt aantal bankrekeningen en betaalpassen. Nog een voordeel? Je krijgt de eerste 500 transacties jaarlijks gratis. Daar kun je mooi mee vooruit.
Stenfinn Deguelle
Stenfinn werkte in 2018 en 2019 voor Knab. Hij schreef verschillende artikelen over (zakelijke) financiën.