Hier moet je op letten bij het verleggen van de btw

Als ondernemer reken je in de meeste gevallen btw over je producten en diensten. De ontvangen btw draag je bij je btw-aangifte weer af aan de Belastingdienst. In sommige gevallen moet je de btw verleggen. Maar wanneer moet je dit doen en hoe werkt dat precies?
Gepubliceerd
30 oktober 2020
Laatst geüpdatet
10 januari 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 30 oktober 2020
- Laatst geüpdate: 10 januari 2023
- Leestijd: 2 minuten

Als ondernemer reken je in de meeste gevallen btw over je producten en diensten. De ontvangen btw draag je bij je btw-aangifte weer af aan de Belastingdienst. In sommige gevallen moet je de btw verleggen. Maar wanneer moet je dit doen en hoe werkt dat precies?

Btw-verleggen

Wat is btw verleggen?

Btw verleggen is simpel gezegd de verantwoordelijkheid voor btw-afdracht te ‘verleggen’ naar de klant. Dit geldt alleen voor het zakendoen met andere bedrijven, dus niet met consumenten. Je stuurt een factuur zonder btw aan je klant met de vraag: ‘wil jij de btw betalen?’. Dit doe je niet zomaar, maar is alleen in specifieke situaties van toepassing.

In welke situaties moet je de btw verleggen?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je de btw op de factuur moet verleggen:

1. Zakendoen met het buitenland

Als je zakendoet met bedrijven uit het buitenland, geldt in dat land een ander btw-tarief en een andere belastinginstelling. Het is onhandig als buitenlandse bedrijven de btw zelf moeten afdragen aan het land waarmee ze zakendoen. Daarom verleg je die verplichting naar je buitenlandse klanten.

En andersom geldt hetzelfde. Wanneer jij diensten afneemt uit het buitenland, dan krijg je vaak een factuur zonder btw. Je bent dan nog wel verantwoordelijk om het in Nederland geldende btw-tarief zelf te betalen.

2. Werken als onderaannemer

In sommige gevallen moet je de btw verleggen als je werkt als onderaannemer. Dit geldt alleen voor fysieke werkzaamheden in de bouw, schoonmaak, groenvoorziening en scheepsbouw. Fysiek werk betekent dus dat je bijvoorbeeld een huis bouwt, gebouwen schoonmaakt of daadwerkelijk bezig bent met een schip bouwen.

3. Andere gevallen waarbij je de btw moet verleggen

Er zijn nog meer categorieën diensten en producten waarbij je de btw moet verleggen, maar deze zijn wat specifieker om toe te lichten, namelijk:

  • afval en oude materialen;
  • mobiele telefoons, chips, spelcomputers, laptops en tablets;
  • onroerende zaken;
  • executieverkopen;
  • levering van gas- en elektriciteitscertificaten;
  • verkoop van goud;
  • overdracht emissierechten.

Hoe verleg je de btw?

Om btw te verleggen maak je een factuur zonder btw, waarop je aangeeft dat de btw verlegd is. Op de factuur vermeld je het btw-nummer van de klant. Let erop dat het btw-nummer van de klant correct is en dat deze ook echt bestaat, om naheffingen te voorkomen.

Heb je te maken met een buitenlandse klant binnen de EU? Check het nummer eenvoudig online via het Systeem voor de uitwisseling van BTW-informatie (VIES).

Btw-aangifte doen

Bij de btw-aangifte geef je aan hoeveel btw jij hebt verlegd. Dit vul je in de juiste rubriek in, afhankelijk van de reden voor het verleggen van de btw.

ICP-aangifte doen

Heb je producten of diensten geleverd aan een land binnen de EU? Dan moet je daar, naast de btw-aangifte, een aparte ICP-aangifte voor doen. ICP staat voor intracommunautaire prestaties en de aangifte doe je in de regel in dezelfde periode als je btw-aangifte bij de Belastingdienst.

Is er btw naar jou verlegd?

In het geval dat de btw naar jou verlegd is, geef je de te betalen btw aan bij je eigen btw-aangifte. Hoeveel de verlegde btw is, moet je zelf uitrekenen. Vallen de diensten of producten waarvan de btw naar jou verlegd is onder je zakelijke kosten? Dan kan je in dezelfde aangifte de verlegde btw ook weer aftrekken.

Je btw overzichtelijk met Knab Zakelijk

Met Knab Zakelijk open je tot wel vijf betaalrekeningen en zoveel spaarrekeningen als je wil. Handig om bijvoorbeeld een aparte rekening te maken voor de btw. Zo weet je zeker dat je deze niet per ongeluk uitgeeft en behoud je financieel overzicht! Bovendien betaal je voor Knab Zakelijk een vaste, lage prijs per maand en krijg je 500 gratis transacties per jaar.



Geschreven door:

Karin Broeksma

Content marketeer

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Manager Financiële Planning



Deel via:

Zet automatisch je ontvangen btw apart!  Check Btw Sparen

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers